A rektori bűbáj sok pénzt jelent

Állami ösztöndíjas helyekre már nem lehetett bejutni a pótfelvételi eljárás során a felsőoktatási intézményekbe. A most felvett gólyák – 7300-an– az önköltséges képzés miatt sokat érnek az egyetemeknek. Az elnéptelenedő, hallgatóhiánnyal küszködő vidéki főiskolák mentsvára a pótfelvételi. Szolnok, Baja, Dunaújváros szinte egyetlen reménye, hogy a pótfelvételi eljárásban tudják növelni a diáklétszámot. A felsőoktatás finanszírozása – rendelet hiányában – továbbra is átláthatatlan.
Kocsis Zoltán / Népszabadság/archív

Az Oktatási Hivatal honlapján elérhető információk szerint idén több mint 9500 fiatal adta be augusztusban pótlólagosan a jelentkezését, közülük mintegy 7300 jelentkező felelt meg a feltételeknek, és kezdheti meg tanulmányait szeptemberben. A pótfelvételit megelőző általános felvételi eljárás során 73 973 fő jutott be felsőoktatási intézményekbe. Vagyis a pótfelvételivel átlagosan tíz százalékkal növelni tudják az intézmények a hallgatói létszámot.

Ennek a súlya különösen nagy, ugyanis a pótfelvételi során csak önköltséges képzésre jelentkezhetett az, akit korábban nem vettek fel. Az intézményeknek – a pályázati forrásokon kívül – az önköltséges hallgató jelenti a biztos bevételt, azt a pénzt, amivel lehet kalkulálni. Hiszen a diák abban a pillanatban fizet, ahogy megkezdi a tanulmányait.

Az államilag finanszírozott helyeken tanulók után az egyetemek csak egy évvel később kapják meg a pénzüket, ha egyáltalán hozzájutnak, mert előfordult már az is, hogy az összeget zárolta az állam. Bár van egy hatályban lévő finanszírozási rendelet, az Orbán-kormány már évek óta nem e jogszabály szerint működteti a felsőoktatást. Az intézmények kapnak egy önkényesen megállapított összeget, aminek sem a hallgatói létszámhoz, sem a működési költségekhez nincs köze.

A nulla forint szerepel. A felsőoktatási intézményeknek természetesen jobb lenne, ha kiszámítható módon és világos elvek alapján kapnák az állami forrásokat. Jelenleg azonban a rektori „bűbáj” számít, vagyis az, hogy melyik intézményvezető mennyire hatékonyan tud „különtámogatást” kisírni a minisztertől. Információink szerint a felsőoktatásért felelős államtitkárságon most sem a finanszírozás megoldása van a fókuszban.

Mint ahogy arról Palkovics László többször nyilatkozott, ősszel el akarja készíteni a felsőoktatás stratégiáját, amelyet a kormánnyal év végén fogadtatna el. A stratégiaalkotáson túl lázas tanakodás folyik a kancellárok kiválasztása kapcsán. Palkovics egy rádióműsorban elmondta, a 29 felsőoktatási intézmény kancellári tisztségére jóval több mint háromszáz pályázat érkezett.

Nem csoda, hiszen szinte bárkiből lehet kancellár, aki a felsőfokú végzettség mellett három évig – felsőoktatási intézményben, gazdasági társaságban, központi vagy területi közigazgatásban – vezető beosztásban dolgozott. Vagyis egy sima betéti társasági ügyvezetőség is elég a pozíció betöltéséhez, talán emiatt is volt ekkora az érdeklődés erre a nem rosszul fizető posztra.

A kancellár közalkalmazott lesz, így a pályáztatással kapcsolatban a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény az irányadó. E jogszabály előírja, hogy „magasabb vezetői beosztásra kiírt pályázat esetén a pályázót a pályázati határidő lejártát követő huszonegy napon belül a kinevezési, megbízási jogkör gyakorlója által létrehozott legalább háromtagú, a betöltendő munkakör feladatait érintően szakértelemmel rendelkező bizottság hallgatja meg”.

A pályázatokat augusztus 12-ig lehetett benyújtani, vagyis a törvény értelmében elvileg szeptember 3-ig meg kellene hallgatni a háromszáz pályázót a felsőoktatásért felelős államtitkárságon. Úgy tudjuk, bár elkezdődtek a meghallgatások, de nagy csúszásban van az államtitkárság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.