A magyarok kérték a horvát rendőröket, hogy jöjjenek be az országba

Munkatársunknak a magyar határnál sikerült felszállnia annak a vonatnak a mozdonyára, amely pénteken Pélmonostorról körülbelül ezer menekültet hozott át Magyarországra. Videónk cáfolja a kormány állításait az üggyel kapcsolatban.
A határon álló magyar rendőrök kérték meg horvát kollégáikat, hogy maradjanak fent azon a vonaton, amely pénteken az észak-horvátországi Pélmonostorról körülbelül ezer menekülttel átjött Magyarországra – árnyalja a negyven horvát rendőr „lefegyverzéséről” szóló kormányzati bejelentést az a munkatársunk, akinek a határon sikerült felszállnia a vonat mozdonyára és Magyarbólyig jött a tíz kocsiból álló szerelvénnyel.

A 16:25-ös pélmonostori indulás után a menekülteket szállító vonat a határon megállt, a horvát mozdonyvezető pedig azt mondta, hogy ő nem mehet tovább Magyarországra, és nem is akar. A magyar oldalon a vonatot hat magyar rendőr várta, parancsnokuk, egy zászlós pedig fel is szállt a szerelvényre, és megkérte a horvát kollégákat, hogy maradjanak fent a vonaton, és kísérjék Magyarbólyig, mert a hat magyar rendőr nem tud mit kezdeni a nyakukba szakadó körülbelül ezer menekülttel. Némi telefonálgatás után a horvátok úgy döntöttek, segítenek, a vonat pedig – amelyet a rajta szereplő szereplő kiírás szerint a Zágráb–Varasd vonalról irányítottak át – ezután szabad jelzést kapott, és tíz kilométer per órás sebességgel elment Magyarbólyig, ahol a magyar rendőrök már felkészülve várhatták a menekülteket.

A fegyverrel rendelkező horvát rendőrök – állítja munkatársunk – végtelenül készségesek voltak a magyar rendőrökkel, és annak ellenére, hogy nem akartak bejönni az országba, végül közösen koordinálták a menekültek átültetését a horvátról a magyar vonatra. Ezt a közös akciót követően jelentette be Kovács Zoltán kormányszóvivő, hogy „mindenféle egyeztetés nélkül” ezer menekült érkezett vonattal Magyarbólyba, negyven horvát rendőr kísérte őket, velük szemben pedig a magyar hatóságok eljártak, a mozdonyvezetőt pedig őrizetbe vették.

Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó az incidensről pénteken úgy nyilatkozott, a horvát rendőröket a magyar hatóságok lefegyverezték, utána pedig busszal vitték vissza őket Horvátországba, egy szombati kormányszóvivői sajtótájékoztatón pedig úgy nyilatkozott, hogy a horvátok a MÁV tilos jelzése ellenére „átcsorogtak” Magyarországra. Videónkon ezzel szemben látszik, ahogyan a vonat áthalad egy autóúton, később pedig az, hogy Magyarbóly felé már volt magyar rendőr rajta, ráadásul a magyarbólyi közös akció során a horvát rendőröknél láthatóan ott volt a szolgálati fegyverük.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.