galéria megtekintése

A Fidesz védi a megvádolt ügyvezetőt - mit tudhat róluk?

3 komment

K. Zs.
NOL

A nyíregyházi városüzemeltető és vagyonkezelő cég vezetője, Bocskai Péter a vádlottak padjára kerül különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt. Az ellenzék a menesztését követeli, de Kovács Ferenc fideszes polgármester elégedett Bocskai munkájával, s nem hajlandó visszahívni tisztségéből. 

– Felszólítjuk Kovács Ferencet, Nyíregyháza fideszes polgármesterét, hogy végre tegyen érdemi lépéseket a város legnagyobb cégének élén álló, és hamarosan a vádlottak padjára kerülő Bocskai Péterrel szemben. Követeljük, hogy a város jó hírének megőrzése érdekében a polgármester vagy függessze föl az állásából, vagy azonnali hatállyal menessze az ügyvezetőt – mondta Lövei Csaba önkormányzati képviselő (Együtt) és Hunyadi János önkormányzati képviselő (Demokratikus Koalíció) mai, nyíregyházi sajtótájékoztatóján. 

A sajtótájékoztató apropóját az adta, hogy a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő (NYÍRVV) Nonprofit Kft. vezetőjének, Bocskai Péternek és két társának az ügyében a Nyíregyházi Járási Ügyészség június 12-én vádiratot nyújtott be a Nyíregyházi Járásbírósághoz különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt.

A nyíregyházi városháza
A nyíregyházi városháza
Derzsi Elekes Andor / Wikipedia

 

Az ügy előzménye: a NYÍRVV Kft. felügyelőbizottságának egyik volt tagja amiatt tett feljelentést a cég két dolgozója, Bocskai Péter ügyvezető és egy csoportvezető ellen, mert információi szerint a társaságnál fiktív számlák alapján fizettek ki csaknem százmillió forintot. A feljelentés szerint az önkormányzati cégnél olyan felújítási munkálatokat számláztak le és fizettek ki, amelyeket a valóságban nem – vagy nem úgy – végeztek el, ahogyan azokat a dokumentumokban feltüntették. A vádhatóság Bocskait tettesként, míg a csoportvezetőt és egy nyíregyházi vállalkozót bűnsegédekként gyanúsított meg különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettében. 

Habár a feljelentés még 2012-ben keletkezett, a hatóságok olyan hosszú ideig húzták a nyomozást, hogy az ügy csak most került bírósági szakaszba.

Mai sajtótájékoztatóján Lövei Csaba, az Együtt képviselője azt mondta, hogy Kovács Ferenc fideszes polgármester az ártatlanság vélelmére hivatkozva még mindig kiáll Bocskai mellett, holott a városi céget vezető NYÍRVV-vezér személye már terhessé vált a város számára. Mint mondta, megrendült a bizalmuk Kovácsban, ezért azt kezdeményezik, hogy a NYÍRVV fölött a jövőben ne a polgármester, hanem a város közgyűlése gyakorolja a tulajdonosi jogokat.

Hunyadi János, a DK képviselője emlékeztetett rá: a NYÍRVV-től korábban azonnal kirúgták azokat a közmunkásokat, akik falopás gyanújába keveredtek, s ennek tükrében érthetetlen, hogy a megvádolt NYÍRVV-vezér még mindig a helyén van. 

Az ellenzék sajtótájékoztatója után Rendes Sándor, a nyíregyházi önkormányzat szóvivője megkeresésünkre az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe: „a NYÍRVV Nonprofit Kft. Bocskai Péter vezetésével az elmúlt években sikeresen és eredményesen végezte tevékenységét a város szolgálatában. A cég ügyvezetője tisztázhatja majd igazát a jogi eljárás során, addig azonban számára is, mint minden magyar állampolgárnak jár az ártatlanság vélelme. Ezért semmi sem indokolja az ügyvezető visszahívását posztjáról”. 

A szóvivő idézte Bocskai Péter jogi képviselőjének véleményét is, amely így hangzik: „ügyfelem ártatlansága nem kérdéses, mint ahogyan az sem, hogy őt is megilleti az ártatlanság vélelme, amely minden magyar állampolgár alapvető joga. Meggyőződésem, hogy a nyomozó hatóság nem megfelelően tárta fel a tényeket és téves következtetéseket vont le az eljárás során. Természetesen készek vagyunk ezt a bíróság előtt bizonyítani, mint ahogyan azt is, hogy az ügyfelem által irányított cégnél semmilyen visszaélés nem történt, amely megkárosította volna az önkormányzatot, illetve a nyíregyháziakat”.

Az ügyben megszólalt Helmeczy László, az Összefogás Megyénkért civil szervezet helyi politikusa, aki azt mondta: a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettében valóban megilleti Bocskai Pétert az ártatlanság vélelme, ám – Helmeczy információi szerint – az ügyvezető az országos méretű nyelvvizsgabotrányban is érintett vesztegetés és közokirat-hamisítás miatt. Föltette a kérdést: érdekes volna megismerni, hogy mit tudhat a városvezetés bizonyos ügyeiről Bocskai Péter, ha a polgármester még most, a megvádolása után is kiáll mellette. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.