galéria megtekintése

A lovaiért él a bajnok díjugrató, brutális különadót kapott a kicsinyes Pest megyei falutól

41 komment


Rab László

Pilisjászfalun nemkívánatosak a lovak, illetve a belterületi lótartók. Egy négy lánygyermeket nevelő anyának a módosított helyi adórendelet értelmében minden ló után 150 ezer forint különadót kell évente fizetnie.

A Pest megyei település képviselő-testülete november 27-i ülésén módosította a helyi adórendeletet. „Adóköteles a település belterületén lakóház céljára szolgáló ingatlanhoz tartozó területen tartott ló és póniló - olvasható a határozatban -, az adó mértéke egyedenként és évenként 150 ezer forint."

Fotó: Földi D. Attila / Népszabadság

Nem sok belterületi lótartó él a falu hegyvidéki részén, pónija is csupán a 16 éves Szigethy Emmának van. Az ifjú díjugrató megyei bajnok kétségbeesett levéllel fordult a nyilvánossághoz. „2012-től lehetőségünk nyílt a házunknál tartani a lovaimat. Ezzel az országos tendenciával szemben a helyi polgármesteri hivatal Pilisjászfalun elsőként - élve azzal a jogával, hogy települési adó címén 2016-tól bármit megadóztasson- kivetett ránk 150 ezer Ft adót lovanként. Díjugrató versenyző vagyok, a költségek miatt a bértartást nem engedhetjük meg magunknak, így ez az egyébként is irreális összeg ellehetetleníti a 3 lovam itthon tartását (450 000 Ft/év). A faluban mi vagyunk egyedül, akik belterületen lovat tartanak, sőt, úgy tudjuk az egész országban csak minket sújt és ezzel diszkriminál ez a teher. Gondoljunk bele, mi történik, ha a többi település követi ezt a példát. Mennyi állat kerülhet így vágóhídra, mert ellehetetlenítik a lótartást?!"

 

- Az első lovamat, Tüzest a vágóhídról mentettem ki, telivér, és ingyen kaptam - ecsetelte a 9. osztályos lovas. - A pónit 55 ezer forintért vettük, igen érdekes, hogy 150 ezer forint lesz rá az adó évente. Ki tudja ezt kifizetni?

Bolgár Judit, az édesanya
Bolgár Judit, az édesanya
Földi D. Attila / Népszabadság

- Ez a szinte ránk szabott sarc sérti az arányos közteherviselés elvét, nem veszi figyelembe az adóalany terhelhetőségét és súlyosan diszkriminál - mondta a falu városias, de erdő melletti övezetében élő, négy leánygyermeket nevelő főállású anya, Bolgár Judit, aki eredetileg ruhaipari mérnök. A család - amelynek bevételei jószerével a gyerekek utáni ellátásokból tevődnek ki - minden szórakozása a ló, a legidősebb lány 19, a legkisebb 3 éves. - Én egész életemben sehol sem voltam - mondta az anya -, egyik gyerekem se jár külön foglalkozásokra, mindenünk a ló. Van még három kutyánk is, mert mi valahogy mindig állatokkal éltünk együtt. Gyermekeim apjának egyik őse - Szigethy Kálmán - a magyar agár megmentőjének számít. A lórendelet előzménye egyébként több feljelentés volt. Nem velünk van a baj, mert rendezett körülmények között élünk. Azt akarják, hogy a lovak ne legyenek itt.

A család hat éve költözött Pilisjászfalura, olyan részre, amelynek többnyire városból kiköltözött lakói nem feltétlenül rajongnak a tipikus falusi környezetért. Az anya azt is eléggé aggályosnak tartja, hogy az őket célzó adókiegészítés meghozatala előtt a helyhatóság arra kötelezte őket, hogy „lóházat" építsenek, amely félmillió forintjukba került. A helyi honatyák már akkor tudták, hogy kivetik a 150 ezer forintot a lovakra, amikor a ház elkészült. Ketten szavaztak a rendelet ellen, egyikük Blaskovich-leszármazott, jól nézett volna ki, ha éppen a Kincsemet felnevelő család tagja támogatta volna a lovak "kitiltását".

Fotó: Földi D. Attila / Népszabadság

2012 előtt sem csirkét, kacsát vagy disznót nem lehetett tartani a faluban, de a Fidesz - európai nyomásra, és személyesen Orbán Viktor erőteljes ajánlásával - országosan engedélyezte az állattartást. Ezért gondolhatta Bolgár Judit lánya, hogy nem lesz akadálya a lótartásnak. Most a jelek szerint válaszút elé állították őket Pilisjászfalun. Vagy megszabadulnak a lovaktól, vagy kifizetik a súlyos adót.

- A rendelet azért született - felelte érdeklődésünkre Bányai József polgármester -, hogy a belterületi lótartást szabályozzuk, mert az túlságosan sok költséggel járt. A lovak miatt a vízelvezető árkokat gyakran kellett tisztítani, amit a környékbeliek nehezményeztek, a szag is irritálta a környékbelieket, ennek a külterületen egészen más a kultúrája, mint benn a faluban.

A polgármester azt is hozzátette, az „érintett" lótartók kérhetnek mentességet vagy az adó mérséklését. - Azt már nem! - fakadt ki a lovakat kulturált körülmények között tartó Bolgár Judit, aki azt is elmesélte, egy jóakarójuk nemrég a porban boldogan hempergő lovuk fotóját azzal a kísérőszöveggel tette ki a Facebook-ra, hogy az állatot éheztetik. - Ha arra számítanak Pilisjászfalun - jegyezte meg az anya -, hogy megalázkodjunk, akkor velünk rossz lóra tettek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.