galéria megtekintése

A magyarázkodás biztos: egymásra szorul az MSZP és a Jobbik

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 01. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

Szavazóinak a felét elveszítette a kormányoldal Tapolcán, ahol a Jobbik fölényes győzelmét hozta a vasárnapi időközi választás. Az MSZP tovább gyengült, de az egyetlen szocialista képviselő nélkül a Jobbiknak sincs többsége.

Tovább növelte népszerűségét a Jobbik Tapolcán: a szavazatok több mint felét megszerezve győzött abban a két választókerületben, amelyben időközi választást rendeztek vasárnap. A két körzetet már a tavalyi önkormányzati választáson is a Jobbik nyerte. Ám most az egyikben Pass Sándor a negyedével kisebb részvétel ellenére is több voksot gyűjtött, mint párttársa, Dobó Zoltán tavaly ősszel, míg a másikban Décsey Sándor ért el százalékosan jobb eredményt, mint az azóta parlamenti képviselővé választott Rig Lajos.

Az utóbbi helyére mindenképpen időközi választást kellett kiírni, Dobó, a város polgármestere viszont csak azért mondott le egyéni mandátumáról, hogy még egy jobbikos bejusson a testületbe. (A városvezetőnek így is megmarad a szavazati joga.)

Kránicz András és Sásdiné Verebélyi Margit Hajnal MSZP-jelölt a kampányban
Kránicz András és Sásdiné Verebélyi Margit Hajnal MSZP-jelölt a kampányban
Koncz György / Népszabadság

 

Ennek a trükknek köszönhetően a Jobbik plusz egy szavazatot szerzett a 12 tagú képviselő-testületben, de így sincs többségben. Még úgy sem, hogy számíthat Lévai József alpolgármesterre, aki az MSZP helyi elnöke volt, mígnem a Jobbikkal való együttműködése miatt májusban kizárták a szocialista pártból. Ez még mindig csupán hat szavazat, ami patthelyzetet eredményez.

A Jobbiknak csak Buzás Gyula MSZP-s képviselővel együtt van meg a többsége, aki eddig rendre megszavazta a polgármester előterjesztéseit. Most viszont igazán kellemetlen helyzetbe került: vagy biztosítja a többséget a Jobbiknak, vagy a Fidesz öt képviselőjével együtt mindent leszavaz, és lassanként Esztergom sorsára juttatva megbénítja városát.

Magyarázkodniuk mindenképpen kell majd a Jobbiktól az országos politikában elzárkózó szocialistáknak. Mégis szinte biztosra vehető, hogy a pusztán közös szavazásokban megtestesülő együttműködés ellen a pártvezetésnek sem lesz kifogása, csak azt ítélte vállalhatatlannak, amikor a helyi szervezet elnöke formális pozíciót vállalt a jobbikos polgármester mellett.

Bár az MSZP egyetlen képviselője kulcspozícióban van, a szocialisták vasárnapi választási eredménye lesújtó: jelöltjük az egyik körzetben nyolcszázalékos eredménnyel négy induló közül a negyedik lett, másik indulójuk 15 százalékot ért el. Árulkodó, hogy Gőgös Zoltán, a szocialisták elnökhelyettese az előzmények ismeretében már a jelöltállítást is sikerként könyvelte el. Legfeljebb annyiban van igaza, hogy a Fidesz neve nem is szerepelt a szavazólapon: a kormánypárt függetleneket támogatott, akik a leadott szavazatok alig negyedét kapták meg.

Országosan érvényes tanulsága aligha van az eredménynek, az viszont látható, hogy bár felmérések szerint a Fidesz menekültellenes kampányával stabilizálta támogatottságát, ez a helyi eredményekben nem mutatkozik meg. Az is nyilvánvaló, hogy a Jobbik megpróbálja nyugat-magyarországi mintavárosává tenni Tapolcát, amely – szemben a szintén radikális polgármestert választó Ózddal – nem tartozik az igazán nehéz helyzetű települések közé, etnikai ellentétek sem feszítik. Így alkalmas lehet arra, hogy a „néppártosodó” Jobbik egy másik arcát mutassa meg.

Eredmények

3-as számú választókerület:

1. Pass Sándor, Jobbik, 314 szavazat;

2. Ács Jánosné, független (Fidesz-támogatással), 116 szavazat;

3. Kránicz András, MSZP–Liberálisok, 86 szavazat;

4. Szalkai Zsolt Attila, független, 26 szavazat.

5-ös számú választókerület:

1. Décsey Sándor, Jobbik, 262 szavazat;

2. Horváthné Somogyi Ildikó Valéria, független (Fidesz-támogatással), 127 szavazat;

3. Toronyi Tibor, független, 71 szavazat;

4. Sásdiné Verebélyi Margit Hajnal, MSZP–Liberálisok, 40 szavazat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.