A magyar rabok megint nyertek több mint kétszázmilliót

Több mint kétszázmillió forintot nyert az az ötven magyar fogvatartott, aki az embertelen börtönkörülmények miatt tett panaszt Strasbourgban.
Számukra csütörtökön egyénként 5300-tól 26 ezer euróig – 1,6 milliótól több mint nyolcmillió forintig – terjedő kártérítést kell fizetnie a magyar államnak. Az emberi jogi bíróság a konkrét összeg megállapításánál figyelembe vette a börtönben töltött időt és az egyéb körülményeket is.

Ha a zárkában nem biztosítanak személyenként legalább három négyzetmétert, azt Strasbourgban szinte automatikusan embertelen bánásmódnak tekintik, de ítéltek meg kártérítést olyan fogvatartottnak is, akinek ennél valamivel nagyobb mozgástér állt rendelkezésére. Tekintettel voltak ugyanis például arra, ha a WC-t nem különítik el a lakótértől, de szóvá tették azt is, hogy sok helyütt nincs meleg víz, a fogvatartottak hetente csak egyszer fürödhetnek, egyes esetekben pedig a nem megfelelő fűtést vagy szellőzést, illetve az élősködők jelenlétét kifogásolták.

Az összeget ugyanakkor jelentősen befolyásolta, hogy ki mennyi időt töltött rács mögött. Például azok között, akik a legtöbb pénzt kapják, van egy elítélt, aki 15 évet húzott le. Egy különösen rossz körülmények között fogva tartott társának viszont kilenc börtönben töltött esztendő után jár a 26 ezer euró. A „csúcstartó” valószínűleg az a férfi lehet, aki csaknem húsz évet ült Szegeden, és a rosszul fűtött cellájában alig több mint két négyzetméternyi helyet biztosítottak neki. A 26 ezret neki is megítélték.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.