Szombathelyen már lázadnak a gyarmati lét ellen

A soproni egyetem gyarmata lettünk, intézményünkből lassan már csak a névtábla marad – hangzott el a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ több fórumán a napokban. Az összoktatói és dolgozói értekezleten a többség a Nyugat-magyarországi Egyetemtől való elszakadást szorgalmazta.

Az új felsőoktatási stratégia a frissen kinevezett kancellárok közreműködésével pénzügyi és politikai megfontolások alapján jelentősen csorbítja, esetenként lehetetlenné teszi bizonyos karok működését, elszívja a forrásokat az általa preferált centrumokhoz. Ez a szakmailag értelmetlen koncepció súlyosan érinti a Savaria Egyetemi Központot – közölte lapunkkal a nagy múltú szombathelyi intézmény néhány oktatója.

Nem zárják ki az önálló egyetem lehetőségét sem
Nem zárják ki az önálló egyetem lehetőségét sem
Forrás: szombathely.hu

Nevüket nem adhatták nyilatkozatukhoz, mert a soproni rektor hírzárlatot rendelt el. Többek között arra hivatkoztak a Nyugat- magyarországi Egyetem vezetői, hogy a felvételi jelentkezések február 15-i határidejének közeledtével inkább megtartani és erősíteni kell az intézmény iránti bizalmat a leendő hallgatókban és a szülőkben.

A szombathelyi oktatók parázs elégedetlenségéről a helyi alon.hu és a nyugat.hu is fórumok alapján számolt be, de fellángolt a vita a legutóbbi városi közgyűlésen is. Az ottani közhangulat – noha jórészt a felelősségkeresés uralta – arra utal, hogy a képviselők is a szombathelyi intézmény valamilyen szintű önállósodását szeretnék, bár az intézmény elszakadására sok esély nincs.

Korábban főleg a pedagógiai és közművelődési képzéseiről ismert Berzsenyi Dániel Főiskola 2008-ban egyesült a soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetemmel, annak önálló karaként. .A sopronin kívül a pécsi, a veszprémi és a győri egyetem is szívesen fogadta volna a vasi felsőoktatási intézményt az integráció keretében.. Végül Veszprém és Sopron közül választottak, s a főiskola szenátusa nagy arányban a Nyugat-magyarországi Egyetemre szavazott.

A legutóbbi városi közgyűlésen Sárközy Csaba jobbikos képviselő azt mondta, hogy a szerinte botrányos csatlakozást az MSZP vezényelte le, a szocialista Nemény András akkor a főiskola stratégiai tanácsának tagja volt. Az MSZP önkormányzati képviselője, Nemény András viszont azt válaszolta, amikor ő bekerült a tanácsba, már megszületett a döntés. A szocialista politikus is elfogadhatatlannak tartotta, hogy a kezdetben erős önálló jogkörök jelentős részét elvonták, a hallgatói létszám és a költségvetés radikálisan csökkent, szakokat szüntettek meg és karokat vontak össze.

A város alpolgármestere, Molnár Miklós sem zárta ki az önálló egyetem lehetőségét, de legalább önállóan gazdálkodó központ mellett érvelt.

„Valamennyi szombathelyi képzés is fontos”
„Valamennyi szombathelyi képzés is fontos”
M. Schmidt János / Népszabadság

A szombathelyi városvezetés még a közgyűlés előtt elfogadott egy nyilatkozatot. Ebben fontosnak nevezték, hogy a felsőoktatásban a szombathelyi képzésekre szánt pénzek helyben hasznosuljanak. Olyan – pontosabban meg nem nevezett - szervezeti megoldást támogatnak, „amely a szombathelyi felsőoktatás fejlődését leginkább előmozdítja."

Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora és Dinnyés Álmos kancellár közös nyilatkozatot adott ki. Hangsúlyozzák, hogy  „...az egyetem vezetése olyan belső átalakításokat hajt végre, amelynek célja hosszú távon garantálni, hogy minden campus (Sopron, Szombathely, Győr, Mosonmagyaróvár) hallgatói értékes diplomát szerezzenek. Kijelentik: valamennyi szombathelyi képzés is fontos az egyetem és a régió számára.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.