galéria megtekintése

A magyar pincérek sem segítenek már az osztrák vendéglátósokon

12 komment


Hajba Ferenc

Az osztrák vállalkozók is szenvednek, mert nem találnak embert, és gyakran már a magyar vendéglátós sem gyógyír a bajaikra.

Felszolgáló egy bécsi kávézóban. Felszívták a magyarokat
Felszolgáló egy bécsi kávézóban. Felszívták a magyarokat
Lisi Niesner / Reuters

„Ma zárva tartok. Nincs személyzet, miközben 500 ezer ember munkanélküli. Elnézést: a vendéglős" – ezzel a kézzel írt táblával találkozott az osztrák Kurier riportere a felső-ausztriai Feldkirchen egy vendéglő bejáratánál. Más éttermeket, szállodákat is sújt a szakemberhiány Ausztriában. Az egyik hotel vezetője elmondta, hogy az idén már 200 embert interjúztatott, de egyikőjük sem fogadta el az állást.

Ausztriában egy pincér havonta átlagosan bruttó 1643 eurót keres, a borravaló 100 és 300 euró között mozog, s általában ingyenes étkezést is kap. Elfogadhatatlan, hogy aki csak fekszik az állami „szociális függőágyban", az többet kap, mint a dolgozók – mutatnak rá az okokra az osztrák munkaadók.

 

Mint ismert, idehaza más a gond: a magyar szociá­lis függőágy sokkal kényelmetlenebb, hamar ki is dobja az embert az országból. Sokakat épp Ausztriába, ahol a magyar fizetés sokszorosa kereshető meg. Ennek fényében még meglepőbb, hogy az osztrák vendéglősök is milyen súlyos problémákkal küzdenek.

Ausztriában alapesetben húsz hét munkanélküli járadék jár, amely az utolsó munkabér napi nettó összegének 55 százaléka, plusz a családi juttatások. A régóta dolgozók és a nyugdíjhoz közel állók tovább kaphatják a pénzt az államtól, akár egy évig is. Ha a munkanélkülivé válás előtti öt évben legalább háromévnyi munkaviszonya volt, akkor a járadék 30 hétig jár. Ha valaki betöltötte az ötvenedik életévét, s a megelőző 15 éve alatt minimum kilenc évet dolgozott, egy évet is kaphat. Ha ez is lejár, rászorultsági alapon szociális segélyt is megítélhetnek neki. Idehaza az álláskeresési járadékot – az idén már így hívják a munkanélküli segélyt – 90 napig folyósítják csupán, összege a járulékalap 60 százaléka. Ha a 90 nap letelik, a társadalombiztosítást neki kell fizetnie.

A pincérhiány a Balatonon is égető – számolt be a Népszabadság több riportban is. A szezonban reggeltől estig üzemelő büfékben egész nyáron 1200 munkaórában összesen 800 ezer forintot keres egy felszolgáló, a szakács pedig 580 ezret – írta nemrég a Pénzcentrum.

Ez a tapasztalatok szerint kevés, a bérek terén nemzetközi szinten kell versenyképesnek lenni. Az osztrák munkaerőhiány persze rámutat arra, hogy a béreket lehetetlen az osztrák szintre hangolni, például azért, mert a munkaerő­hiány ott is feltornázta már. Bár sok magyar megy Burgenlandba vagy épp Bécs környékére, Felső-Ausztria gondjaira a magyar munkaerő nem mindig megoldás, mert onnan nem lehet naponta ingázni.

Aki viszont vállalja a költözést, az inkább Németországban helyezkedik el, mert ott még magasabbak a pénzek, ott 1800-2000 eurót is meg lehet keresni. Az osztrák kamara úgy látja, 1700 euróért már találni dolgozót. Ez jó megoldás lehet, ha a vendéglős ki tudja termelni. Magyarországon a fő probléma, hogy 400 ezer fölötti bért nem tudnak kitermelni a vendéglátósok. De sikerül-e az osztrákoknak ennek a csaknem másfélszeresét?

Durván javul a foglalkoztatottság

A legfrissebb statisztikák szerint 5,5 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta idén március és május között, egy év alatt 149 ezerrel, 4,3 millióra növekedett a foglalkoztatás Magyarországon. Ebből javuló gazdaság teljesítmény következik. Az elsődleges munkaerőpiacon 115,6 ezer új munkahely jött létre, ami a 25 ezer közmunkás és a 8,4 ezer külföldi munkahelyet leszámítva is nagy szám. Az üzleti és vállalati felmérések a foglalkoztatási szándék növekedését jelzik – írja a Takarékbank elemzése. (V. G. G.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.