galéria megtekintése

A romák között is divat lett Simicska nagy jelzője

3 komment


Czene Gábor

Az Országos Roma Önkormányzat székházában felirat hirdette: „Flóri is egy g..i!!!” Áll a bál, a testület egyik – máskülönben fideszes – képviselője Lázár János minisztertől kéri a kifizetések leállítását.

Gyorsan véget ért a Dohány utcában az Oszágos Roma Önkormányzat rendkívüli közgyűlése, amelyet – ellenzéki kezdeményezésre – a gazdasági botrányok tisztázására hívtak össze. „Megállapítom, hogy a testület kilenc fővel határozatképtelen, az ülést berekesztem" – közölte Hegedűs István elnök, majd sietve távozott a teremből.

Dancs Mihály és Hegedűs István szóváltása a közgyűlésen
Dancs Mihály és Hegedűs István szóváltása a közgyűlésen
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A népes közönség egy része tapssal, nagyobb része pfújolással fogadta a bejelentést. „Elloptátok a romák pénzét!" – kiabálta valaki. Az ablaküvegek beleremegtek a kórusba: „Hatszázmillió!, Hatszázmillió!"

Természetesen arról a hatszázmillió forintos uniós projektről van szó, amelynek felét az LMP-s Hadházy Ákos szerint már elköltöttek – a semmire. A pénzt elvileg az ORÖ közreműködésével, a Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezet révén munkahelyteremtésre szánták. Helyette az ORÖ – sorolta korábban a tételeket Hadházy – bruttó 28,7 millió forintért tíz használt gépkocsit bérelt hat hónapra (tehát egy-egy autót majdnem 3 millióért), 31 millióért irodabútorokat vásárolt. A „toborzás módjának meghatározásáról" szóló tanulmányért 31 milliót fizetett ki a roma önkormányzat, de egy médiaügynökség, illetve egy reklámcég is hasonló összegű megbízásokat kapott. És így tovább...

 

A rendkívüli közgyűlése meghiúsulása után a rendezvény átalakult sajtótájékoztatóvá. Díszletként kézzel írott feliratok is feltűntek, az egyiken ez állt: „Út a híd alá szövetkezet". Úgy látszik, nagy karriert fut be az a trágár kifejezés, amellyel Simicska Lajos a miniszterelnököt illette. A másik tábla azt üzente, hogy Farkas Flórián, azaz „Flóri is egy g..i!!!" Volt, aki szükségét érezte, hogy szóban kiegészítse a szöveget: „egy tolvaj g..i".

Az érthetőség kedvéért: az új összeférhetetlenségi szabályok miatt Farkas Flóriánnak választania kellett a fideszes parlamenti mandátum és az ORÖ elnöki posztja között. Inkább az utóbbitól vált meg, miközben Orbán Viktor kinevezte miniszterelnöki biztossá. A roma ellenzék szerint a háttérből továbbra is ő irányítja az országos önkormányzatot, a Híd a munka világába szövetkezetnek is ő a vezetője.

Az ellenzék színes képet mutat, helyet kap benne Farkas szervezete, a Lungo Drom két politikusa is, Lakatos Oszkár és Vajda László. Ráadásul Vajda a Zala megyei közgyűlés fideszes tagja. Szerinte Farkas Flórián megfenyegette a Lungo Drom képviselőit, ezért jelentek meg kevesen az ORÖ rendkívüli közgyűlésén a 47 fős testületből. Vajda László levélben kéri az uniós pénzek felhasználását felügyelő minisztertől, Lázár Jánostól, hogy függessze fel a pénzek kifizetését.

Az ORÖ állásfoglalása a közelmúltban alaptalannak minősítette a vádakat, de az ellenzéki roma politikusokat ez nem nyugtatta meg: vizsgálóbizottságot hoztak létre a gyanús gazdasági ügyletek feltárására. Dancs Mihály (Roma Polgárjogi Mozgalom) kijelentette, hogy Farkas Flóriánnak el kell számolnia a cigányság felé az elmúlt húsz évvel. Makai István (Roma Polgári Tömörülés) hozzátette, hogy az ügy nem kizárólag a romákra, hanem a teljes magyar társadalomra tartozik. Közölte: nem tudnak olyan programról, amelynek a tisztességes pénzügyi, szakmai elszámolása megtörtént volna. Az elhangzottak szerint százmilliós és milliárdos tételekről van szó, a bizottság az ORÖ számos alapítványát és intézményét is vizsgálni szeretné.

Rendkívüli kötgyűlés, rendkívüli jelzők
Rendkívüli közgyűlés, rendkívüli jelzők
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A sajtótájékoztató az I. kerületben, a Gellérthegy utca 21. előtt folytatódott. A roma politikusok nemrég értesültek arról, hogy itt van a Híd a munka világába szövetkezet központi irodája. A helyszínen erről csak a postaládán lévő címke tanúskodott. Az ajtó zárva volt, pedig – jegyezték meg többen – odabent most megfeszített munkának kellene folynia. Az ellenzéki képviselők úgy tudják, a 450 négyzetméteres ingatlant az ORÖ több mint százmillió forintért vette meg, tízmilliókba került a felújítás és a berendezés. Lakatos Oszkár (Lungo Drom) állította, hogy erről nem született közgyűlési határozat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.