galéria megtekintése

A minisztereknek sem ajánlott a Hír TV és a Magyar Nemzet

8 komment


Csuhaj Ildikó

Morális alapon kell mérlegelniük a minisztereknek, nyilatkoznak-e a Hír TV-nek, illetve a Magyar Nemzetnek. „Simicska nem idol a jobboldalon, Orbán Viktor viszont maga a Fidesz” – ez az alapvetés a jobboldali médiaháborúban.

Hivatalosan nem bojkottálják a Hír Televízió és a Magyar Nemzet műsorait a kormánytagok, de a miniszterek „morális felelőssége” lesz eldönteni a jövőben, hogy nyilatkoznak-e a Simicska Lajoshoz kötődő médiumokban – tudta meg a Népszabadság.

Tér az van, csak a törekvés múlt ki
Tér az van, csak a törekvés múlt ki
Veres Viktor / Népszabadság

– A miniszterelnök melletti lojalitás kötelező, és a szolidaritás is, ha támadják. Ezért minden kormánytagnak ebben a fénytörésben kell megvizsgálnia egy-egy Magyar Nemzetnek adott nyilatkozat, Hír Tv-ben történő szereplés súlyát. Nincs tiltva, de nem ajánlott – mondták kedden lapunknak még azelőtt, hogy az Ipsos közzétette volna legfrissebb mérését a pártok népszerűségéről, adataik szerint a Fidesz és a Jobbik között már csak 3 százalékos a különbség.

 

Kedden azt is megerősítették, hogy hétfőn a Fidesz-frakció zárt ülésén – Orbán Viktor miniszterelnök távozása után – Rogán Antal ismertette Kövér László szombati, Magyar Hírlap-interjújának legfontosabb üzenetét: „a Magyar Nemzet és a Hír Televízió a mi szempontunkból nem kezelhető másként, mint ellenzéki orgánumként”. (A Mandiner információi szerint a Fidesz-központ a Kövér-interjút már hétvégén elküldte emailben az aktivistáknak és a párttagoknak.)

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese az Origónak nyilatkozva vérlázítónak nevezte, hogy egy zárt frakcióülésről ilyen információ kikerülhet, de magát az értesülést nem kívánta kommentálni.

Orbán elégtételt venne Simicskán

A bojkott fideszeseknek szóló ajánlás egyik előzményének tekinthető, hogy a miniszterelnök hétfőn a parlamentben egészen meghökkentő módon reagált a Simicska Lajos által megfogalmazott ügynökvádra.

A Magyar Nemzet szintén arról írt, hogy a Fidesz-frakcióülésen információs blokádot hirdettek a lappal, a Hír Tv-vel és a Lánchíd Rádióval szemben. A lap azt is megtudta, hogy a zárt tanácskozáson az egyik képviselő megkérdezte: a tilalom kiterjed-e az ellenzéki ATV-re is, mire nemleges választ kapott. A Magyar Nemzet szerint nem lesz semmilyen szankció a Fideszben, ha valaki megszegné a tilalmat, és mégis nyilatkozna a Simicska-orgánumoknak, de abban az esetben – értesült a lap –, a nyilatkozó „azt kockáztatja, hogy teljesen kiírja magát a pártból és arról az oldalról”.

A Magyar Nemzet arról is beszámolt, hogy nem lesz semmilyen szankció a Fideszben, ha valaki megszegi a tilalmat és mégis nyilatkozik a Simicska-orgánumoknak, de ez esetben a nyilatkozó azt kockáztatja, hogy "teljesen kiírja magát a pártból, és arról az oldalról".

„Nincs lelki szétziláltság”

Ami a Simicska-akciókat illeti; a kormányoldalon az az alapvetés, hogy Orbán Viktor volt harcostársának a miniszterelnök személyét célzó támadásai olyan méltatlanok és olyannyira a nyíltan a gazdasági érdeksérelmeiből fakadnak, hogy nemhogy nem „zilálják szét lelkileg” a jobboldali tábort, hanem inkább erősítik a kohéziót. „Simicska Lajos sok minden volt a jobboldalon, de idol soha. Orbán Viktor viszont maga a Fidesz, legalábbis akik Fidesz-szavazók, azok kilencven százalékban az ő személyében látják a garanciát, ha a jobboldal politikai jövőjéről van szó”.

Forrásaink szerint már Orbán hívei között is a múlté a kormányfő személyét korábban övező szinte vallásos tisztelet. Ugyanakkor a mellette állók meggyőződése, hogy az „igazi” jobboldaliak többsége – minél inkább elkötelezett és radikális – az amerikaiakkal való nézeteltérések után még inkább kitart a szabadságharcos Orbán Viktor mellett, aki számukra a nemzeti szuverenitást szimbolizálja. Akkor sem fordulnak el tőle, ha netán hiányérzetük van például az egykori állampárti ügynökakták, vagy az elszámoltatás terén.

Összezárnak Orbán mögött

Forrásaink szerint nem jellemző a belső kritikátlanság Orbán Viktorral szemben sem, a személyét övező szinte vallásos tisztelet már a hívei között is a múlté. De az Orbán Viktor mellett állók meggyőződése, hogy az "igazi" jobboldaliak többsége, minél inkább elkötelezettek és radikálisok, az amerikaiakkal való nézeteltérések után annál inkább összezárnak a szabadságharcos Orbán Viktor mögött, aki számukra a nemzeti szuverenitást szimbolizálja - mondták munkatársunknak. Teszik ezt akkor is, ha hiányérzetük van például az egykori pártállami ügynökakták nyilvánossága, vagy az elszámoltatás terén.

Kedden arra nem kaptunk választ,  ha más közvéleménykutatások is azt erősítik, hogy a Jobbik vészesen megközelítette a Fideszt, akkor is bojkottálnák-e a vezető fideszesek, kormánytagok a Hír TV-t és a Magyar Nemzetet. Akadt, aki úgy látta: ha Orbán Viktor valóban elvárja a bojkottot, az egyúttal azt is jelzi, hogy a Fidesz előre „feladta” a tapolcai időközi választást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.