galéria megtekintése

Kurucz Éva összhangban van a kormánnyal

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 21. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

A kormányszóvivő a kormánydöntést kommunikálja – hangsúlyozta a Népszabadság reklámadót firtató kérdésére Kurucz Éva. Pedig a kabinet új szóvivőjének lenne alapja véleményt formálni a nagy vihart kavaró adónemről: tizenegy évig dolgozott az intézkedés ellen tiltakozó Hír TV-nél.

– Én olyan kormányszóvivő szeretnék lenni, aki a kormány politikáját közérthetően viszi közel az emberekhez. Nem véletlenül mondta azt a miniszterelnök úr, hogy néppárti kormányzásra készül, azaz „a népből, a néppel a népért”. Minden az emberekért van, minden róluk szól – fogalmazott a Népszabadságnak a harmadik Orbán-adminisztráció kormányszóvivője, Kurucz Éva, aki a médiamegjelenések során az arcát adja minden kormánydöntéshez.

"Nekem azt mondták, hogy a televíziós munkám alapján esett rám a választás, vizuálisan és a szakmai teljesítményem alapján is"

„Az első pillanatban, amikor felkértek kormányszóvivőnek, meglepődtem, azután rögtön arra gondoltam, milyen megtiszteltetés egy ilyen feladat végzése. Hajdu Petra, a Kormányzati Információs Központ sajtófőnöke telefonált, hogy jöjjek be a Parlamentbe, de a feladatra a miniszterelnök kért fel. A megbeszélésen Giró-Szász András kormányszóvivő is jelent volt” – emlékszik vissza. Mint mondja, nem ez volt az első személyes találkozója Orbán Viktorral: nem készített ugyan interjút vele, viszont konferált olyan rendezvényen, ahol a miniszterelnök is jelen volt.

 

Kurucz Éva nem ismeri a kiválasztásának a szempontjait, de azt elmondta, megbeszélésük során Orbán Viktor és Giró-Szász András is utalt arra, hogy megvolt a karakter és az elképzelés arról is, milyen női kormányszóvivőt keresnek, és – idézzük – „ehhez találtak egy személyt, engem”.

Kurucz Éva kormányszóvivő és Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője sajtótájékoztatót tart a farkashegyi repülőtéren
Kurucz Éva kormányszóvivő és Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője sajtótájékoztatót tart a farkashegyi repülőtéren
Kallos Bea / MTI

Kurucz Éva azért vállalta a kormányszóvivői szerepet, mert azt a kommunikációs szakma csúcsának tartja. Olyan kihívásnak és feladatnak, „amire nem lehet nemet mondani”. Az erkölcsi-morális része pedig ennek a „történetnek az, hogy amit én a világról gondolok, összhangban van azzal, amit ez a kormány következetesen képvisel” – árulta el.

Azzal kapcsolatban, hogy a Hír Televízióban nem politikai profilú műsorokat vezetett, nem politikai, hanem kulturális újságíró volt, úgy reagált: több mint tizenegy évig dolgozott a Hír TV-nél, és a Híradó műsorvezetője is volt. Később az Irányadó című gazdasági magazinműsort vezette, 2006-tól pedig a Reggeli járat című kétórás közéleti, információs magazint, ahol politikusokkal, közéleti személyiségekkel beszélgetett.

„Egy hírtelevíziónál dolgozni, bármelyik műsorban is, azt jelenti, hogy állandóan naprakésznek kell lenned, a politikai és a közéleti témákban is” – teszi hozzá.

Kurucz Éva
Kurucz Éva
Kurucz Árpád

A Különkiadás – melynek az elmúlt évek során a műsorvezetője volt – valóban a kultúra területe, „de minden mindennel összefügg, kultúrával sem lehet úgy foglalkozni, hogy engem csak egy színházi előadás, a szakmai munka érdekel, hiszen a színház is a közélet része”.

Azzal kapcsolatban, hogy épp akkor lett kormányszóvivő, amikor a reklámadót beterjesztették a parlamentben, és a Simicska-médiabirodalomhoz tartozó televízió is elsötétítette a képernyőjét tiltakozásul, Kurucz Éva világossá tette: „A kormányszóvivő a kormánydöntést kommunikálja. A kormány a közteherviselés elvét vallva támogatta a képviselői előterjesztést”.

„Az, hogy tizenegy és fél évig a Hír TV-ben dolgoztam, nekem nagyon fontos, büszke vagyok rá, rengeteget kaptam szakmailag ebben az időszakban. Most viszont június 6-a óta kormányszóvivőként dolgozom, a kormány döntéseit szeretném minél érthetőbben kommunikálni a közvélemény számára” – válaszolta arra, hogy tud-e azonosulni a reklámadóval a Hír TV-s múlt után.

A kormányszóvivői imázsáról – összehasonlítva elődjével, Giró-Szász Andrással, aki politikai elemző, és a miniszterelnök számára tanácsokat adók között is hosszú ideig szerepelt – Kurucz Éva azt mondta, jó, ha vannak „előképek”, az elemző-magyarázó Giró-Szász András kormányszóvivőt tiszteli is a tevékenységéért, de ő nem szeretne senkit „másolni”.

– Én önmagam szeretnék lenni. Nekem azt mondták, hogy a televíziós munkám alapján esett rám a választás, vizuálisan és a szakmai teljesítményem alapján is – mondta. Arra, hogy Kovács Zoltán lehet a másik kormányszóvivő, Kurucz Éva emlékeztetett, a kormányszóvivő nem kommentál sajtóhíreket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.