galéria megtekintése

A magyar papoknak Ferenc pápa szava kevés

Ferenc pápa szavai, miszerint Európában minden plébánia fogadjon be menekült családot, zavart okozott a kistelepülések  papjainál. Van, aki maga is szerény körülmények között lakik, mások nem tartják igazi menekülteknek az „okostelefonnal felszerelt, jól öltözött gazdasági bevándorlókat.”

– A plébánián van hely. Igaz, lakik most ott egy fiatal pár, kiadták nekik bérbe az egyik épületrészt, de a másikban még elférnének néhányan.

Engem nem zavarna, ha szírek költöznének oda, az egri kórházban nemrég engem is egy szír orvos látott el, nagyon meg voltam vele elégedve – meséli egy ostorosi asszony.

Egy másik faluban, Egercsehiben Gyenes István plébános, aki a saját faluja mellett ellátja még Szúcs és Bekölce papi feladatait, azt mondja: nehéz helyzet elé állítaná, ha be kellene fogadnia menekült családokat.

 

– Nem tudom. Egyedül kurblizok itt, fával tüzelek, a ház majdnem arra is alkalmatlan, hogy egyedül lakjak benne. Tizenkét évig lakatlan volt az épület, amikor én idejöttem, akkor kezdtük felújítani, mikor mire volt pénz. Bekölcén van egy másik plébániaépületünk, de annak még ennél is rosszabb az állapota – fogalmaz.

Fotó: Földi D. Attila / Népszabadság

A magyar kistelepüléseken élő katolikus papok jellemzően a híradásokból tudnak arról, hogy Ferenc pápa azt kérte tőlük: szerte Európában nyissák meg a plébániákat a menekülők előtt, s fogadjanak be egy-egy családot mindenütt. Az érsekségek, püspökségek hivatalosan ez ügyben még nem tájékoztatták őket. Arról is a világhálóról értesültek, hogy az olaszországi plébániák egymás után nyitják meg ajtóikat a bevándorlók előtt.

A Hatvan melletti Boldogon szolgálatot teljesítő Baffi István plébános szerint fontosak az emberiességi szempontok, de technikailag egyelőre elképzelni sem tudja, hogyan valósítható meg a menekültek befogadása.

Ő maga is tele van kérdésekkel és kételyekkel. Szavai szerint azok a menekültek, akiket a híradásokban lát, nem tűnnek valódi menekülteknek, inkább gazdasági bevándorlóknak véli őket. – Okostelefonjaik vannak, és jobban öltözöttek, mint a környezetemben élők közül nagyon sokan

– mondja. Hozzáteszi, hogy ő egyedül él a plébánián, házvezetőnőre már rég nem telik a kisebb falvak papjainak, s nem érezné biztonságban magát, ha egy nagyobb család beköltözne hozzá. Átmenetileg, krízishelyzetben mégis el tudná fogadni ezt az állapotot, bár arra nem tudott válaszolni, mit tekint átmenetinek vagy krízisnek.

Felvetette: sok falu tele van üres házakkal, Boldogon is több tucatnyi áll így, mert a tulajdonosaik kihaltak, külföldre költöztek, vagy az ország nyugati felében keresik a boldogulást. Igaz, ezek nem az egyház tulajdonában vannak, de megfontolandó, hogy miként lehetne hasznosítani az ilyen épületeket egy újabb és nagyobb menekülthullám esetén. Azt is hozzátette: jellemzően komfort nélküli lakásokról van szó, amelyekben nincs fürdőszoba, vészhelyzetben azonban legalább fedelet, menedéket jelenthetnek.

Varga András, Olaszliszka plébánosa arról beszélt,

a katolikus egyház nem demokratikus, hanem hierarchikus, így helyben nem dönthetnek önállóan, meg kell várniuk a vezetőik útmutatását.

Elöljáróik azt jelezték: jelenleg dolgoznak azon, miként valósítsák meg Ferenc pápa kérését. Szavai szerint kedden a pápa is pontosította korábbi mondatatait, s arról beszélt, hogy a plébánia nem konkrétan egy épületet, hanem az azt alkotó közösséget jelenti, amelynek együtt kell gondolkodnia a segítség módján.

Ferenc pápa szava sem elég hangos Magyarországon
Ferenc pápa szava nem elég hangos Magyarországon
Max Rossi / Reuters

„Ne fogadjunk be senkit!”

Habár Debrecenben könnyűszerrel teljesíteni lehetne a pápa kérését – elvégre a cívisvárosba naponta több tucat, olykor több száz menekült érkezik, nem beszélve arról a több mint ezer emberről, akik a zsúfolt befogadóállomáson laknak –, tudomásunk szerint még egyetlen helyi plébánia sem fogadott be éjszakára egyetlen menekültet sem. A Szent Anna utcai főplébánián azt mondták, ebben a kérdésben az egyes plébániák mellett működő világi karitász csoportok az illetékesek, ám az általunk elért csoportvezetőktől sem tudtunk meg semmi biztosat.

Egyikükkel hosszabb beszélgetést folytattunk, ám végül közölte, hogy nem járul hozzá a szavai közléséhez. Név nélkül mégis közöljük a beszélgetés rövidített változatát, mert tanulságos. A bemutatkozás után azt kérdeztük, a pápai kérésnek megfelelően befogadnak-e menekülteket éjszakára.

– Mi még nem beszéltünk erről a csoporttal és a plébánossal.
– Miért nem?
– Mert még csak a héten lesz erről megbeszélés.
– És azon ön milyen álláspontot képvisel csoportvezetőként?
– Hogy ne fogadjunk be senkit.
– Akkor a pápai kérés nem számít?
– Az nem utasítás volt, és nem kötelez semmire.

– Én is azt mondtam, hogy kérés volt. Az nem számít?
– Mit akar tőlem hallani?
– A véleményét.
– Az a véleményem, hogy ne fogadjunk be senkit.

– Miért nem?
– Mert... Ez az egyéni véleményem.
– Hát most csalódtam a keresztényekben.
– Én meg az újságírókban. És le ne írja, amit mondtam! Nem nyilatkoztam!

Máshogy reagált a Debrecen-Nyíregyháza Egyházmegyében szolgáló megyei karitászigazgató, Mészáros László, aki azt mondta, hogy Ferenc pápa kérését támogatja, igaz, azt nem könnyű teljesíteni, jól át kell gondolni a lehetőségeket. Mint mondta, a hideg időre készülve takarókat, hálózsákokat gyűjtenek, és ezeket, ha szükségessé válik, eljuttatják a menekülteknek. Arra a kérdésünkre, hogy a katolikus karitász önkéntesei miért nem voltak ott a debreceni vasútállomáson, hogy segítsenek, Mészáros azt mondta, ott voltak, csak nem hirdették magukat plakátokon.

Közbevetésünkre, hogy az állomáson esténként dolgozó tucatnyi segítő között bizonyosan nem volt karitászos, az igazgató közölte: pedig jártak ott, és osztottak vizet is, igaz, szomorú volt látni a „pazarlást”, mert egyes menekültek alighogy beleittak a vízbe, máris eldobták a palackot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.