A labdarúgók után a kézilabdások is megsértődtek

Már két sportszövetség is megsértődött, mert a Transparency International Magyarország szerint a TAO-rendszer átláthatatlan, s korrupciós kockázatokat rejt magában. Helyreigazítást követelnek.

A Magyar Kézilabda-szövetség is csatlakozik a Magyar Labdarúgó Szövetséghez (MLSZ) abban a jogi eljárásban, amelyet az MLSZ a Transparency International (TI) korábbi közlésének helyreigazítása érdekében indított – adta hírül a Nemzeti Sport. A TI jelentést adott ki a magyar látványsport-támogatások kapcsán, azt a hamis látszatot keltve, hogy a TAO-rendszer valamennyi résztvevője szabálytalanságokat követ el – állítja immár két szövetség is. Úgy vélik, a Transparency International konkrét esetek említése nélkül egy egész sportközösséget gyanúsított meg alaptalanul, amit a magyar kézilabdázás sem hagyhat szó nélkül.

Az MLSZ gazdálkodására általánosan is jellemző a törvényi, jogszabályi előírások, kötelezettségek maradéktalan betartása, az átláthatóság és a nyilvánosság kontrolljának érvényesülése – hangsúlyozta közleményében a szövetség.

A Transparency International (TI) magyarországi irodája október 22-én publikált „Korrupciós kockázatok a magyar sportfinanszírozásban" címet viselő tanulmányában az MLSZ-szel összefüggésben több esetben is valótlan tényt állított, vagy valós tényt hamis színben tüntetett fel, ezzel megsértve a szövetség jó hírét – írják. Ezért az MLSZ azt állítja, helyreigazítást kért a tanulmányt készítő magyarországi szervezettől.

Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója ugyanakor azt mondta lapunknak, egyelőre semmilyen hivatalos megkeresést nem kaptak a két sportszövetség által kifogásolt jelentés helyreigazítása érdekében. Ha azonban valakinek kifogásai vannak, állnak akár egy per elébe is, mert szerinte a kutatás módszertana és annak megállapításai támadhatatlanok.

Ligeti jelezte ugyanakkor, hogy maguk viszont valóban kezdeményeztek pert, mert a jégkorongszövetség a TAO-támogatással összefüggésben egyetlen adatot sem volt hajlandó kiszolgáltatni. Elgondolkodtató ugyanakkor, hogy a négy másik érintett szövetség honlapján is csak akkor jelentek meg az amúgy kötelezően közzéteendő információk, amikor a jogvédő szervezet a sportfinanszírozás ügyében vizsgálódni kezdett és adatokat kért.

Ezzel szemben a labdarúgó szövetség azt közölte, honlapján folyamatosan nyilvánosságra hozza a döntéseket, határozatokat, rendszeresen állít össze és publikál tájékoztató és beszámoló kiadványokat a saját működéséről és a TAO-rendszerről – állítja az MLSZ. A szövetség a TI magyarországi irodáját is az elvárható konstruktív módon segítette tanulmánya elkészítése során – tették hozzá –, ezért is érthetetlenek, súlyosan sértőek és károsak a többségében feltételezéseken alapuló állítások.

A korrupcióellenes szervezet tanulmánya szerint az elmúlt években átláthatatlanul jutottak mintegy kétszázmilliárd forint állami adótámogatáshoz a látványsportágak Magyarországon. Az alapvető megállapítás, hogy a sportágak között a labdarúgás, azon belül pedig a felcsúti futballszervezetek súlya kiemelkedő. A felcsúti akadémiának a 2014/2015-ös szezonban jóváhagyott lehetséges támogatás közel negyede volt annak, amit például a kosárlabda-szervezetek ugyanebben az időszakban összességében megszerezhettek, ezenfelül meghaladta a jégkorongszervezeteknek jóváhagyott lehetséges források hetven százalékát.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.