galéria megtekintése

A népvándorlás folytatódik

2 komment


Tanács István

Szerda reggel is számos menekült lépett be Magyarországra Ásotthalom térségében, ahol kollégánk, Veres Viktor fotói készültek. A határtelepülésen egyébként tönkrement a mezőőröknek a média révén sokak által megismert Niva terepjárója. Toroczkay László jobbikos polgármester gyűjtést rendez, azt szeretné megtudni, erre is adakoznak-e annyian, mint a Kétfarkú Kutya Párt plakátjaira.

Abban nincs változás, hogy Szerbiából változatlanul könnyen átengedik a menekülőket Magyarországra a hatóságok, illetve szervezetten folyik a migránsoknak a határ közelébe való szállítása, sok helyen békés és erőszakos eszközökkel való kifosztása. Szegedi hír, hogy állandó befogadóállomássá válik a nagyfai ideiglenes tábor.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Egyre több civil segíti a menekülteket. Szerda este Szegeden, a Nagyállomásnál a MigSzol csoport aktivistái készültek az országon átvonuló viharra.

 

Mint arról beszámoltunk, a már több mint kétezer tagot számláló csoport élelmiszerrel, tisztálkodószerekkel, vízzel, kisgyermekek ellátásához szükséges holmikkal, és számos egyéb dologgal segíti azokat a menekülteket, akik a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalban megkapták a papírjaikat, amelyek segítségével valamelyik hazai befogadó állomásra indulhatnak.

Fotó:Veres Viktor / Népszabadság

Napközben is nagy szükség van a segítségre. Még inkább éjszaka, amikor bezárják a pályaudvart. Olykor támadás éri a vasútállomás előtt tartózkodó migránsokat és segítőiket. Hétfő este például a szélsőjobboldali Betyársereg tagjai kezdték fényképezni és kérdezgetni az aktivistákat és a menekülteket – az elfajuló helyzetnek a helyszínre érkező rohamrendőrök vetettek véget.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Időközben faház és fedett beálló létesült az Indóház téren, a pályaudvar előtt, az alsóvárosi ferences kolostorban pedig adománygyűjtő, étel-előkészítő helyet hoztak létre. Nemcsak Szegeden, hanem a ceglédi és a budapesti pályaudvarokon is segítik önkéntesek a migránsokat. Szabadkán is megjelentek egy helyi civil szervezet, a CGV önkéntesei, a migránsok búvó- és pihenőhelyéül szolgáló téglagyár környékén pedig a városi önkormányzat munkatársai osztanak ivó- és tisztálkodásra szolgáló vizet.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A mórahalmi gazdafórumon kedden azt kérdezték Lukács János Csongrád megyei rendőrfőkapitánytól: ha együttműködés van a magyar és a szerb rendőrség között, akkor miért nem éri el a magyar hatóság, hogy a szerbek ne engedjék átjönni a migránsokat Magyarországra? A főkapitány azt felelte: a koszovói albánok esetében meghozta a gyümölcsét a magyar, az osztrák, a német és a szerb belügyi szervek együttműködése. A távolabbról érkező migránsok esetében ez még nincs így, de a magyar hatóságoknak nincs joga Szerbiában intézkedni.

Kapcsolódó képgalériánk

Késő estétől hajnalig folyamatosan érkeznek a menekültek a déli határra. Veres Viktor fotóriporter kollégánk több kisebb és két nagyobb csoporttal is találkozott szerdán a zöldhatárnál. Az első nagyobb csoportban eritreai és afgán fiatalok voltak, köztük több gyerek. A másik nagyobb csoport csak afgánokból állt, köztük idős nők és egy pár hónapos csecsemő. A képgalériát itt nézhetik meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.