galéria megtekintése

„A te munkádra is szükség van, hogy Orbán Viktor mind az öt gyermeke a saját lábára álljon”

17 komment


Ungár Tamás

Tucatnyi okból tüntetett az elmúlt nyolc hónapban egy pécsi Facebook-csoport: a résztvevők lelkesek, de egyre kevesebben vannak. Azt mondják, erkölcsi okokból csinálják, így folytatniuk kell a tiltakozást.

„A te munkádra is szükség van, hogy Orbán Viktor mind az öt gyermeke a saját lábára álljon." Ez állt azon a molinón, amit tüntetők ragasztottak ki Pécsett, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Athinay úti bázisának kerítésére. A demonstrálók egy olyan plakátot takartak el a sajátjukkal, amivel a kormány a migránsok ellen hangolja választókat. A neten meghirdetett tüntetésre tízen jöttek el. Az akciót észlelő rendőrök igazoltatták a résztvevőket, majd kétórányi tépelődés után közölték: nem történt jogsértés. A demonstrálók plakátjukkal együtt távozhattak.

Beszélgettem a tüntetőkkel. A táblakirakást szervező csapat a tavaly létrejött a Tiltakozás az internetadó ellen nevet viselő Facebook-csoport tagjaiból verbuválódott. Ezerkétszázan kötődnek a csoporthoz, így a tíz tüntető roppant kevésnek látszik. A csoport a netadó elleni tiltakozás óta számos demonstrációt rendezett, az utcára vonulók száma azonban mostanra drámaian csökkent, s tíz-húsz tag vesz részt meg egy-egy akción.

Pedig a csoportnak voltak hatásos rendezvényei, például amikor március 15-én felavatták Pécs főterén a Tiborc, a lámpagyújtogató című bábut, amivel az ellen emeltek szót, hogy a világításkorszerűsítés-pályázatokon mindig az a cég nyeri el a százmilliós, néha milliárdos megrendelést, aminek tulajdonosa a kormányfő veje. A performansz azzal zárult, hogy lisztet hintettek a bábura. Ez a gesztus arra utalt, hogy Pécs központjában giccses és etikátlanul támogatott bronzportrét állítottak a város halhatatlan költőjének, Weöres Sándornak, és az egyik szobrász úgy tiltakozott, hogy liszttel leöntötte a „művet".

 

A pécsi csoport csatlakozott más civil teamek tiltakozó akcióihoz is, hallatták hangjukat amiatt, hogy a kormány Pécs megkérdezése nélkül akar a várostól 8 kilométerre lévő Boda község alatt atomtemetőt építeni. Bodán keresztül elutasítja a csoport a Paks 2 beruházást is. A hajléktalanok lakáshoz juttatásáért is kiállt a csoport. Bár a felsorolt témák messze állnak egymástól, a csoport tagjai ezt nem így gondolják, ők alapvetően az ellen tiltakoznak, ha a kormány vagy a helyi vezetők a társadalom bevonása nélkül, diktatórikusan és a korrupcióra lehetőséget teremtő módon döntenek a sorsunkat évtizedekre meghatározó kérdésekben.

Akcióban a tüntetők
Akcióban a tüntetők
Laufer László

Nagy Erzsébet 56 éves általános iskolai nyelvtanár, a civil csoport egyik meghatározó tagja ekképp fogalmazott: – Micsoda aljasság, amikor a kormány plakáton szólítja fel a menekülteket, hogy be kell tartaniuk Magyarország törvényeit! Ezzel a hirdetéssel azt sugallják, hogy a migránsok nem tartják be a törvényeinket, ösztönöznek az idegenek megbélyegzésére.

Az alapítványi jogsegélyszolgálat alkalmazottjaként dolgozó, 55 éves Heindl Péter azt hangsúlyozta, hogy az unió azt várta, hazánk 300 menekültet fogadjon be: – Ez nem tétel – mondta a jogász –, Orbán nem a terhek miatt lázadt az unió kvótája ellen, hanem azért, mert tudta, hogy a kormány népszerűsége csökken, ám ha megszólítja az emberekben az idegenek iránti gyűlöletet, akkor visszakaphatja támogatói egy részét.

– Aki megépíti a kerítést, nagy pénzt vág majd zsebre – prognosztizálta az 57 éves pedagógus, Kakas Éva. Hozzátette: – A volt tanítványaim közül sokan külföldre mentek dolgozni, szörnyű lenne, ha őket is gyűlölnék ott, mert idegenek.

A csoport tagjai azzal biztatják magukat, hogy nekik is van némi szerepük a kormány népszerűségvesztésében. Ugyanakkor azt is látják, hogy ettől mintha a Jobbik erősödött volna meg, pedig ezt végképp nem akarták. Ők azt szeretnék, ha a közélet iránt felelősséget érző civil szféra erősödne. De ennek jeleit nem tapasztalják.

– Félnek az emberek – vélte Nagy Erzsébet. – Nincs belénk nevelve, hogy kiállhatunk magukért. Látom, hogy van ez a pedagógustársadalomban: 120 ezren vagyunk, ez komoly tömeg, tele vagyunk elégedetlenséggel, mégis hallgatunk. Féltjük az egzisztenciánkat. Két éve a KLIK az alkalmazónk, ha valahonnan kirúgnak egy tanárt, nincs esélye elmenni másik iskolába, mert mindenütt a KLIK dönt róla.

S miben bíznak a csoport tagjai, miért csinálják? Kakas Éva ezért: – Lelkiismereti kérdés, hogy szóljak, ha igazságtalanság történik. – Este jobban alszom ha megtettem, amit kellett – mondta Nagy Erzsébet. A gépipari vállalkozásból élő, 36 esztendős Boros Bálint szerint Magyarországon csak az segít, ha leváltják a teljes politikai elitet.

– Maguktól nem mennek el – sóhajtott a fekete haját és szakállát tüsire nyíró férfi, aki sosem volt tagja egyik pártnak sem, civilként viszont indult a 2002-es önkormányzati választáson. – A kormány és az ellenzéki pártok is megbuktak: csak a hatalom érdekli őket és a haszon. Ezért maradni akarnak. Félek, hogy csak erőszakos úton dönthető meg a mostani elit.

– A netadónál a kormány meghátrált – jegyeztem meg.

– Az emberek bemenekültek a virtuális világba a valóság elől, s az Orbán-kormány, ami mindent ki akar sajátítani, oda is utánuk ment – érvelt Boros Bálint. – Ezt viszont már nem tűrték el, ezért mozdult meg akkora tömeg országszerte. A változást mindig a középosztály kikényszerítheti ki. Ami viszont nálunk nem foglalkozik a közügyekkel, ez által nincs.

- Mindegy, csinálnunk kell tovább - mondta Heindl Péter. - Ha semmit se csinálunk, abból semmi se lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.