galéria megtekintése

Fordult a kocka, a németek is keményen beintettek Simicskáéknak

11 komment


M. László Ferenc

Nem járul hozzá a TV2 korábbi tulajdonosa, a Pro7Sat.1 (P7S1), hogy Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly átvegye a tévé vagyonkezelője feletti irányítást. A német cég hétfői beadványában leszögezte: nem engedélyezte és a jövőben sem fogja engedélyezni, hogy töröljék a cégen lévő zálogjogát. E nélkül szinte lehetetlen lesz átvennie Fonyónak a céget.

A P7S1 október 22-én jegyzett, de a cégbíróságon hétfőn iktatott beadványában három dolgot szögezett le: Fonyó Károly cége, a Megapolis Media Zrt. nem értesítette őket az üzletrész „állítólagos" megszerzéséről, a német médiavállalat nem járul hozzá a zálogjog törléséhez, és a jövőben sem fogja ezt engedélyezni a Megapolisnak. A P7S1 beadványát a német vállalat igazgatósági tanácsának két tagja, Conrad Albert és Gunnar Wiedenfels írta alá.

Ennek perdöntő jelentősége lehet,

hiszen mint arról a Népszabadság korábban beszámolt, a cégbíróság stoppolta Simicskáék beadványát a TV2 ügyében. Múlt szerdán a vállalkozások tulajdonjogi ügyeit kezelő és nyilvántartó szervezet többek között bekérte a P7S1 beleegyezését, amely szerint a német cég engedélyezte a zálogjog törlését vagy átírását.

 

A Pro7Sat.1-nak azért van zálogjoga a TV2 mögötti összes cégen – így a Fonyó által opciós szerződés révén állítólag megszerzett TV2 Media Group Holdings Kft.-n –, mert 2013-ban úgy adta el a tévét, hogy engedélyezte a vételár későbbi kifizetését, cserében pedig elzálogosította a társaságot.

A P7S1 beadványának másik érdekessége, hogy a németek magyarországi ügyeit az a Siegler Konrád intézi, aki korábban Simicska másik bizalmasát, Nyerges Zsoltot is képviselte,

illetve az az ügyvédi iroda intézte 2013-ban is a TV2 eladását, melynek Siegler partnere volt. A mostani beadványon is rajta van ennek az ügyvédi irodának, a Weil, Gotshal & Mangesnek az iktatószáma.

Eddig Fonyóék voltak lépéselőnyben. Még két nappal Andrew G. Vajna adásvételi szerződése előtt lehívták a 2013 óta létező jogosítványaikat, és megszerezték azt a két céget, melyen sokáig a TV2 mögötti cégcsoport „állt”. Majd jelezték a cégbíróságnak – szintén elsőként –, hogy ezen a két cégen keresztül megszerezték a TV2 Media Groupot, amely viszont annak a cégnek, a TV2 Média Csoportnak a tulajdonosa, melyre Vajna is adásvételi szerződést kötött a tévé vezetőivel, Yvonne Dederickkel és Simon Zsolttal.

Fotó: Kurucz Árpád / Népszabadság

Ugyanakkor a cégbíróság a múlt héten hiánypótlásra szólította fel Fonyót, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pedig jelezte, hogy a Megapolis nem kért tőlük engedélyt a TV2 megvételére, pedig törvény szerint kellett volna. Ezt Fonyó ügyvédje a hvg.hu-nak korábban elismerte. Ez azért is érdekes, mert október 15-én Fonyó kirúgta a vagyonkezelőtől Dedericket és Simont, és magát tette meg vezetőnek. A versenytilalmi törvény előírásai szerint viszont a GVH engedélye nélkül nem lehet ilyen változtatásokat kezdeményezni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.