galéria megtekintése

Seszták szabadulna múltjától

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 26. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

A nemzeti fejlesztési miniszter hevesen tagadta, hogy jelenlegi autókereskedésein kívül más cégekben is volt tulajdonrésze. Belenéztünk a papírokba, és kiderült: nem így van.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter júniusi bizottsági meghallgatásain többször is úgy nyilatkozott: jelenlegi autókereskedésén kívül semmilyen cégben nincs és nem is volt tulajdonrésze. Háromszor is szükségesnek tartotta megjegyezni: megdöbbenéssel értesült arról, hogy szerintünk a Balla Tibor és Bandi (korábbi nevén Nagy és Társa) Bt.-ben is kültag lett volna, erről ugyanis nem tud, abban „szándékosan” nem szerzett tulajdonrészt.

Seszták szívesen szabadulna a múltjától
Seszták szívesen szabadulna a múltjától
Teknős Miklós

Az akkor még csak elektronikusan meglévő adatokat helyszíni kutatásaink mindenben megerősítették, a tárcavezető szavait pedig cáfolták. Az iratokon számos aláírása tanúskodik arról, hogy korábban mind a Nagy és Társa Bt.-ben, mind a Haváz Bt.-ben aktív kültagként tevékenykedett. Mi több, ezeknél a cégeknél ügyvédként is közreműködött. Kiszállása után mindkét cég tartozásokat hátrahagyva felszámolásra került.

 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) sajtóosztálya tegnap már elismerte, hogy a miniszter tagja volt a két bt.-nek.

A tárcavezető szűkebb pátriájának számító Kisvárdán 27 tevékenységi körrel és 20 ezer forinttal 1996-ban megalapított Nagy és Társa Bt. iratain először 1998-ban jelenik meg Seszták Miklós kültagként, aláírással. Néhány hónapra rá a cég ügyvédjének is elszegődött. Onnantól kezdve legalább hét olyan papírt találtunk, ahol ügyvédi pecséttel és szignóval ellenjegyzi saját, aláírással szentesített kültagságát. Igaz, az egyazon lapon szereplő aláírások sokszor jelentősen eltérnek egymástól.

Ezen túlmenően legalább 17 – többek között a kültagi státusát szentesítő – cégpapíron ott szerepel ügyvédi pecsétje és aláírása. Ellenjegyezte azt a 2001. december 18-i papírt is, melyben kilép a társaságból. Ügyvédi feladatait egy ideig még ellátta.

Kutatásaink szerint Seszták Miklós az 1995-ben 30 ezer forinttal szintén Kisvárdán alapított, építőipari profilú Haváz Bt.-ben a kezdetektől szintén kültagságot vállalt. Az Opten adatbázisában címeként még egy lakótelepi lakás szerepel, és a most Nyíregyházán őrzött akkori aláírása is furcsa.

Anyja neve viszont egyértelműen a miniszterre utal. Az élő kapcsolatot az is bizonyítja, hogy 2003-ban, kültagsága megszűntével egy időben az új üzletvezetőtől ügyvédi képviseletre fogadott el megbízást. Itt szintén jegyzett ügyvédként olyan iratot, melyen egyszersmind kilépő kültagként szerepel.

Az NFM sajtóosztályának a két egykori bt.-tagságot már elismerő válaszában három olyan idézet szerepel Seszták miniszteri meghallgatásáról, melyekben csak a külföldi cégekben meglévő tulajdonlását utasította el (ilyennel amúgy ott senki se vádolta).

A jelek szerint meg nem történtté szeretnék tenni azt, hogy a tárcavezető az autós cégén kívül minden más korábbi vagy jelenlegi érdekeltséget tagadott. A jegyzőkönyvek más sorai azonban ezt egyértelműen bizonyítják. Talán magyarázhatja az állami vagyon felett őrködő tárca vezetőjének átmeneti amnéziáját, hogy kilépését követően mindkét társaság felszámolásra került.

Noha jogi felelőssége ebben sem merül fel – hisz a cégek bedőléséig évek teltek el –, közreműködése mégis aggályos lehet. Nemrég ugyanis még Seszták Miklós elnökölte a felszámolási piacot újraosztó bizottságot. Ezt a miniszter is érzékelhette: amikor a bizottsági ülések után a parlamentben szembesítettük a cégadatokkal, a viszonyt akkor még tagadva szükségesnek tartotta leszögezni: ha 2001-ig tényleg a Balla Tibor és Bandi Bt. kültagja lett volna, annak 2003-as felszámolásához már semmi köze nincs. Szerepét azonban egyik bt. esetében sem lehet ilyen egyszerűen elintézni.

A Balla Tibor és Bandi Bt.-t kiszállása után néhány hónappal vették át az új névadók, akik már a rákövetkező évben sem igen törődtek a céggel, mérleget sem adtak le. Ez erősen emlékeztet arra, mintha Seszták korábbi cégtársai fantomizálták volna a bt.-t. A Haváz esetében 2003-as kilépésekor azoktól fogadott el ügyvédi megbízást, akik 2010-re felszámolásba döntötték a társaságot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.