A Migration Aid állásfoglalása a „védett házakról”

A szervezet közleményt juttatott el portálunkhoz, amelyben elhatárolódik a hétfői riportunkban használt „védett házak” kifejezéstől.

„A Népszabadság Online portálon 2017. 07. 27-én megjelent „Védett budapesti házak” cikk kapcsán a félreértések elkerülése érdekében az alábbiakat szeretnénk tisztázni:

A hatályos jogszabályok alapján az érvényes idegenrendészeti okmányokkal ellátott menedékkérőknek térítésmentesen szállást nyújtani megengedett.

A jelenleg alkalmazott gyakorlat alapján az adminisztrációs eljárás nincs összehangolva a menedékkérőket érintő, a befogadó állomásokra irányuló tömegközlekedési menetrendekkel. Mindennapos problémát jelent a menedékkérőket segítő civil szerveződések számára az éjszakai üzemszünet miatt hosszabb időtartamot várakozni kényszerülők humánus és kulturált átmeneti elhelyezése.

A civil önkéntesek az általuk használt, magántulajdonban álló ingatlanokat jogszerűen ajánlják fel átmeneti szállásként kisgyermekes családok számára. Ahogy az a riportból is kiderül, a magánszállásokat használó menedékkérők köre folyamatosan cserélődik, állandó szállást a szerveződés keretén belül nem nyújtunk.

A megjelent riport alapján ugyanakkor szeretnénk ismételten felhívni a figyelmet a jelenlegi viszonyokra, amelyek miatt gyakran több tucat főt számláló utazó csoportok kényszerülnek a szabad ég alatt, az időjárás viszontagságainak kitéve éjszakázni az útirányuknak megfelelő első vonat indulásáig. Ugyanakkor felhívjuk arra is a figyelmet, hogy a pályaudvarokon szolgálatot teljesítő személyzet nappali időszakban is rendszeresen megtagadja az utazásra jogosult menedékkérőknek a többi utassal megegyező jogát a váróterem használatára.

Mindez elkerülhető feszültségekhez vezet, amely a menedékkérők és a pályaudvarok környékén közlekedő állampolgárok számára is méltatlan helyzetet eredményez. Reméljük, hogy a sajtónyilvánosság által felfedett esetek belátáshoz és a helyzet rövid időn belüli enyhüléséhez vezetnek.

A riportban használt terminológiát a történelmi vonatkozású áthallások miatt nem áll módunkban elfogadni. A jelenlegi helyzetben az éjszakai átmeneti szállások semmilyen összefüggésben nem állnak a második világháború idején létesített „védett házakkal”, a cikk által használt megnevezést egyértelműen túlzásnak értékeljük, használatától elhatárolódunk.

Zsohár Zsuzsanna
sajtófelelős
Migration Aid”

A Migration Aid kérdésünkre elismerte, hogy az aktivistái használják „a védett házak” kifejezést. Riportunkat a Budapestre érkező menekültek befogadásáról itt olvashatják – a szerk.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.