galéria megtekintése

A romboló erő neve: felelőtlenség

2 komment


Tanács István

Miért a diákokat és a tanárokat büntetik, ha a fenntartó elkövetett valamilyen, még be sem bizonyított hibát? A szegedi Rogers Gimnázium bezárása ellen tüntető diákok levelet írtak Áder Jánosnak, Orbán Viktornak, Balog Zoltánnak és Botka Lászlónak.

Politikától mentes, békés tüntetés – a teljes demonstráció alatt ezt a táblát tartották előtérben a szegedi Rogers Gimnázium és a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskola (Szefi) diákjai, akik hétfőn este a Széchenyi téren demonstráltak az iskoláik megmentése érdekében.

Egy hete jelentették be, hogy tanév közben kell bezárni az iskolákat, mert a Magyar Államkincstár nem hajlandó finanszírozni tovább a két intézményt, mivel a Szefinél olyan diákok után is elszámoltak normatívát, akik nem jártak oda. Ezt egy vizsgálat derítette ki, az iskolát fenntartó alapítvány pedig vitatja. Az államkincstár nem várta meg, kinek lesz igaza, elzárta a pénzcsapot. Erre kérdezték szenvedélyesen a tüntetés szónokai – egy szülő kivételével valamennyien diákok –, hogy miért őket és tanáraikat büntetik mások hibájáért?

Mintha kitelepítenének

Az államkincstár egy vitatott szabálytalanság miatt tavaly október óta nem folyósítja a Rogers iskolák normatív támogatását. Emiatt a pedagógusokat elbocsátják, a diákokat pedig átirányítják az állami oktatási intézményekbe. Részletek itt.

 

A diákok nyílt levelet írtak azoknak, akik szerintük segíthetnének nekik, ha akarnának: Áder János köztársasági elnöknek, Orbán Viktor miniszterelnöknek, Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének, és Botka Lászlónak, Szeged MSZP-s polgármesterének.

Uraim! Mit tennének önök, ha egy falut körbezárna az áradás? – kérdezte a levelet felolvasó Dabis Nikolett. Ugye akkor mindent megtennének a veszélyben lévőkért? Most minket fenyeget az ár! A romboló erőt úgy hívják: emberi felelőtlenség. A fenyegető hullámot úgy hívják: emberi aljasság. Mások hibái miatt nem kellene kiűzni bennünket az iskoláinkból.

Olyan országban, ahol a diákoknak nincs joguk a saját választásuk szerint tanulni, semmilyen jövőnk nem lehet. Önök nem akarják ezt, ugye? – kérdezte a diáklány. – Az áradás már majdnem a nyakunkig ér. Önök még kihúzhatnak bennünket a bajból. Kérjük, tegyenek meg mindent értünk, diákokért, tanárainkért, iskolánk fönnmaradásáért. Nekünk már nincs más esélyünk, ezért fordulunk önökhöz. Bízunk az emberségükben – fejezte be a levelet Dabis Nikolett.
A Szefi gyakorlatilag már nem működik.

A Rogers Gimnáziumban e hét végén szűnik meg a tanítás. A megyei kormányhivatal felajánlotta, hogy egy állami iskolába irányítják át a tanköteles korú diákokat. Botka László és Szeged önkormányzata egyetlen szót sem szólt az ügyben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.