galéria megtekintése

Szálasi történészein is túltesz a fideszes képviselő

36 komment

Ungár Tamás Pécs

A Rothschildok és a nemzetközi bankvilág törték le az 1848-49-es forradalmat és szabadságharcot, állította mohácsi ünnepi beszédében Hargitai János, a város fideszes parlamenti képviselője, a Baranya Megyei Kormányhivatal vezetője.

Hargitai a Duna-parti város ünnepségén ekképp építette fel papír nélkül mondott beszédének fő üzenetét: „A nemzetközi bankvilág már azokban az időkben is a nemzetek felett, nemzetközi szinten volt megszervezve. A bécsi bank, aminek akkor pénzverési és hitelezési monopóliuma volt Magyarországon, valójában a Rothschildok kezében lévő magánbank volt. A Rothschildok pénzügyi érdekeit alapvetően sértette, ha Magyarország önállóvá válik és pénzügyileg önállóvá válik. Ezért a Rothschildok pénze kellett, hogy Jellasics elinduljon ellenünk, és főleg a Rothschildok pénze kellett, hogy az oroszok azzal a 200 ezres sereggel elinduljanak a magyar seregek ellen, aminek törvényszerű csatavesztés lett a vége. Ennek a bankvilágnak a szorításából kellett kitörnünk az elmúlt négy évben is, el kellett érnünk azt, hogy pénzügyileg önállóak legyünk, mert épp '48 példája bizonyítja azt, hogy ha egy ország pénzügyileg nem önálló, akkor hiú ábránd a nemzeti fejlődés, mert az, aki a pénzt adja, diktál nekünk. Diktált 1848-ban, és diktált négy éve. Akkor a Rothschildok, most az IMF."

Ez akkor kié volt? Wikipedia / Forrás

A beszéd sokakat meglepett, ezért megkérdeztünk több pécsi történészt arról: van-e alapja a bankárok által levert forradalom teóriájának.

 

A kérdezettek azt felelték, Hargitai megközelítése szakszerűtlen aktualizálása a tények értelmezésének, s a szöveg szellemisége leginkább a Jobbiktól jobbra álló körök gondolkodásmódját tükrözi.

Majdán János, a Pécsi Tudományegyetem újkortörténet tanszékének 60 esztendős docense három évtizede foglalkozik 1848 históriájával, így ő részletesen is vállalta, hogy reagáljon Hargitai elmélkedésére. Majdán – aki egyébként az idei pécsi megemlékezés előadója is volt – úgy véli, hogy a tények nem Hargitait erősítik.

A történész elmondta: Kossuth javaslatára a kormány és a parlament megszavazta, hogy Magyarország 1848. november 1-jén államkötvényt bocsát ki Frankfurtban. Ehhez az ország bírta a bankvilág bizalmát, állítja Majdán, s a bécsi udvar épp ezért vette rá Jellasicsot, hogy támadja meg Magyarországot, mert féltek attól, hogy ha a kötvényt Nyugat-Európában a polgárok megvásárolják, akkor Magyarország megerősödik, a kontinens elfogadott, önálló államává válik, s többé nem lehet fellépni ez ellen. Jellasics betörését viszont lehetett úgy deklarálni a világ számára, hogy a birodalom két tartománya háborúzik egymással, így Magyarország hitelezése kockázatos. Ezért nem lett az államkötvényből semmi. Majdán szerint egyértelmű, hogy a bankok szívesen megfinanszírozták volna a független Magyarországot, s Bécs ezt látva el akarta bizonytalanítani a pénzvilágot.

Az viszont tény, hogy Miklós cár a pétervári Rothschildoktól vett fel személyi hitelt a Magyarország ellen indított hadműveletekhez, tette hozzá Majdán. Ám nem a Rothschildok akarták ezt a háborút, ők egyszerűen csak hiteleztek. A háborút a bécsi udvar akarta, hangsúlyozta a pécsi történész, hisz a 18 éves Ferenc József – a belőle császárt csináló anyja tanácsára – 1849. május 1-jén Varsóban letérdelt Miklós előtt, és megcsókolta a cár kezét, aki válaszul megígérte, hogy visszaszerzi neki elvesztett trónját.
Majdán János még hozzátette az előbbiekhez: – Aki azt hiszi, hogy a pénzvilág háborút indított volna Magyarországért 1848-ban, az csak a saját köldökét látja. Nem voltunk mi ennyire fontos tényezők.

Hargitai Jánost szembesítettük a történész elemzésével, aki – kérdésünkre válaszolva – elmondta: mohácsi beszédét ő maga fogalmazta meg, s nem pártja utasítására tette ezt. Az 56 éves Hargitai elvégezte a tanárképző főiskolán a történész szakot, és 1985 előtt még tanított történelmet. A politikus nem állítja, hogy neki lenne igaza, de azt gondolja, hogy a történelmi forrásokból akár az ő beszédében elhangzott következtetéseket is le lehet vonni.

Majdán János ezt nem vitatta, de ettől még hibásnak ítélte Hargitai konklúzióit, s megjegyezte, hogy 1848-ról nem olvasott hasonló elemzést, még Szálasi történészeitől sem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.