A Liberálisok nem indulnak az EP-választáson

A Magyar Liberális Párt vezetősége úgy döntött, hogy a párt nem indul az EP-választáson – jelentette be az MLP ügyvivő testületének ülése után Fodor Gábor. Fodor a DK frakciójához sem csatlakozik.
A pártelnök döntésük politikai okának nevezte, hogy bár többször is felkérte a baloldali összefogás pártjait, tartsák meg és ha kell, szélesítsék ki az EP-választásokra a korábbi együttműködést, erre nemet mondtak.

Tiszteletben tartják, hogy volt partnereik önállóan akarnak indulni, de nem tartják jónak a döntést, mert fennáll a veszély, hogy a Jobbik lesz a második legerősebb párt az európai parlamenti választásokon - közölte. Emellett technikai érvnek nevezte, hogy nincs pénzük a választási részvételre.

Fodor Gábor az ATV Egyenes beszéd című műsorában még kedd este is azt mondta: a baloldali összefogásban részt vevő pártoknak az európai parlamenti választásra is közös listát kellene állítaniuk azért, hogy ne a Jobbik legyen a második.

Arról is beszélt, hogy pártja nehéz helyzetben lenne önálló indulás esetén - elsősorban mert nincs 100 millió forintjuk kampányra. Hozzátette ugyanakkor, hogy a közös listaállítás azért lenne fontos, mert ellenkező esetben a Jobbik fogja megszerezni a második helyet, amit mindenképpen el kellene kerülni.

A május 25-ei EP-választásra az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az Együtt-PM is önállóan készül.

Fodor Gábor szerda délután azt is közölte: a Magyar Liberális Párt hivatalosan szerdán kapott felkérést a Demokratikus Koalíciótól arra, hogy Fodor Gábor csatlakozzon a frakciójukhoz, de a Liberálisok ügyvivő testülete az ajánlatot nem tartja elfogadhatónak.

A pártelnök úgy fogalmazott: ha szorosan együttműködnének egy parlamenti képviselőcsoporttal, azt jelentené, hogy nem tudnák kellő erővel megjeleníteni az önálló liberális pártot és az önálló liberális gondolatot. Arra is kitért, hogy együttműködés az Együtt-PM-mel eleve nem is szerepelt az MLP elképzelései között.

Hangsúlyozta, hogy amit a DK-ról mondott, az arra az esetre is érvényes, ha a szocialistáktól kapna felkérést. Hozzátette: a csatlakozás ügyben a Liberálisok senkit nem kerestek meg. Egyúttal arról is beszélt, hogy tervei szerint független képviselőként dolgozik majd a parlamentben.

A DK nem sokkal ezután cáfolta, hogy felkérték volna Fodor Gábort a frakciójukhoz való csatlakozásra. - A Magyar Liberális Pártot vezető Fodor Gábort a Demokratikus Koalíció semmiféle formában nem kérte fel, hogy csatlakozzon a frakciójukhoz - közölte a DK szóvivője.

Gréczy Zsolt azt mondta, hogy Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és Fodor Gábor találkoztak egymással, de azon a beszélgetésen semmiféle felkérés nem hangzott el. Hozzátette: Gyurcsány Ferenc ezekben a napokban találkozott vagy találkozik a baloldali összefogáshoz tartozó pártok vezetőivel, hogy értékeljék a választási eredményt.

 

 

 

 

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.