A mentőszolgálat cáfol – a Népszabadság tételesen bizonyít

Az Országos Mentőszolgálat hétfői közleményében nem először vádolja alaptalanul valótlanság közlésével a Népszabadságot. Ez történt most, a csak órák után kórházi ellátásban részesített nő haláláról szóló cikkünk esetében is, de az írásunkban foglalt állításokat ezúttal is bizonyítani tudjuk.

Cikkünkkel – amely arról szól, hogy a múlt héten Budapesten több órán át nem találtak megfelelő kórházat a mentők egy 37 éves asszonynak – szemben a mentőszolgálat azt állítja, hogy „a beteget a mentők a szükséges helyszíni ellátás után egyenesen az őt felvevő gyógyintézetbe szállították. A segélyhívás 14:32-kor érkezett, a beteg a helyszíni beavatkozások után 15.30-kor megérkezett az átvevő kórházba. Állításunk szerint a beteghez ugyan fél háromkor megérkezett a mentő, átadni őt a Szent Margit Kórháznak azonban csak 18.05-kor sikerült. Ettől az információtól a mentőszolgálat közleménye eltekint, noha a szolgálat szóvivője korábban maga is panaszkodott a nyilvánosságnak, hogy csapataik mennyit kénytelenek a kórházi betegátadás alatt vesztegelni, és ez mennyivel szűkíti a bevethető mentőkapacitást.

A hétfői cikkünkben már közölt tények: az OMSZ mentőkocsija 15.30-kor (a riasztástól számított egy óra elteltével) érkezett meg a Szent Margit Kórházba, miután előzőleg tetrarádión elutasította a beteg fogadását a Szent Imre Kórház, javasolva, hogy a nőt a területileg illetékes ellátó, a Szent János Kórház fogadja. Ez utóbbi kórház viszont már reggel lemondta a területi ügyeletet, mondván, nincs szabad intenzíves ágya. Az őt helyettesítő intézményként jött szóba a Szent Margit.

A Szent Imre Kórház lapunknak küldött írásos válasza szerint a Szent Margit Kórház ügyeletvezetője 16 órakor hívta a Szent Imre ügyeletes orvosát azzal, hogy a beteg ellátásához nincs neurológushátterük, ezért kéri a beteg átvételét.

16.09: a Szent Imre ügyeletese válaszol a Szent Margitnak: amennyiben úgy látja, hogy a beteg náluk nem látható el, akkor átveszik. A doktornő erre azt mondta: a beteg állapota romlott, már nincs szállítható állapotban. Valószínűleg szabad hasi folyadékja van, rövid keringésmegállása is volt. Kivizsgálását a Szent Margit megkezdi.

16.45-kor a mentőegység vezetője jelzi az irányításnak, hogy a beteget még mindig nem vették át tőlük, tovább akarják küldeni egy másik intézménybe CT-re. Ekkor a beteg keringése megint leáll, 40 percig élesztik újra a mentők hordágyán.

16.52: A Szent Imre Kórház orvosa ismét érdeklődik a Szent Margitban, de azt a választ kapja, hogy a beteget nem küldik sehová, valószínűleg hasi műtétre lesz szükség.

18.05-kor a mentők jelzik, hogy a sikeres újraélesztés után a beteget átvette tőlük a Szent Margit Kórház. Ezt lapunknak Badacsonyi Szabolcs főigazgató is megerősítette.

Bár a mentőszolgálat a közleményében kitér arra is, hogy a mentők a helyszínen és később a kórházi személyzettel együtt is elszántan harcoltak a beteg megmentéséért, cikkünk nem vonta kétségbe, hogy a mentőszolgálat dolgozói áldozatos munkát végeztek és mindent elkövettek azért, hogy megfelelő ellátóhelyet találjanak betegüknek. Sőt, írásunk éppen ennek nehézségeit mutatta be. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.