A parlamentben is téma lesz a megzsarolt újságíró

Magyarázatot várnak az ellenzéki pártok a nemzetbiztonsági és belügyi vezetőktől, miután a 444.hu azt írta: a titkosszolgálat zsarolással próbált beszervezni egy újságírót.
Az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) és a Belügyminisztérium (BM) képviselőitől is válaszokat vár a parlament nemzetbiztonsági bizottsága azzal kapcsolatban, hogy az AH munkatársai állítólag zsarolásnak beillő módszerrel próbáltak beszervezni egy újságírót – közölte Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke szerdán.

Korábban a 444.hu írt arról, hogy tavaly decemberben egy újságírót a magánéletét érintő információk felhasználásával akartak „titkos együttműködésre" rávenni az AH emberei.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke, a nemzetbiztonsági bizottság tagja az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az LMP kezdeményezte, hogy a nemzetbiztonsági bizottság jövő csütörtöki – akár zárt – ülésén a szolgálatok vezetői részletes magyarázatot tudjanak adni. „Ha ezt nem teszik meg, akkor azzal közvetetten igazolják, hogy olyan műveleteket hajtanak végre, melyek jogállamban teljesen elfogadhatatlanok" – írta.

Molnár Zsolt megerősítette, hogy a bizottság soron következő ülésén, jövő csütörtökön napirendre tűzik az ügyet. Molnár a közleményében kiemelte: „egy magát jogállamnak nevező ország polgárait a nemzetbiztonsági szolgálatok nem kényszeríthetik együttműködésre zsarolással, a magánélet jogtalan megfigyelésével". „Ki kell derülnie, ha valóban ilyen módszerrel akartak beszervezni akár újságírót, akár bármely más magyar állampolgárt!" – írta a testület elnöke.

A Demokratikus Koalíció szerint, ha az eset megtörtént, akkor kijelenthető, hogy „Orbán Viktor a rendszerváltás után negyed századdal pártállami besúgóhálózat kiépítésén munkálkodik". A DK szerint ez a gyakorlat minden létező emberi és demokratikus jogot sért, de nemzetbiztonsági kockázatot is jelent, hiszen egyetlen állampolgár sem fog egy olyan titkosszolgálatnak segíteni, amelyik alkalomadtán zsarolással vagy fenyegetéssel akarja ezt elérni.

A Párbeszéd Magyarországért az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: vizsgálatot követelnek Pintér Sándor belügyminisztertől, valamint írásbeli kérdést nyújtanak be a miniszterhez annak érdekében, hogy - mint fogalmaztak – „kiderüljön, valóban a pártállami módszerekhez akar-e visszatérni a kormány".

A Liberálisok szintén a nemzetbiztonsági bizottság összehívását sürgették. A közleményükben azt írták: az ügyben a Belügyminisztériumhoz fordulnak, hogy kérdéseikkel kiderítsék, miként fordulhatott elő a diktatúrákat idéző beszervezési kísérlet.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.