A püspököt is bosszantja az urizálás

Interjút adott a Népszabadságnak Beer Miklós váci megyéspüspök, aki egyebek mellett arról beszélt: sajnálja, hogy a katolikus egyház keveset költ a szegények támogatására, egyúttal bosszantja a politikusok „urizálása".
Beer Miklós püspök a bevándorlásról mást gondol, mint a kormány, azzal viszont teljesen egyetért, hogy a vallási jelképeket védeni kell. Részlet a hétfői Népszabadságban megjelenő interjúból:

- Nem megalázó, hogy a közmunkáért – ha van egyáltalán – a minimálbérnél is jóval kevesebb a fizetség?

- A következő lépés a valódi munkahelyteremtés kell, hogy legyen. Én nem az autógyárakban, hanem a mezőgazdaságban látom a kiugrási lehetőséget, a jövőt. Hiszek abban, hogy jó irányba megy az ország, de nem lehet mindent a kormánytól várni. A finomhangolást a társadalomnak kell elvégeznie, ha azt akarjuk, hogy csökkenjen a távolság gazdagok és szegények között.

- Hogyan fér össze ezzel némelyik hatalmon lévő politikus „urizálása"?

- Sehogy, ez személy szerint engem is roppant mód bosszant. A felelős politikai vezetőnek érzékenynek kell lennie a közemberek problémái iránt. Mindszenty József bíboros kijelentette: „amíg Magyarországon éhező ember van, addig az én asztalomon ne legyen luxusétel". Nem várom el a politikai vezetőktől, hogy szerényen éljenek, de a kirívó eseteket nem lehet megengedni. A politikusnak fel kell készülnie rá, hogy kirakatban van.

- Ferenc pápa első apostoli útja a menekültek közé vezetett. Nemrégiben azt üzente, hogy az elvándorlás globális jelenségére mindenképpen a felebaráti szeretet és az együttműködés globalizációjával kell válaszolnunk. Orbán Viktor ellenben lezárná a határokat a menekültek elől. Mennyiben tekinthető keresztényinek ez a magatartás?

- A miniszterelnök különbséget tett a politikai menedékkérők és a gazdasági bevándorlók között, ami akkor is fontos, ha sok esetben a kettőt nem lehet különválasztani. Keresztényként nem mondhatok mást: minden ember iránt szolidárisnak kell lennünk. Senki sem saját maga választja meg, hova születik, de mindenkinek joga van az élethez. A határok lezárását egyébként se látom megvalósíthatónak. A népvándorlást nem lehet megállítani."

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.