Egyre több a rejtély a sóstói gyógyfürdő felújításával kapcsolatban

Hová lett az a 405 ezer forintot érő, egyedi acélszerkezetű homlokzati dísz a gyógyfürdő homlokzatáról, amelyet a fideszes városvezetés kifizetett? Mert ami a helyén van, az fémes hatást kelt ugyan, de valójában hungarocellből készült. Többek között ilyen furcsaságokra bukkant az Átlátszó.hu Nyíregyházán.

A Legfőbb Ügyészség a napokban az illetékesség okán a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségre továbbította azt a feljelentést, amely a nyírfegyházi Sóstó Gyógyfürdő beruházás kapcsán különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt született ismeretlen tettes ellen - tudta meg tudósítónk. A feljelentést Lövei Csaba, az Együtt nyíregyházi önkormányzati képviselő tette múlt decemberben.

Az ügyet az Átlátszó.hu oknyomozó portál robbantotta ki, amely azt írta, hogy háromszoros áron elszámolt anyagbeszerzés, engedély nélküli építkezés és tömeges feketefoglalkoztatás jellemzi Nyíregyházán a több milliárd forintból megvalósított Sóstó-Gyógyfürdő-projektet. Az ügy hatalmas politikai hullámokat vert a szabolcsi megyeszékhelyen. Az Együtt Lázár Jánoshoz, a Miniszterelnökséget vezető tárcavezetőhöz és az európai csalásellenes hivatalhoz (OLAF) fordult, mert az ellenzéki párt szerint ha a portál értesülései igazak, akkor ez esetben sokmilliós lopás történhetett.

Az ügyben a Nyíregyházi Járási Ügyészség – egy magánszemély feljelentése nyomán – 2015. szeptember 22-én rendelt el nyomozást költségvetési csalás gyanúja miatt, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) észak-alföldi regionális bűnügyi igazgatósága folytat, míg a Nyíregyházi Rendőrkapitányság személyes adattal visszaélés vétsége és más bűncselekmény gyanúja miatt nyomoz.

Az Átlátszó.hu ma újabb adalékokat közölt az ügyről. A portálhoz eljutott dokumentumok, engedélyes tervek, valamint a sóstói pályázat dokumentációja alapján azt írták: már a projekt előkészítése során, az engedélyezési tervek készítésének időszakában is történtek furcsaságok, s valószínűsíthető, hogy az önkormányzat jóval a tényleges teljesítés előtt fizetett ki 50 millió forintot a tervezésre. A portál megjegyezte: a birtokukba került tervek egy része jóval a szerződésben vállalt és leigazolt határidőn túl készült el, sőt a tervnek van olyan eleme, amely a kifizetés után három hónappal állt csak a megrendelő rendelkezésére. 

A lap a dokumentumok alapján azt gyanítja, hogy a kivitelezés során túlárazások történhettek, sőt a város olyan munkát is megrendelt, amelyet nem kellett elvégezni. Szerintük így zajlott a csónakház 20 milliós felújítása, amelynek szerződését az átadás, valamint a botrányt kirobbantó cikkük megjelenése után egy hónappal, 2015. november 23-án módosították. 

Az Átlátszó.hu rákérdezett arra is, hogy hol van az a 405 ezer forintot érő, egyedi acélszerkezetű homlokzati dísz, amelyet az önkormányzat leigazolt, a portál munkatársai ugyanis a gyógyfürdő épületén nem találtak ilyet. Hacsak nem az épület homlokzatára ragasztott, fémes hatást kelő, de valójában hungarocellből készült feliratról van szó.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.