galéria megtekintése

A tanévnyitón búcsúzott el a Berzsenyi besokallt igazgatója

9 komment


Boda András

Rendhagyó tanévnyitóra készülhettek a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium tanárai és diákjai, miután a múlt hét végén reflektorfénybe került az intézmény. Levélben búcsúzott a diákoktól a nagy hírű gimnáziumot tizennyolc éven át vezető, az iskolai autonómia megcsonkítása miatt távozó igazgató.

– Jó igazgató volt, szerettük, nagy kár, hogy lemondott. Viszont megértem az igazgató urat, és elég jófejség volt tőle, hogy így kiállt az elveiért. Igaz, az most nagy para, hogy ki lesz helyette az új igazgató – magyarázta vehemensen a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium egyik tizenkettedikes tanulója, aki társaival együtt igyekezett a kedd reggeli tanévnyitóra.

Rendhagyó tanévkezdés a Berzsenyiben
Rendhagyó tanévkezdés a Berzsenyiben
Veres Viktor / Népszabadság

Több gimnazistát is kérdeztünk, s bár akadt, aki öntudatosan közölte, hogy „politikai ügyekben nem nyilatkozik”, többségük nem titkolta véleményét: sajnálják a távozó igazgatót, de nagyra tartják „bátorságát”, „tartását”, példaértékűnek „kiállását”.

 

A diákok elismerését az váltotta ki, hogy – miként azt a Vasárnapi Hírek nyilvánosságra hozta – az oktatási rendszer átalakítása miatti tiltakozásul, két évvel a nyugdíjazása és igazgatói megbízásának lejárta előtt, lemondott posztjáról Somogyi László.

Unják a banánt
Unják a banánt
Veres Viktor / Népszabadság

Az ország legjobb gimnáziumai közé sorolt intézményt 18 éven át irányító igazgató a lapnak adott interjúban mindenekelőtt az iskolai autonómia megcsonkítását jelölte meg lemondása okaként. Kreatív munka helyett mára adminisztratív, végrehajtói feladatokat végeznek az igazgatók – jelezte Somogyi László, aki említést tett arról is, máig vállalhatatlannak tartja a nyugdíjas pedagógusokkal szemben bevezetett eljárást, amely során az elismert, tapasztalt szakembereknek kellett kérvényezniük, hogy tovább dolgozhassanak. A lemondott igazgató, aki szakszervezeti vezetőként is tevékenykedett, fájlalta az érdekképviseletek erőtlenségét, esélytelenségét és a pedagógustársadalom sokszor hiányzó egységét is.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Noha a távozó igazgató – aki már külföldön dolgozik, s nem kíván több nyilatkozatot adni – személyesen ugyan nem volt jelen a tanévnyitón, azért elbúcsúzott diákjaitól. Az iskola első igazgatóhelyettese, Kiss Gyöngyi olvasta fel üzenetét:

„Szerettem, amikor vitatkoztatok, s a vitában meggyőztetek, vagy hagytátok magatokat meggyőzni. Szerettem, hogy nem féltetek véleményetekkel, problémáitokkal bejönni az igazgatói irodába, vagy megszólítani a folyosón. Szerettem, hogy mindig megtaláltátok az alkalomhoz méltó viselkedési formát. Szerettem, hogy a Berzsenyi szeretete sosem volt kirekesztő, nem mások ellenében fogalmazódott meg. Sorolhatnám hosszasan mindazt, ami nagyon hiányozni fog. Mindezt köszönöm nektek!”

A felolvasás után a gimnázium udvarán felsorakozott majd 600 diák és 50 pedagógus hosszan tapsolt.

Kiss Gyöngyi a tanévnyitó után érdeklődésünkre azt mondta: egyelőre nem tudnak részleteket arról, hogy a fenntartó Klik mikor és miként dönt az új vezető személyéről, de alighanem ez is szóba kerül majd a héten esedékes tankerületi egyeztetésen.

Damoklesz kardját is megörökölheti Kiss Gyöngyi,  a megüresedett igazgatói poszt egyik várományosa.
Damoklesz kardját is megörökölheti Kiss Gyöngyi, a megüresedett igazgatói poszt egyik várományosa.
Veres Viktor / Népszabadság

Az ugyanakkor már tudható, hogy a tantestület szeretné, ha „belsős”, a berzsenyis hagyományokat, értékeket jól ismerő pedagógus vezetné az intézményt, s már jelöltjük is van: a gimnáziumban 27 éve tanító Kiss Gyöngyit, vagy a másik helyettest, a 23 éve itt dolgozó Nemecskó Istvánt látnák szívesen az igazgatói székben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.