galéria megtekintése

A parlamentben már inkább csak röhögnek Magyarország nyomorán

8 komment


Bita Dániel

Fideszes politikusok rasszistázták a valaha jogvédőként dolgozó Szabó Tímeát, egy jobbikos képviselő bejelentkezett a miniszterelnök gázszerelőjének. Baromság, ultrafeminizmus, ibizai kocsma – a parlamenti jegyzőkönyvekből szemezgettünk.

Rasszista! Ez egy rasszista felszólalás! – a jegyzőkönyv szerint ezt kiabálta be Répássy Róbert igazságügyi államtitkár, amikor Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke bevándorlónak nevezte Somaliát, az FTC csatárát és a felcsúti kapust, Danilovicsot. Miután az ellenzéki képviselő a Debrecenben játszó, szenegáli származású Sidibe nevét is a szájára vette, Kósa Lajos sem maradhatott csendben. „Nácizmus! Négerezik!" – örökítette meg a parlamenti napló a fideszes politikus észrevételét. Kósa a rend kedvéért azt is megjegyezte: „Szégyellje magát! Francia állampolgárról beszél!"

Duguljon már el!

Februárban, amikor ez az eset történt, még nem menekültek, hanem főként koszovói bevándorlók áramoltak keresztül az országon. Ez téveszthette meg Répássy államtitkárt, aki ledorongolta a szocialista Harangozó Gábort: „Szavazzanak rád a koszovóiak! Már a koszovói voksokra hajtotok?!" Pedig az MSZP-s politikus szlovénül szólalt meg, és váratlanul indulatot keltő szavai (Dobrodosli na Madzarskem!, azaz Üdvözlünk Magyarországon!) az akkoriban a Keleti pályaudvaron razziázó Rogán Antalnak szóltak, akinek szlovén felmenőit Harangozó szerint valahogy így köszönthették Magyarországon.

 

A parlamenti kereső egyébiránt 74 találatot ad a felzúdulás szóra, azaz ennyiszer tapasztaltak a morajlásnál nagyobb felháborodást a gyorsírók. A jó hangulatról árulkodik, hogy a derültségre viszont – ez a kifejezés szolgál a nevetés leírására – több mint négyszázat. A jegyzőkönyvek böngészése azonban nemcsak efféle statisztikákhoz, hanem kormányzati válaszokhoz is tartogat muníciót.

Kövér szerint mégsem kocsma
Kövér szerint mégsem kocsma
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Rétvári Bence államtitkár több mint négy esztendő elteltével például azt kérdezte a férfiak negyvenévnyi munka utáni nyugdíját forszírozó Sneider Tamástól: „Emlékszik arra, hogy mit csinált 2010. december 20-án 19 óra 36 perc 46 másodperckor?" A jobbikos politikus éppen akkor szavazott nemmel a nőknek hasonló kedvezményt adó törvényre.

A szintén jobbikos Novák Előd nem a közbeszólásoktól óvná az Országgyűlés méltóságát. Szóvá tette például: „Volt már olyan, a Népszabadság honlapján megjelent parlamenti tudósítás, aminek a címe is az idézőjelben: Novák képviselő, duguljon már el!" A Novák által kifogásolt idézet Kövér Lászlótól való, és a jobbikos honatya szerint éppen a házelnök hasonló megnyilvánulásai sértik leginkább a T. Ház tekintélyét. Másfelől az, hogy a büfében továbbra is kapható alkohol, ami ellen szerinte csak pártja tiltakozott.

Gőgös Zoltán a legtöbbet bekiabáló képviselők egyike
Gőgös Zoltán a legtöbbet bekiabáló képviselők egyike
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Nováknak az idén többször is meggyűlt a baja Kövérrel, aki egyszer azt kérte, „próbálják meg Novák Előd képviselő urat meggyőzni arról, hogy nem a kocsmában van a jobbikos haverjai között, hanem a magyar Országgyűlésben". „Úgy nézek ki?" – kérdezett vissza az, mire a házelnök nyugtázta: „úgy". Novák viszont nem hagyta annyiban, és a Habony Árpádról készült videóra utalva azt mondta: „Ibizán lehet, hogy ilyen, a budapesti kocsma nem ilyen."

A naplók átlapozgatása alapján a parlament legtöbbet bekiabáló képviselője Gőgös Zoltán. „Ne mondjon már ilyen baromságot!" – kérlelte például egyszer a maga módján a fideszes Molnár Ágnest, aki szerint a szocialisták nem foglalkoztak az egészségügyi ellátórendszer fejlesztésével. Az MSZP elnökhelyettese felszólalásai alkalmával sem mindig válogatja meg szavait. Lázár Jánosnak például azt mondta a mezőhegyesi ménesbirtok ügyében: „Én egy korrekt kérdést tettem fel, amire ön egy undorító, mocskos választ adott. Undorító, szemét, tróger választ." Majd mielőtt leült, utolsó gazembereknek nevezte a kormány tagjait.

Ultrafeminista vélemény

Durva káromkodást ebből az évből nem őriztek meg a parlamenti naplók. Az MSZP-s Harangozó Tamás egy ízben bunkónak nevezte L. Simon László államtitkárt, amiért nem megfelelően beszélt a gyermekéhezésről. Ugyancsak L. Simon kérte a gyorsírókat, jegyzőkönyvezzék, amit szerinte egy jobbikos képviselő kiabált neki, „úgy kezdődött, hogy b... és úgy folytatódott, hogy meg", de ennek nincs nyoma a leiratban. A hülyeség szó is csak néhányszor szerepel, például Bárándy Gergely minősítette így Harrach Péter KDNP-frakcióvezető azon meglátását, hogy „ultrafeminista véleménynek nincs helye a demokráciában".

Sneider Tamás (Jobbik) és Schiffer András (LMP) a vita hevében
Sneider Tamás (Jobbik) és Schiffer András (LMP) a vita hevében
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Ez csak egy bekiabálás volt, az úgyszintén MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó viszont egy vitában fordult azzal Bitay Márton Örs államtitkárhoz: „Ön volt az egyik olyan ember, aki a bírálóbizottságban ült, amikor a trafikokat elosztották. Ha valaki tudja, hogyan kell kicseszni ma Magyarországon a keményen dolgozó kisemberekkel, akkor maga tudja."

Hibbant, kérem!

Szerencséjére nem Kövér, hanem Hiller István vezette az ülést, aki a szinonimaszótár forgatására kérte párttársát (ahelyett hogy az e tárgyban már 2006-ban maradandót alkotó Gyurcsány Ferenchez irányította volna). Egyébként az idei év egyik legkülönösebb jelenete is a volt kormányfőhöz köthető. A jobbikos Szilágyi Györgyöt felháborította, hogy Gyurcsány morálról beszél a menekültügyben. „Az a Gyurcsány Ferenc, akit Morvai Krisztina egész egyszerűen csak hibbant Nérónak nevez." A jegyzőkönyv szerint a DK elnöke éppen ekkor ért vissza az ülésterembe, megállt Szilágyival szemben, és fennhangon azt kérdezte: „Ő ki? Morvai? Van ilyen?" Erre Szilágyi így folytatta: „Hibbant, kérem! Van ilyen! Hú, egy kicsit vörösnek tetszik lenni."

A kormányfő fogai jó állapotúak – ezt Lázár Jánostól tudni
A kormányfő fogai jó állapotúak – ezt Lázár Jánostól tudni
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Persze Orbán Viktor viselt dolgai is szóba kerültek. A fogászának juttatott támogatások ügyében Lázár János védte meg, mondván, nem tud arról, hogy a miniszterelnöknek fogászati problémái lennének, „elég jó állapotban vannak a fogai, jól harap, mint ahogy ezt politikailag megtapasztalhatták". A jobbikos Magyar Zoltán pedig – Mészáros Lőrinc sikertörténetét megirigyelve – magát a kormányfőt kérdezte meg: „Szerelhetem-e esetleg önnél a gázt?" „Ha szükség lesz rá, szólni fogok" – biztatta válaszul Orbán.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.