Kövér a homályba burkolózó titokzatos hátérhatalmakról

Ha a következő tíz-húsz évben nem tudjuk kezelni a népességfogyást, az ezeréves magyar állam megszűnése fenyeget, mondta Kövér László, a parlament elnöke a feol.hu-nak adott interjúban. A Fidesz politikusa szólt arról is, hogy miért tartja fontosnak az erős nemzetállamok létét.

Kövér azért látja veszélyben Magyarország jövőjét, mert társadalmunk viharos gyorsasággal öregszik, ráadásul a fejlettebb, jobban fizető államok elszívják a magasan képzett munkaerőt. Ha a nemzetek azt a pénzt, időt, energiát, amelyet az elmúlt években feleslegesen elpazaroltak, csak kis részben is gazdaságfejlesztésre, a halmozottan hátrányos helyzetűek képzésére fordították volna, akkor csökkenteni lehetett volna a fejlettségi mutatók közötti különbségeket, véli a parlament elnöke. Kövér hozzátette, hogy a kormány azt ígéri: az európai uniós támogatás 60 százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre fordítjuk, s ha ez sikerül, komoly áttörés lehetősége áll előttünk.

A politikus az interjúban kitért arra is, hogy szerinte az egész világban óriási ideológiai háború, átrendeződés zajlik, amelynek egyik fő küzdőtere Európa. Kövér így folytatta: ma az a fő kérdés, hogy kik hozzák meg az emberek mindennapjaira alapvetően ható döntéseket, az államok vezetői, akik valamiféle felhatalmazást kapnak a saját választóiktól, vagy azok az arctalan, névtelen, homályba burkolózó, de hús-vér emberek által irányított gazdasági vagy tudatformáló háttérhatalmak, amelyek viszont nem viselnek felelősséget.

A következő évtizedek nagy tétje tehát az, kik tudnak jobban megerősödni. Kövér László hangsúlyozta, hogy nemcsak az államok, hanem Európa szuverenitása a tét, hiszen a fidesz politikusa szerint az ukrán válság is világosan megmutatta: az európai döntéshozóknak alig van beleszólásuk a folyamatokba, miközben a tengerentúlról diktálják a szabályokat és a tempót. Ezért is fontos az erős nemzetállamok közössége, hiszen a nemzetállamok léte egyenlő a demokráciával, tette hozzá a Fidesz politikusa. Minden újabb brüsszeli kísérlet a tagállami szuverenitás csökkentésére újabb lépés az emberek számára még átlátható, demokratikus döntéshozatali rendszerek felszámolása felé, zárta gondolatát a feol.hu-nak nyilatkozó Kövér László.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.