galéria megtekintése

A lengyelek még nem tudják, hogy az orbáni út az önkényuralomhoz vezet

80 komment


Boda András

Demokracja! Demokracja! – skandálta több ezer kormányellenes tüntetővel együtt a tiltakozó menet első sorában Gulyás Balázs szombaton Varsóban.

A 2014-es, Orbán-kritikus tüntetéssorozatot kiváltó netadós demonstrációk főszervezője a lengyel KOD, a Demokráciavédelmi Bizott­ság invitálására vett részt a hétvégi varsói megmozduláson, amivel párhuzamosan 35 másik lengyel városban is tüntettek. Gulyás lapunknak elmondta: a KOD vezetői közül csak néhányat ismert futólag – velük a magyar fiatalokból álló Dwabratanki Facebook-csoport január közepén, Budapesten a lengyel demokráciáért tartott tüntetésén találkozott – mégsem lepte meg a varsói meghívás.

Mint felelevenítette: a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski sokszor hangot adott annak a véleményének, hogy példának tartja az Orbán-modellt. Miután valóra vált jóslata, amely szerint „Varsóban Budapest lesz", Orbán Viktor pártjához hasonlóan a PiS szintén számos olyan intézkedést hozott, amely csorbítja a demokráciát.

 

A lengyel és a magyar orbáni modell közös bírálatán túl kapcsolódási pontot teremt az is, ahogy a KOD, úgy annak idején a netadó elleni tüntetés is egy Facebook-csoportból indult. Ennél fontosabb párhuzamra mutatott rá Gulyás a varsói beszédében: Lengyelország még csak az elején tart annak az útnak, amin a magyarok már hat éve járnak, így mi már pontosan tudjuk, hogy ez az út az önkényuralom, a gazdasági lemaradás felé vezet.

Földi Imre

Gulyás kifejtette: már most kísérteties hasonlóságok mutatkoznak a két kormányzat működése között, hiszen az Alkotmánybíróság, az alkotmány, az ügyészség vagy éppen a szabad média, a civil szervezetek elleni támadások itt is, ott is egyértelműek.

Egy friss lengyel példát említve úgy vélekedett: ahogy Orbánék, úgy Kaczynskiék is kifogyhatatlannak tűnnek őrült ötletekből, ha hatalmuk védelméről van szó. Varsóban nemrég betiltották a drónokat, s az ellenzék szerint arról lehet szó, hogy a kabinet nem nézte jó szemmel azokat a látványos légi felvételeket, amelyek a tízezres kormányellenes tömegtüntetésekről készültek.

Az, hogy Kaczynskiék mindenben Orbánt akarják követni, Gulyás Balázs szerint már csak azért is különös – s ezt varsói beszédében is jelezte –, mert Magyarország éppen akkor vesztette el gazdasági előnyét Lengyelországgal szemben, amikor Orbán Viktor volt hatalmon.

Felvetettük: vajon lehet-e hatása a lengyel kormányellenes megmozdulásoknak az itthoni ellenzékre? Gulyás Balázs mindenekelőtt jelezte: Lengyelországban némileg könnyebb helyzetben van az ellenzék és a demokráciát féltők széles köre, mert a kormánypárt kisebb támogatást élvez, mint itthon a Fidesz. Ráadásul a média – egyelőre legalábbis – sokkal szabadabb ott, mint nálunk. Ezzel együtt szerinte segíthet és reményt adhat az orbáni önkény ellen küzdőknek a lengyel ellenzékiek, demokraták példája.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.