galéria megtekintése

A nagy kórházbiznisz

1 komment


Danó Anna

A Lantos Csaba üzletember érdekeltségébe tartozó Róbert Károly Magánkórház vette meg a Telki Kórház Budakeszi úti rendelőintézetét Kovács Gábor egykori bankártól, az első magánkórház üzemeltetőjétől.

Nem okozott meglepetést a Telki Kórház utolsó működő darabjának hétfőn közhírré tett eladása. A Lantos-birodalomhoz kerülő budapesti szakrendelő nem nyit új fejezetet a magán-egészségügyi fejlesztések életében, csak azt az „egyszerű profilt” viszi tovább, amely a Telki Kórház szakrendelőjeként üzemelt, igaz, nagyobb portfólió, a Róbert Károly Magánkórház részeként.

Cégbiradalma nyereséges
Cégbirodalma nyereséges
Teknős Miklós / Népszabadság

A Telki Kórház Kft. által eddig működtetett Budakeszi úti rendelőintézetben az elmúlt 15 évben több mint 63 ezer embert láttak el pénzért, Kovács Gábornak így sem érte meg megtartani. Évek óta próbál szabadulni pénzügyileg sikertelen egészségügyi befektetéseitől. A vevő, Lantos Csaba, az egykori brókercégvezér és bankár hét éve módszeresen építi többmilliárdos magán-egészségügyi portfólióját. Az 55 ágyas Róbert Károly Magánkórház a most megszerzett szakrendelővel, valamint a Főnix Medical Center Sasadi úti járóbeteg-rendelőjével és a Nógrádgárdonyban működő Főnix Kastélyszanatórium „prevenciós, rehabilitációs és ápolási” szolgáltatásaival jelenleg Magyarország legkomplexebb magán-egészségügyi ellátását kínálja a betegeknek.

 

Cégbirodalma nyereséges. A Nyírő Gyula Kórház egykoron megszüntetett osztályainak épületeit bérlő, hét éve főként a szülészet-nőgyógyászat és plasztikai sebészet terén működő Róbert Károly Magánklinika mintegy 800-900 milliós árbevételt termel, és évente legalább 20 százalékkal növeli páciensei számát. Lantos azt mondja: a Róbert Károly Magánkórházban a hét év alatt 3700 csecsemő született és 15 ezer sikeres műtétet hajtottak végre. Ezzel számításai szerint mintegy kétmilliárd forint közpénzt takarítottak meg az OEP-nek, ezek a betegek ugyanis a járulékfizetésük ellenére nem vették igénybe a közfinanszírozott ellátást.

A rendelőintézet épülete. Hatvanezer embert láttak el itt, de Kovácsnak nem érte meg
A rendelőintézet épülete. Hatvanezer embert láttak el itt, de Kovácsnak nem érte meg
Teknős Miklós / Népszabadság

Attól függően, hogy ki milyen szülészeti „csomagot" választ, a baba világra segítése 270–400 ezer forint lehet. Ebben az árban nincs benne az érzéstelenítés, ami szintén a fajtájától függően 20 vagy 60 ezer forintba kerül. A diagnosztikai vizsgálatokért 15-20 ezer forintot kérnek. A műtét ára – fajtájától függően – 220 ezer forinttól 450 ezer forint lehet.

Lantos szerint a középosztálybeliek is egyre többen választják a magánkórházi ellátást
Lantos szerint a középosztálybeliek is egyre többen választják a magánkórházi ellátást
Teknős Miklós / Népszabadság

Lantos elmondása szerint mind többen választják a magánkórházi ellátást, köztük a nem nagy keresetű, középosztályhoz tartozó betegek is: olyanok is megjelennek az intézményekben, akiket eredetileg nem tekintettek célcsoportnak. Például egy Békés megyei 43 éves villanyszerelő azért vitte feleségét a Róbert Magánklinikára műtétre, mert az állami egészségügyben kilenc hónapot kellett volna várniuk az epeműtétre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.