„A magyar szülők tudatában vannak a védőoltások szerepének”

A humán papillomavírus (HPV) elleni önkéntes védőoltás bevezetésének első évében 80 százalék feletti átoltottságot ért el Magyarország, ami nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő eredmény – olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján.
Az idei, tizedik alkalommal szervezett európai védőoltási héthez kapcsolódóan készített összesítés szerint a jó átoltottsági arány azt is jelzi, hogy a magyar szülők tudatában vannak annak, hogy a védőoltásoknak megkülönböztetett szerepük van a fertőző betegségek megelőzésében, és élnek a felkínált lehetőséggel.

Mint írták, Magyarországon több mint 46 ezren jogosultak az állam által biztosított önkéntes, térítésmentes HPV elleni védőoltásra. A 7. osztályba járó leánygyermekek szüleit az iskola-egészségügyi szolgálat segítségével szinte kivétel nélkül sikerült elérni, a nyilatkozatok 99,3 százaléka érkezett vissza. A visszajelzések alapján a jogosultak 77,5 százaléka kérte az oltást, további 5,6 százaléka pedig már korábban megkapta azt. Az iskolai kampányoltások első fordulója múlt év végén zajlott, az Országos Epidemiológiai Központhoz (OEK) beérkezett és feldolgozott adatok szerint az igénylők 99,6 százaléka megkapta a védőoltás első adagját. Ez összesítve 82,3 százalékos teljesítési arányt jelent.

Az ÁNTSZ közleményében emlékeztet, hogy az állam által biztosított HPV elleni védőoltásból két adagra van szükség a megfelelő védettség kialakulásához. A második védőoltás beadására ezekben a hetekben kerül sor, ezúttal is szervezett iskolai kampányoltás keretében, és az arra hívják fel a figyelmet, hogy a második védőoltásra is feltétlenül szükség van ahhoz, hogy a súlyos megbetegedés kockázata megfelelő módon csökkenthető legyen.

Az európai védőoltási hetet 2005-ben indították útjára, azóta kiterjedtségében és jelentőségében is sokat fejlődött, és ma az egyik legnagyobb és legfontosabb évenként megtartott, a lakosság egészségének megelőzésével foglalkozó rendezvény az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai régiójában.

A védőoltási hét kapcsán a WHO azt hangsúlyozza, hogy a védőoltások több életet mentenek meg, mint bármely más közegészségügyi-járványügyi intézkedés. Ennek ellenére például még 2013-ban is csak Európában 31 685 kanyaró megbetegedés fordult elő, amely több mint háromszoros emelkedést jelent 2007-hez képest. Magyarországon sokkal jobb a helyzet, 2002 óta nem fordult elő hazai eredetű kanyaró megbetegedés, köszönhetően a következetesen végrehajtott nemzeti védőoltási program – közölte az ÁNTSZ.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.