Elfogytak a jó albérletek, a maradékból kell választani

A kiadó lakások listájára már rávetették magukat az albérletre vadászó diákok és szüleik, akik a legjobb lakásokra azóta valószínűleg le is szerződtek a tulajdonosokkal, miközben a pótfelvételisek még csak ezután fognak lakhatási lehetőség után nézni.

A Duna House vezető elemzője, Rutai Gábor szerint meglehet, hogy nekik nagy kompromisszumkészségre lesz szükségük, és akár licitbe is csöppenhetnek a kiszemelt albérlet megszerzése érdekében. A fokozott keresletet érzékelve egyes tulajdonosok szigorú feltételeket szabhatnak, hiszen most válogathatnak a jelentkezők között, nem kell attól tartaniuk, hogy a jó helyen lévő, jó adottságú lakásuk üresen marad.

Minden adott a tanuláshoz
Minden adott a tanuláshoz
Gál Gábor

A diákok által keresett budapesti kerületekben már az elmúlt fél évben négyzetméterenként 1700–2700 forint közötti átlagos bérleti díjért köttettek meg az üzletek, és a tarifák azóta sem lettek szolidabbak, sőt. Szerencsések, akiknek van egy olyan egyetemvárosi rokonuk, akihez – ha csak átmeneti időre is – beköltözhet a diák.

Jobb helyzetben vannak, akik lakást tudnak venni, még ha csak hitelből is, hiszen a leendő lakótársaktól befolyó díjból kitermelhetik a törlesztőrészleteket. Különösen a panelek esetében, amelyek majdnem olyan jó áron kiadhatók, mint a téglalakások, viszont a vételáruk milliókkal alacsonyabb.

Alternatív megoldás az ingázás is, ami esetenként lehet olcsóbb, mint a kényelmes, ámde drága helyben lakás. Ebben a helyzetben felmerül még a tanulás melletti munka lehetősége, amivel a megdrágult lakhatási költségekhez tudnak hozzájárulni a diákok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.