„A Jégbüfé pultja olyan, mint egy színház”

Moszkva téri óra, Blaha Lujza téri szökőkút, NDK Centrum a Deák téren és a Jégbüfé a Felszabon. A nyolcvanas-kilencvenes években felnövő generációk kultikus budapesti találkozóhelyei. Nem véletlen, hogy a Hely – nem elsősorban cukrászdaként – kortársművészeti alkotásokban is megjelent.

Parti Nagy Lajos szerint a Jégbüfében „lóg a búfagyi”, a szöveg fellelhető Presser Gábor Rutinglitang (Egy zenemasiniszta) című, Parti Nagy 38 versét megzenésítő 2011-es Könyvcédé/cédékönyvében. Parti Nagy műve a Jégbüfé-cédulák című Vázlat, Bruno Bourelnek, illetve -hoz, illetve –től is, amit a Nyitott Műhelyben olvasott fel. Az író nem véletlenül ajánlotta sorait a több mint húsz éve Budapesten élő francia fotósnak, akivel együtt Budapest-könyvet készített.

Bourel A Jégbüfé pultja olyan, mint egy színház címmel készített képriportot a cukrászdáról. A párizsi fényképészt a tükröződő üveg által elválasztott kinti és benti világ találkozása, valamint a Jégbüfében megforduló emberek sokfélesége érdekelte. A fotókat 1990 óta készítette. Tavaly a CEU Kulturális és Művészeti Központjában állították ki a képsorozatot.

A társadalom mindenféle tagja látogatta a Jégbüfét
A társadalom mindenféle tagja látogatta a Jégbüfét
Bruno Bourel

„Amikor az első fotóimat készítettem Budapesten, a Jégbüfé rögtön felkeltette az érdeklődésem, nem tudom, miért. Később megértettem, hogy ez egy stratégiai pont: innen lehet Pestről Budára jutni, vagy épp megérkezni Budáról Pestre – mesélte Bourel. –Egyszerre eleje és vége a bevásárlóutcáknak, közel van az egyetemekhez, sok buszállomás, és ezer meg ezer ember találkahelye. Megértettem, mi az, ami lenyűgöz: a Jégbüfé pultja olyan, mint egy színház, ahol minden érzelem megjelenik: öröm, bánat, mélabú, szeretet, szerelem, elmélkedés… Gyerekek, felnőttek, fiatalok, öregek, gazdagok és szegények, a társadalom egésze látogatja a Jégbüfét. Budapesten mindenkinek vannak emlékei, történetei, melyek kapcsolódnak a helyhez. A »Jégbüfé« francia fordítása szójáték, hiszen a »glace« tükröt és fagylaltot is jelent egyszerre. A »Buffet a Glace« egy tükörbüfé, az üvegtükrön keresztül készített fotók kiállítótere” – jelent meg a Pozitivnap.hu oldalon a tárlat apropóján.

Erdős Virág Az öngyilkos merénylő dala versében írta meg a sokak szerint kultikus meeting pointot: „A Felszabtérről indulunk, a Jégbüfé elől, de állni látszik, s hopp, egy perc, és megáll az idő.”

A szépirodalom és a fotóművészet mellett a Jégbüfé a popkultúrában is helyet kapott. A Republic 1990-es, Indul a mandula lemezén A madárjós vakáción című dalában Bódi László (Cipő) énekelte meg: „A Jégbüfé előtt talpig feketében Dórácska áll egy fagylalttal kezében Ki tudja mire vár ilyen nagy hidegben A Jégbüfé előtt talpig feketében.”

A Pa-dö-dö együttes pedig 2003-as, Hadd énekeljünk mi is az idén! című albumán szentelt három percet a Jégbüfének.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.