Így bánnak gyerekeinkkel a kórházak

Betartják-e és hogyan a hazai kórházak a gyermekjogokat? Ezzel a korábban még soha el nem végzett felméréssel rukkolt elő a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A Péterfy és a Keszthelyi kórház bánik a legjobban a gyerekeinkkel.

Vegyük példának egy másfél éves gyermek történetét, aki súlyos égési sérülésekkel kórházban kell feküdjön majdnem két hónapig. Beszélni még nem tud, sokk hatása alatt áll és súlyos fájdalmai vannak, ráadásul két hónap nagyon hosszú idő. Vajon hogyan tudja könnyebben feldolgozni a testi-lelki traumát: a szüleitől is elszakítva, vadidegen környezetben, vagy a szülők adta biztonság érzetében? Vajon mit tud kezdeni a szülő azzal az információval, hogy a kötözésnél – ahol nem lehet jelen – a gyerek „nem működik együtt”? – erre és sok más hasonló kérdésre kereste a választ a TASZ nagy kórháztesztje, amelyben szülészeteket, kórházakat, illetve gyermekosztályt működtető egészségügyi intézményeket kerestek meg áprilisban, összesen hatvanötöt.

Kampányuk célja, hogy teljes képet „rajzolhassanak” a kórházban születő, illetve ott gyógyuló gyerekek és szüleik helyzetéről, illetve, hogy egy országos kampány keretében a hazai jó gyakorlatokat minél szélesebb körben terjeszthessék. A felmérés során hat szempontot vettek figyelembe. 

Egyebek mellett azt vizsgálták, hogy mennyiben tesz eleget a kórház mindazoknak az ajánlásoknak, melyeket az ENSZ Gyermekjogi egyezménye, valamint az Európai Szervezet a Kórházban Kezelt Gyermekekért fogalmazott meg, és Magyarország is elfogadott. Ebben a kategóriában annak alapján osztott ki minősítéseket, hogy legalább egy szülő korlátlanul bent tartózkodhat-e a gyerekével az intézményben, van-e teljes rooming-in ellátás a szülészeten, és van-e innovatív vagy ösztönző elem a kapcsolattartás és ellátás során. Itt a legtöbb kórház (29) a középső, „megengedő” minősítést kapta.

Az „apabarát” kategóriában értelemszerűen az apák jelenléti, kapcsolattartási lehetőségeit vizsgálták a szülészetek, illetve gyerekosztályok esetében – 17 „haladó szemléletű”, 23 „fejlesztendő” és 4 „szigorú/korlátozó” gyakorlatú intézményt rögzítettek. Külön szempont volt a látogatási rend kérdése – ki, mikor, milyen korlátozásokkal látogathatja a gyerekeket; itt csak 9 intézmény kapott maximális pontszámot. A fizetési kondícióknál a legtöbb pontot akkor kapta egy intézmény, ha a 24 órás együttlétet nem kötik fizetési kötelezettséghez, illetve ingyenes elhelyezést biztosítanak a szülőknek; sokan, 21-en kerültek a „kedvező” kategóriába. A Bababarát Kórház cím egy külső értékelési elem (nem került bele a végső pontozásba): összesen nyolc intézmény rendelkezett ezzel a minősítéssel; a WHO és az UNICEF 1991-ben indított kezdeményezése a szoptatást normaként támogató környezetet díjazza.

Az összesítés alapján két intézmény ért el maximális pontszámot: A Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ (Budapest), illetve a Keszthelyi Kórház. (Az eredményeket itt találják.)

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.