galéria megtekintése

Ha újrakezdhetné, nem adna meg mindent a gyerekei­nek

3 komment


Doros Judit

A világ szinte valamennyi országában megfordult, és mégsem látott a világból semmit. Ha újrakezdhetné az életét, nem dolgozna annyit, és nem adna meg mindent a gyerekei­nek, hadd küzdjenek meg maguk a sikerért. Hetvenéves, a könyvhétre megjelent egy vele készült naplókötet. Morvai Ferenc, a kazánkirály és Petőfi-kutató bakancslistát ír, a visszavonulásról gondolkodik, miközben munkatempója most is irigylésre méltó. Legújabb találmányáért kétszer is innovációs nagydíjra javasolták: szennyvíziszapból, olajiszapból állít elő energiát.

– Volt egy infarktusom. Ha hagyom magam itthon megműttetni, felvágták volna az egész mellkasomat. Gondoltam, jobb, ha Németországban operálnak, így most is élek. Nekem könnyebb, meg tudom oldani, de hova megy az a magyar, aki nincstelen? Elpatkol? – így lamentál könnyű, világos színű nyári öltönyé­ben a nagyrédei kazángyárban Magyarország egyik gazdasági fenegyereke.

Kormányok jöttek, kormányok mentek, ő közben volt parlamenti képviselő, alapított szövetséget, üzletelt oroszokkal, ukránokkal, amerikaiakkal, kínaiakkal, osztrákokkal, németekkel, indiaiakkal, s még számos náció képviselőivel. Működtetett ingyenkonyhát, és adott ajándék tűzifát, de csak ha nem lendült „pozitív tartományba” az alkoholszonda. Tavaly nyáron különösebb csinnadratta nélkül egy 25 évre feltöltött akkumulátorú lopásjelzővel felszerelt negyvenmázsás szarkofágban eltemette Petőfi Sándor csontjait a Fiumei úti temetőbe: arról természetesen nem nyit vitát, hogy a csontok valóban a kutatócsoportja szerint Barguzinban elhunyt költőéi voltak-e vagy sem. A lánglelkű poéta portréja ott függ az üzemcsarnok egyik átjárójában is, emlékeztetve a Megamorv cégcsoport valamennyi dolgozóját főnökük missziójára.

 
Fotó: Reviczky Zsolt

Hitelt nem kér, pályázatokban elvből nem vesz részt. Azt mondja, tőle nem fog senki visszakérni negyven-ötven százaléknyi kenőpénzt, mert úgy hallja, ennyi most a tarifa. Ha negyvenéves lenne, „megmutatná nekik”, akkor lenne értelme egy olyan pártot alapítani, amelyik nem csak szavakban üldözi a korrupciót. A szocializmusból meg a kapitalizmusból is átvenné a „legjobb részeket”: az előbbiből a szociális hálót tartaná meg, az utóbbiból meg azt az elvet, hogy aki többet dolgozik, az többet is keressen. Legyen háza, nyaralója, jó kocsija, felesége, de persze ne legyen az övé a fél ország, mert az nincs rendjén – mondja.

,,Az első házasságom megromlásában én voltam a hibás, mert félreléptem. A második házasságomat illetően viszont nem ez történt: nem volt harmadik, hacsak a munkámat nem nevezem annak, ugyanis nagyon lekötöttek az üzleti gondok, több alkalommal a nulláról kellett újrakezdenem. A családom ebből semmit sem érzett, a jólétet folyamatosan biztosítottam, még akkor is, ha éppen százmilliós tartozásom volt... Óriásit okultam abból is, hogy számomra az üzlet volt mindenekfelett. Ma már úgy gondolom, hogy az első a család, a második a család, a harmadik a család, és csak utána jöhet az üzlet. Én ezt világéletemben fordítva csináltam. Hiba volt, mert a jó család, jó feleség, jó partner, jó háttér nagy erőt ad, az akadályokat sikeresebben veszi a férfi, ha mindez mögötte van.” (Részlet a Morvai című könyvből)

Ma is minden reggel ötkor kel, s rögtön utána reggelizik. Beszélgetésünk napján tojásrántottát szalonnával – idézi fel. Volt idő, amikor minden reggel tornázott vagy kocogott egyet lakóhelyén, Mátrafüreden. Mostanára csak a hétvégi séták maradtak. – Újból kezdem észrevenni, milyen szép helyen élek, vannak patakok, kövek, erdők, virágok. Eddig ezt nem láttam – mondja. Hét előtt bent van Nagyrédén a Megamorv üzemben, ahol ma is átlag húsz ember dolgozik folyamatosan.

A külvilág bármennyire is kellemetlen, öntörvényű embernek ismerte meg őt, a munkatársai hűségesek hozzá. Pedig nem szab könnyű feltételeket, csak alkalmazza az „öt negatív-öt pozitív szabályt”. Például azt, hogy mindenkinek be kell érnie a munkahelyre, mire ő beér, s hét órakor már a gépek mellett állnak az emberei. Négy órakor viszont már senkit nem akar ott látni az üzemben.

Aki „fusizni” akar, neki fusizhat, a túlórát megfizeti. Időnként végigszondáztatja őket, s akit italozáson ér, az abban a hónapban nem kap fizetést. Ha pedig elvész valamilyen szerszám, annak az árát mindenkitől levonja, így aztán nem is nagyon tűnik el semmi. Saját orvosuk van, csak attól fogad el igazolást a betegségre, kamupapírokkal nála nem lehet trükközni, táppénzre menni. A mérleg pozitív serpenyőjében mindjárt ott vannak a bérek: 200 ezer forint az átlagos nettó, a túlóráért 35 százalékkal magasabb órabért fizet. Mivel mostanában jól megy a cégnek – több új fejlesztésüket is megvették külföldön, s jelenleg épp szerelik össze Nagyrédén azt az olajiszapot energiává alakító hatalmas gyártósort, amit kétmilliárd forintért visz el egy osztrák vevő –, így bért emel. Nem „piskótázik”: van, aki 50 százalékkal többet kap, mint korábban. Évente egyszer egy hosszú hétvégén közösen buliznak, nyaralnak valahol, a cechet Morvai Ferenc állja. Az idei terv, hogy kibérel egy balatoni panziót, disznót vágnak, hajókáznak. A „jóléti csomaghoz” tartozik, hogy a cégnek saját büféje van, ingyen jár a kávé és az üdítő.

„A családfenntartás terhét édesanyám cipelte, s ebből már gyerekként próbáltam átvállalni. Kisiskolás koromban vasárnaponként a nagymamám borát hordtam, amiért egy kis pénzt adott. Két ötliteres kanna lógott a nyakamban, meg kettő a kezemben, így gyalogoltam le három kilométert a rédei csárdához, onnan busszal mentem Hatvanba, ahol házakhoz vittem a bort. Filléreket kerestem azzal is, hogy tekebábukat állítottam. Látva édesanyám küzdelmét, már akkor elhatároztam, hogy ha nekem családom lesz, én férfi módjára gondoskodom róluk.” (Részlet a Morvai című könyvből)

Mostanában sokat gondolkodik a bakancslistáján, s azon, hogyan tegye tartalmassá a még hátralévő éveket. Nem tervez hosszan, rea­lista, a szívpanaszok óvatosságra tanították. Lehet, hogy eladja a céget, mondja, hisz két fia közül egyik sem akarja továbbvinni az atyai örökséget.

– Elrontottam őket, nem hagytam, hogy saját maguk küzdjenek meg mindenért, sok mindent készen odaadtam nekik, házat, kocsit, ami kellett. Ezt már bánom, de nem tudom visszafordítani – mondja.

Noha a visszavonuláson, s olykor a cég eladásán is töpreng, van, ami mégse hagyja nyugodni. Csinált már kazánt, ami a szennyvízkezelés során visszamaradt, a környezetre amúgy káros iszapot alakítja át jó energiává – ezért innovációs nagydíjra jelölték. A mintadarab Egerben, a vízmű telephelyén működik, de ha beindul nagyban a gyártás, nem lesz gond az értékesítéssel: már sorban állnak érte a kínaiak, indiaiak. Most szerelik össze azt a gépet, ami az olajiszapot dolgozza fel hasonló módon, ez egy másik innovációs díjra esélyes. Neki azonban folyton ott motoszkál a fejében a vízzel működő kazán, az lenne az igazi. Vizünk ugyanis van elég. – Ebben a kis töpörtyű országban olyan jól el tudnánk élni, hisz van mindenünk. Csak azt az egyet kéne megakadályozni, hogy mások szétlopják azt, ami valamennyiünké – mondja.

Az életösszegzés része az a könyv is, amely a mostani könyvhétre jelent meg az Athenaeum kiadó gondozásában. A naplókötet szerzője Csath Róza, aki korábban újságíróként dolgozott, majd néhány éve jelentkezett egy álláshirdetésre a Megamorvhoz. Tizenöt évvel korábban már találkozott egy eseményen a cégvezetővel, s mint mondja, már akkor megragadta Morvai Ferenc erős egyénisége. Személyi asszisztensként immár bizalmi pozíciót tölt be mellette, s az együtt töltött idő alatt alaposan megismerte a „Megamorv-sztori mögött az embert” – ez lett a róla írt kötet mottója is. Személyes történetek füzéréből állt össze a könyv, amely egy emberöltő életbölcsességeit foglalja össze – mondja a szerző.

Mikor arra kérem, három kifejezéssel jellemezze azt az embert, akit valószínűleg most ő ismer legjobban, hosszan gondolkodik, s csak aztán sorolja. Állhatatos. Mély érzésű. Karizmatikus.

Névjegy

Morvai Ferenc üzletember, fejlesztő, feltaláló. Nagyrédén született 1946. október 22-én, egy négygyermekes szegény paraszti családban. Tizennégy éves korában veszítette el édesapját, két évre rá édesanyja mellett ő lett a család fenntartója. 1970-ben önálló vállalkozást alapított. 1993-ban megalapította az Állampolgárok Érdek-képviseleti Szövetségét. 1994–98 között parlamenti képviselő, a Független Kisgazdapárt országos listájáról szerzett mandátumot. Érdeklődik a technikai újdonságok iránt, hobbija a zenehallgatás és a sport. Két házasságából három gyermeke született, hat unokával büszkélkedhet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.