A PDSZ nem lesz díszellenzék

Befejezte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a szervezet a továbbiakban nem vesz részt a kormány által szervezett köznevelési kerekasztal tárgyalásain. Az oktatási államtitkár sajnálja.

Mendrey László, a szervezet elnöke a PDSZ XII., tisztújító kongresszusa után megtartott sajtótájékoztatón a szervezet újraválasztott elnökeként hangsúlyozta: a PDSZ nem tartja legitimnek a köznevelési kerekasztalt, mivel annak munkájában túlnyomó többségben kormánytól függő, kormány közeli szervezetek vesznek részt. Hozzátette: a PDSZ nem kíván "díszellenzékként" jelen lenni a tárgyalásokon.

Mendrey László szólt arról is, nem lát más megoldást arra, hogy a kormány "észhez térjen", mint a sztrájkot. A hatékony sztrájk érdekében szükséges legalább a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a PDSZ együttműködése, ezért a kongresszus ismételten megfogalmazott egy felhívást, hogy "nyissák össze a PSZ, illetve a PDSZ sztrájkbizottságát", továbbá azt kérik a PSZ-től, mondja fel a 2013. évi sztrájkbizottsági megállapodást és az abban foglalt moratóriumot, amely szerint ameddig tárgyalnak a kormánnyal, addig nem hirdetnek sztrájkot.

"Nem akarunk mindenáron sztrájkolni, de azt látjuk, hogy a kormányzat szkanderezik: megoszt, megfélemlít, erőt gyakorol, fenyeget, vagyis igen széles repertoárt használ, de csak nagyon halvány esélyt látunk arra, hogy ténylegesen tárgyalni akar" - fogalmazott a PDSZ elnöke.

Hozzátette: a minisztérium bármiről, bármikor hajlandó tárgyalni, hogy húzza az időt. De ezt az időhúzást "nem engedhetjük meg magunknak", ezért ha a PSZ nem mondja fel a moratóriumot, akkor a PDSZ kénytelen lesz önálló lépéseket tenni - mondta.

Mendrey László kitért arra is, hogy a PDSZ "teljes erővel" és minden szakértelmével részt vesz a civil közoktatási platform munkájában. Céljuk, hogy olyan új törvényt hozzanak létre, amely valóban a köz oktatására és nevelésére irányul, mert "a mostani, köznevelésinek nevezett jogszabály súlyos válságot okozott", amely nehezen lesz visszafordítható. A legsürgősebb, kármentő lépéseknek a tankönyvpiac felszabadítását, a pedagógusok és diákok munkaterhelésének jelentős csökkentését tekintik.

A PDSZ felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza azt a kormányhatározatot, amely kötelezi a munkáltatót az öregségi nyugdíjkorhatárt elért közalkalmazottak jogviszonyának megszüntetésére, és amely az így elküldött közalkalmazottak álláshelyeire létszámstopot rendel el.

Kérik továbbá, hogy a középfokú szakképzési rendszerben tervezett minden változtatást függesszen fel a kormány, valamint gondoskodjon a változásokat megelőző szakmai előkészítésről és a nyílt szakmai vitáról.

A szakszervezet kongresszusa - ismertette Mendrey László - felszólítja a kormányt arra is, hogy fejezze be a megosztó kommunikációt, mert nem tartják sem etikusnak, sem igaznak a vádakat, amelyek szerint a pedagógusok a bérükért demonstrálnak.

A köznevelési kerekasztal február 9-én tartotta alakuló ülését, amelyen még részt vett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, nem képviseltette magát ugyanakkor a Pedagógusok Szakszervezete.

Az oktatási államtitkár sajnálja, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ezentúl nem vesz részt a köznevelési kerekasztal munkájában. Palkovics László azt mondta: szakmai ügyeket utcán, tüntetésen nehéz rendezni.

Kiemelte: a köznevelési kerekasztal a gyermekek jövőjét határozza meg, és azért is meglepő Mendrey László nyilatkozata, mert a kerekasztal alakuló ülésén még részt vett. Az érdekvédő utána pozitívan nyilatkozott az azon történtekről, kiemelve, hogy nem volt tabutéma.

Hozzátette: ha a PDSZ úgy gondolja, hogy nem kíván a kormánnyal tárgyalni szakmai ügyekről, akkor nem tudja, milyen fórumon fognak majd egyeztetni. Bármilyen szakmai ügyet, ami bármilyen területről felmerül, az utcán, tüntetésen nehéz rendezni - mondta az államtitkár, aki szerint a PDSZ nem megoldani kívánja a problémákat, "hanem valami mást akar".

Palkovics László kiemelte: nem érti a PDSZ sztrájkról megfogalmazott álláspontját sem, az elmúlt két hét során nagy munka zajlott, és ahhoz képest, amikor az érdekvédő pozitívumokról beszélt, csak előrelépés történt. Ha mást tapasztalnak, akkor arról is beszélni kellene - jegyezte meg az államtitkár.

Jelezte: a keddi kerekasztalon jelen lesz az OECD-szakértője, meghívták az antiszegregációs kerekasztal képviselőjét, a katolikus egyház képviselőjét, a megyei városok szövetségének, az óvodapedagógusoknak a delegáltját, valamint az Alapítványi és Magániskolák Egyesületét is.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.