galéria megtekintése

A menekültek kezdenek nagyon berágni Magyarországra

68 komment


Tanács István

Hiába a határzár, változatlanul özönlenek az országba a menekültek Röszke és Ásotthalom térségében is. Minden éjjel megrongálják, és átlépnek mind a pengedrót-kerítésen, mind a már elkészült teljes műszaki határzáron. A legnépszerűbb belépési pont a migránsok számára persze változatlanul a vasúti pálya, ahol nincs kerítés. A legtöbben annyira haragszanak, hogy hiába kaptak adományokat, a sárban hagyták a takarókat és plüssmackókat.

Csütörtökön érdemi változást nem tapasztaltunk az illegális migráció által érintett határszakaszon. Röszkén a pengedrót-akadály mellett tovább épült a kerítés, a vasúti pályán pedig változatlanul özönlöttek befelé a migránsok.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

Minden éjjel megrongálják, és átlépnek mind a pengedrót kerítésen, mind a már elkészült teljes műszaki határzáron. Az ásotthalmi mezőőrök szerint naponta több száz migráns érkezik hozzájuk – holott arrafelé már kész a határzár.

 

Csütörtök reggel eleredt az eső, a korábban a röszkei gyűjtőpontra hordott takarók, ágyneműk, plüssmacik ronggyá áztak, és halomra hányták őket a sárban. Újabb kocsikon újabb adományokat hoznak, de a migránsok nagyon haragszanak Magyarországra, és rögtön egyenesen Norvégiába akarnak menni.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

A hét eleji lázongás és kordonszaggatás után a hatóságok feladták azt a törekvésüket, hogy mindenkit a határ közelében regisztráljanak – a Dugonyi úti gyűjtőponton amilyen gyorsan csak bírják, buszra rakják a menekülteket, és elszállítják őket – információink szerint Vámosszabadiba.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

Ott nemrég bővítették a menekülttábort, ráadásul oda már Ausztria is közel van. Vannak, akik a viszonylag sűrűbb buszra szállást sem akarják kivárni – gyalog indulnak útnak a régi 5-ös úton. Csütörtökön ezzel nem foglalkoztak a rendőrök, noha szerda éjjel három migránst elütött egy magyar rendszámú személyautó, a legsúlyosabb sérült meg is halt reggelre.

Van valamilyen készülődés a bíróságokon is a szigorított BTK hatályba lépése utánra, de a Szegedi Törvényszék szóvivője azt mondta: kérdéseinkre majd akkor válaszol, ha érdemi választ tud adni.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

Az biztos, hogy eddig nem vettek föl száz új bírót és fogalmazót, ahogyan a Kecskeméti Törvényszék elnöke kérte, amikor előzetes letartóztatásba helyezték a 71 halálos áldozattal járó hűtőkocsi-katasztrófa embercsempész gyanúsítottjait.

A szerbiai sajtó megírta, hogy csütörtök délelőtt Szabadkán szerb kollégájával tárgyalt a lehetséges megoldásokról Pintér Sándor belügyminiszter. A Vajdasági Tartományi Végrehajtó Tanács szerdai ülésén ingyenesen használatba adta az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság szerbiai irodájának a nyugat-szerbiai Sid kisvárosban lévő valamikori Principovac vállalat épületeit, ahol ideiglenes befogadóközpontot alakítanak ki, közvetlenül a horvát határ mellett.

Körülbelül 300-an nem regisztráltak, hanem átvonultak Szegedre, ahol jegyet vesznek és felszállnak a Budapestre induló vonatokra. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.