A pénzükről vitáztak Orbánnal a polgármesterek

Önkormányzatok Zúgolódtak és vitába szálltak Orbán Viktorral a képviselők a Fidesz balatonfüredi kihelyezett frakcióülésén, a zárt ajtók mögött megfogalmazták azt az elvárást is, hogy emelni kellene a kistelepüléseket vezető polgármesterek fizetését. Volt, aki a béremelést a kvótakampánnyal is összefüggésbe hozta – tudta meg lapunk.

A múlt heti zárt tanácskozásról fideszes honatyák elmondták, hogy a képviselők a miniszterelnököt megkérdezték arról, miért lényegesen kevesebb az illetménye az 1500 fő alatti kistelepülések polgármestereinek, mint a nagyobb településeket irányító társaiké. Azt is sérelmezték, hogy a polgármesterek által elvégzett munka nem tükröződik a jövedelmi viszonyokban, hiszen adott esetben pályázatot is írnak, és közmunkát is szerveznek. Másrészt – tették hozzá munkatársunknak –, ha a választókerületi elnökök mellett a polgármesterektől is elvárják, hogy mozgósítsanak, például a kvótanépszavazáson vigyék el az urnákhoz „a falu népét” október 2-án, akkor indokolt a kormány jóindulata is irányukba. Több fideszes honatya is megerősítette, hogy válaszában Orbán inkább elutasító volt, egy ilyen fizetésemelés közel ötmilliárdos kiadást jelentene a büdzsének, de a kormányfő arra is hivatkozott, hogy kétharmados parlamenti támogatásra lenne szükség a polgármesteri fizetésemelésekhez. Az egyik fideszes honatya ezzel kapcsolatban megjegyezte: nem gondolná, hogy néhány jobbikos képviselőt ne lehetne megnyerni egy ilyen kezdeményezéshez, „ha a kormányzati akarat megvan hozzá”.

Azt, hogy milyen súlyos a kistelepülések polgármestereinek jövedelmi helyzete, jól jellemzi, hogy Rátosi Ferenc, Sümeg volt polgármestere még az előző ciklusban a fizetéscsökkentési tervekről úgy nyilatkozott: „ha egy tiroli mosogatói állás is jobban fizet, akkor legfeljebb csak azok lesznek polgármesterek, akik a segélyhez szoktak.” Az egyik fideszes képviselő, Boldog István az elmúlt másfél évben már harmadik alkalommal terjesztett a parlament elé javaslatot a legkisebb települések polgármesteri fizetésének emeléséről ­nyár elején. A jelenlegi polgármesteri illetményekre vonatkozó első két jövedelemsávot 10 százalékkal emelné, de kezdeményezi: kiemelkedő munkája esetén a helyi képviselő-testület megemelheti a polgármester fizetését bruttó 200 ezer forinttal.

A 2014 őszétől hatályos szabályozás szerint a polgármesterek már nem a köztisztviselői illetményalap hét–tizenhétszeresét kaphatják, hanem a lélekszám szerint különböző regiszterekben a mindenkori helyettes államtitkári illetményalap 20–80 százalékát.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.