A Századvégnél nem látták a Fidesz gyengülését

A Századvég kutatása szerint az októberi önkormányzati választás óta bekövetkezett események, politikai konfliktusok érdemben nem változtattak a politikai tér hosszú hónapok óta fennálló erőviszonyain. A kormányközeli cég eredményei meglehetősen furcsák annak fényében, hogy korábban több közvélemény-kutatónál is a Fidesz jelentős veszteségeit mérték.
A kutatóintézet friss pártpreferencia-kutatásáról készült, az MTI-hez pénteken eljuttatott elemzése szerint a Fidesz még mindig a legerősebb párt, és a jelenlegi helyzet szinte teljesen ugyanaz, mint ami 2010 végén volt. A kutatás alapján a Századvég úgy értékeli: nem a kormány, hanem az ellenzék van bajban.

Mint írták, a novemberben készült 2700 fős, nagymintás adatfelvétel az úgynevezett "aktív szavazók" között vizsgálja a politikai piac változásait. Az aktív szavazók azon állampolgárokból állnak, akik rendszeresen (vagy legalább valamilyen rendszerességgel) részt vesznek a választásokon, így lényegében ők alakítják az ország politikai térképét, az ő szavazataikért folyik a verseny - fejtették ki.

A kutatócég szerint a Fidesz támogatottsága mérséklődött ugyan októberhez képest (mintegy 4 százalékponttal), de a baloldali pártok érdemben nem tudtak erősödni.

A Jobbik támogatottsága 1 százalékkal nőtt az aktív választók körében, jelenleg 14 százalékon áll. A Fidesz ebben a körben most 37 százalékot ért el. Az MSZP támogatottsága novemberben 9, az LMP-é 6, a DK-é 5, az Együtté pedig 3 százalék volt.

Az aktív választók körében a Fidesz fölénye a második helyezett Jobbikkal szemben jóval több, mint kétszeres - tették hozzá.

A Századvég szerint a jelenlegi helyzet szinte teljesen ugyanaz, mint ami 2010 végén volt. Emlékeztettek arra, hogy az önkormányzati választás után akkor is csökkenni kezdett a kormányzó pártok támogatottsága: a Fidesz 2010 novemberében az aktív szavazók körében ugyanott állt, mint most.

A közleményben azt írták: néhány mutatóban a helyzet most még kedvezőbb is a Fidesz számára. Négy évvel ezelőtt a megkérdezettek 28 százaléka látta úgy, hogy jó irányba mennek a dolgok az országban, most ez a szám 32 százalék - közölték.

A Századvég kutatása szerint Orbán Viktor kormányfői megítélése is kedvezőbb ma: míg 2010 decemberében a megkérdezettek 39 százaléka volt pozitív véleményen a miniszterelnökről, most a válaszadók 46 százaléka.

A kutatóintézet azon kijelentését, miszerint nem a kormány, hanem az ellenzék van bajban, azzal magyarázza, hogy a parlamenti ellenzék - a Jobbik minimális erősödésén kívül - semmit nem tudott profitálni az önkormányzati választást követő eseményekből, támogatottságuk érdemben nem nőtt. A baloldal továbbra is szétaprózott, legyengült állapotban van - jegyezték meg.

Mint írták, a folyamatosan vezető szerepre aspiráló Gyurcsány Ferenc DK-elnök elutasítottsága 74 százalék, és ezzel magasan ő a legelutasítottabb politikus Magyarországon. Összehasonlításképp: Orbán Viktoré 45 százalék - tették hozzá.

A Századvég értékelése szerint arról van szó, hogy a megfigyelt változások és azok mértéke megfelel az ilyenkor megszokott trendeknek. "2010 legvégén a Fidesz hasonló helyzetben volt, mint ma és azt is tudjuk, hogy három és fél évvel később választást nyert" - hangoztatták.

A kutatás részleteiről közölték, a telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást november 6-26. között végezték, 2700 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt megkérdezésével. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 1,4 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

A kutatás eredményének hitelét legalábbis kikezdi az a tény, hogy a közelmúltban az Ipsos a Fidesz komoly gyengülését mérte, feltehetően az internetadó gyorsan elvetélt ötletének köszönhetően, a Tárki pedig egyenesen földcsuszamlásszerű  népszerűségvesztést állapított meg. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.