galéria megtekintése

A pokol fog elszabadulni a Ligetben, ha kivágnak még egy fát

Egy szerda délután hozott határozatban azonnali hatállyal engedélyezte negyven fa kivágását az V. kerületi kormányhivatal a Városligetben. Fellebbezni legkorábban a jövő hétfőn lehetne. A munkát viszont már csütörtökön elkezdték. A határozatot ugyanaz az osztályvezető jegyzi, aki korábban ezzel a trükkel legalizálta a Kossuth téri fairtást.

Reggel nyolckor érkezett az információ a ligeti riadóláncon, hogy elkezdték a fák kivágását az egykori Hungexpo-telken. Volt már pár tiltakozó, mire kiértem, és valóban dolgoztak a fűrészek. Először megpróbáltuk szép szóval leállíttatni a munkát, beszéltünk a Főkert illetékesével, de nem jutottunk semmire: azt állították, hogy csak hat fát fognak kivágni, miközben már tudtuk, hogy negyvenről szól az engedély – foglalja össze a csütörtök reggeli eseményeket Sipos Anna aktivista.

Fotó: Szabó Miklós / Népszabadság

A felek kölcsönösen kihívták egymásra a rendőröket, megjelentek a Párbeszéd Magyarországért és az LMP kerületi politikusai, Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár, illetve több civil szervezet képviselői is. Legalább nyolc fát kivágtak, hatalmas, egészséges növényeket.

 

A fakivágás engedélyezéséről szóló, lapunk birtokában lévő hirdetmény valóban negyven fa eltüntetéshez járul hozzá. A dokumentumot szerda délután küldték el a zuglói önkormányzatnak.

Fellebbezni csak személyesen, hétfőn 13 és 16, illetve szerdán 9 és 16 óra között lehet az V. kerületi kormányhivatal építésügyi osztályán, miközben a határozat azonnal végrehajtható.

A kormányhivatal tehát próbált olyan helyzetet teremteni, hogy a fellebbezésig az összes fa ki legyen vágva.

Fotó: Szabó Miklós / Népszabadság

Ugyanezt tették korábban a Kossuth tér esetében is, ahol szintén a belvárosi kormányhivatal volt az engedélyező, és ugyanaz a Kosztyu Anikó írta alá a határozatot, aki most a Városligetben jóváhagyta a fakivágást. Kiemelt beruházások esetében erre annak ellenére van lehetőség, hogy az eljárásrend kiüresíti a fellebbezés intézményét. Szabó Rebeka zuglói alpolgármester lapunknak azt mondta: munkatársai ennek ellenére dolgoznak a fellebbezésen. Hivatali hatalommal való visszaélés miatt feljelentést tesznek, mivel illetékes önkormányzatként sem kapták meg időben a jogérvényesítéshez szükséges iratokat.

A lapunk által megkérdezett szakértők szerint a favágást engedélyező határozat több ponton problémás.

Nem rendelkezik például a fák pótlásáról, holott anélkül közterületi fák kivágásához nem lehet hozzájárulni.

A fakivágási kérelmet el kell utasítani, ha az természet- vagy környezetvédelmi érdeket sért, márpedig a Városliget védett övezet. A vegetációs időszakban végrehajtott fakivágást pedig csak balesetveszély elhárítása végett lehetne engedélyezni, mivel ilyenkor a beavatkozás a környező növények egészségét és a fán élő védett fajok szaporodását is veszélyeztetheti.

Fotó: Szabó Miklós / Népszabadság

– Gyalázat, szakmaiatlan, elfogadhatatlan – mondta munkatársunknak Illés Zoltán a fakivágásról. – A Fidesz tagja vagyok, de nem értek egyet ezzel a barbarizmussal. Olyan kormány kell, és olyan társadalmi viszonyok, ahol a természettel is törődnek, és nem néhány ember zsebéről szól az egész ország sorsa, hogy ők hogyan gazdagodjanak a 2-300 milliárdjuk mellé – jelentette ki, hozzátéve, hogy

fizikai összetűzésekre számít, ha folytatódik a fairtás.

Este az aktivisták ligeti sátrazásra készültek attól tartva, hogy átmeneti sikerük után éjjel újra beindítják a fűrészeket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.