galéria megtekintése

Állóháborúba torkollott a Közfelháborodás napja

Hiába ért véget hivatalosan a Kossuth térre meghirdetett A közfelháborodás napja elnevezésű tüntetés: a tízezres tömeg egy része sokáig nem mozdult. Többen megpróbáltak bejutni a Parlamentbe, a rohamrendőrök este megkezdték a kiszorítósdit. A civil tömegtüntetéshez kéttucatnyi város csatlakozott, külföldön is több helyen demonstrálnak az Orbán-rezsim ellen. Fő üzenetük a kormánynak: "Menjetek a picsába!"

Nemzetközi tüntetéssorozattal várja az adótörvények parlamenti módosítását az internetadó és a korrupció ellen létrejött civil ellenzéki mozgalom. "A közfelháborodás napjához" már kéttucatnyi város csatlakozott Londontól Máltáig.

Már a tüntetés elején a sínekig állt a tömeg a Kossuth téren
Már a tüntetés elején a sínekig állt a tömeg a Kossuth téren
M. Schmidt János / Népszabadság

Több ezer ember részvételével hétfő este hat órakor megkezdődött "A közfelháborodás napja" elnevezésű kormányellenes tüntetés a Parlament előtt. A "Nem némulunk el" Facebook-csoport által szervezett rendezvény mellett majd' húsz vidéki településen demonstrálnak számos országban (az összes tüntetést itt gyűjtjük).

 

A „Nem némulunk el" a közösségi portálon így foglalta össze a tiltakozás okait: „Nem engedjük, hogy korlátozzák az információ szabadságát, és semmibe vegyék a magyar emberek akaratát! Nem hagyjuk, hogy lenézzenek és lekezeljenek minket! Nemet mondunk az internetadóra! Nemet mondunk az állami korrupcióra! Nemet mondunk a túladóztatásra! Nemet mondunk a jelenlegi külpolitikára!"

Helyszíni tudósításunk percről percre:

23:02 Percről percre tudósításunk véget ért, de ha történne még bármi érdemleges a Kossuth téren, azonnal jelentkezünk. (A helyszínről Boda András és Pető Péter tudósított, M. Schmidt János és Veres Viktor fotózott. A percről percre hírfolyamot Nyusztay Máté szerkesztette.)

23:00 Egyre fogyatkozik a tömeg a Kossuth téren, rendőrből is egyre kevesebb van. A sorfal is megszűnt, néhány rendőr maradt a Parlament főlépcsőjénél. 

22:40 Szeged újra hozta a formáját – a korábbi két tüntetéshez hasonló tömeg, mintegy 1500 ember gyűlt össze a Klauzál téren a „Közfelháborodás napján”. Helyszíni riportunkat itt olvashatják.

22:20 Hosszú percek óta nem mozdulnak a rendőrök. A tömeg első sorából tucatnyi tüntető leült eléjük a földre és várnak.

22:10 Aki csak most csatlakozott be, itt elolvashatja Boda András és Pető Péter összefoglalóját A közfelháborodás napjáról.

21:58 Most már kérlelhetetlenül megkezdődött a tüntetők kiszorítása a Kossuth térről. A demonstrálók engedelmesen hátrálnak. Közben sokadszorra szólítják fel a tüntetőket, hogy hagyják el a helyszínt, de mindig ugyanazt a választ kapják: Tolmácsot! Tolmácsot!

21:55 Nyugodtabb a hangulat, egyre kevesebben vannak a Kossuth téren, miközben az egész teret körbevették a rendőrök. Egyre szűkítik a kört és tolják befelé a tüntetőket az Olimpiai park felőli oldalról a középső szektor felé. 

21:50 Egy lány felmászott az oroszlános szoborra, és arra kéri a tüntetőket, hogy üljenek le. A rendőrök békén hagyják.

21:25 Az első sorban továbbra is lökdösődnek a tüntetők és a rendőrök, de egyre kevesebben vannak a Kossuth téren. Amúgy bulihangulat van – a dulakodást leszámítva.

21:14 A rendőrök a Kossuth tér metró felőli oldalán álltak fel.

21:09 A rohamrendőrök elkezdték kiszorítani a tüntetőket a Parlament lépcsőjéről; az ATV Online tudósítása szerint egy embert kiemeltek a tömegből. Egyre többen hagyják el a teret.

21:04 A hangulat egyre feszültebb. Már 8-10 sorban állnak a rohamrendőrök a tüntetők előtt.

21:00 „Jelentse ma a fehér kendő, hogy elszántak vagyunk, és elkötelezettek a békés megoldás érdekében." A meghökkentő javaslattal a Parlament előtt tüntető asszony állt elő, aki ezzel gondolta kikényszeríteni az Orbán-kormány lemondását. Rab László riportja a Kossuth térről.

20:54 A Kossuth téren ismét erőteljes lökdösődés alakult ki az első sorban a tüntetők és a rohamrendőrök között. Több tárgy is repült a rendőrök közé. (Az Origó tudósítása szerint palackokat dobáltak.)

20:51 Elkészült a képgalériánk a Kossuth térről - M. Schmidt János és Veres Viktor felvételeiből.

20:48 Kétszázötvenen lehettek a londoni szimpátiatüntetésen az Index szerint.

20:45 Már több száz rohamrendőr van a Kossuth téren, paprikasprével és gázmaszkokkal felszerelkezve.

20:40 Már hosszú percek óta tart a patthelyzet a Kossuth téren. A rendőrök és a tüntetők is várakoznak. Ez hosszú estének ígérkezik.

20:36 Egyre több rohamrendőr tart a Kossuth térre, pedig most is legalább százan állnak sorfalat a bejáratnál. Oszlatásra készülhetnek.

20:35  Bristol főterén mintegy 60 ember gyűlt össze este 6 órakor, hogy szolidaritását fejezze ki a Kossuth téri tüntetőkkel (Index).

20:27 Patthelyzet van a Kossuth téren. A tüntetők farkasszemet néznek a rendőrökkel, de már nincs lökdösődés. A tömeg azt skandálja a rendőröknek: ÁVH, ÁVH! Bűnözőket védtek! A rendőrök sokadszorra szólítják fel az embereket, hogy hagyják el a helyszínt.

20:25 Az eredetileg összegyűlt, tízezresre becsülhető tömegből néhány ezren maradtak a Kossuth téren. Viszont egyre több a rendőr.

20:20 Szóváltás alakult ki a Hír TV stábja és a tüntetők között, miután a testőrökkel körülvett riporter az első sorokból jelentkezett be adásba a Kossuth térről. Közben a tüntetők másodszorra énekelték el a Himnuszt.

20:15 Többen átugrották a Parlamentet körülvevő láncot, őket elfogták a rendőrök (Origó).

20:15  Folyamatosan lökdösődnek-dulakodnak a tömeg első soraiban a Kossuth téren.

20. 13 A Kossuth téri tömeg első soraiban tüntet Mécs Imre ötvenhatos halálraítélt, volt szabad demokrata képviselő.

20:10 A rendőrök hangszóróval kérik a Kossuth téri tüntetőket, hogy saját testi épségük érdekében álljanak hátrébb. A figyelmeztetést azonban a folyamatos füttyszó miatt nem lehet jól hallani. 

20:07 A Kossuth téren a rendőrök felszólították a feltorlódott tüntetőket, hogy álljanak hátrébb. Az Index szerint rohamrendőrök szorítják ki a tömeget.

20:05 Eközben Pécsen: a helyi Fidesz-iroda elé vonult a tömeg, miután a NAV-székház előtt is elhaladtak (HVG Online).

Veres Viktor / Fotó

Veres Viktor / Fotó

Veres Viktor / Fotó

20:00 Percek alatt megsokszorozták a rendőrök számát a Kossuth téren. A tömegben most azt skandálják: Sün, sün! Álljatok át! Egyre feszültebb a hangulat.

19:59 A Kossuth téren a tömeg első soraiban dulakodás alakult ki. Rendőri erősítés érkezett a helyszínre, rohamsisakosok váltották fel az eddig sorfalat álló rendőröket, és több sorban felsorakoztak a tüntetőkkel szemben. A tüntetők soraiból azt kiabálják nekik: Bűnözőket védtek!

19:55 A szónokok szerint legalább ezren gyűlhettek össze a miskolci Hősök terén, hogy tiltakozzanak a korrupció, az igazságtalan adórendszer, a sajtószabadság megsértése, az internet tervezett megsarcolása miatt. Doros Judit riportját itt olvashatják.

19:48 A Kossuth téren maradók változatosan skandálnak: Viktátor!, Ruszkik haza!, Meneküljetek!

19:40 A Kossuth téren még mindig sokan vannak, noha már húsz perce vége a hivatalos rendezvénynek.

19:36 A régi Városháza előtt is tüntetnek Debrecenben. Nagykanizsán az Erzsébet teret megtöltötték a demonstrálók.

19:35 Új sláger született: többen azt skandálják (Vida Ildikó NAV-elnök és André Goodfriend amerikai ügyvivő tréfás találkozójára utalva): Tolmácsot! Tolmácsot!

19:34 Hatalmas fújolás kezdődött a Kossuth téren, mert úgy látszott, a rendőrök elvisznek valakit az első sorból. Végül kiderült, hogy valaki rosszul lett a tömegben – az Index szerint egy tudósító. A rendőrök kiemelték és felvitték a Parlament lépcsőjén.

19:32 A Kossuth téren egy tüntető magához vett egy hangszórót, és azt javasolta a demonstrálóknak, hogy maradjanak reggelig.

19:29 "Mit keresnek ezek még itt?" – kérdezte a Parlament ablakában a Kossuth téri tömeg láttán egy kormánypárti politikus. Részletek itt.

19:23 Svédországban is tüntettek A közfelháborodás napján. (Index)

19:21 Kezdődik a tánc: néhányan megpróbálták megközelíteni az Országgyűlés főbejáratát, és azt kiabálják: Hazaárulók! Menjünk be! A rendőrök felfejlődtek a bejárat előtt, a hangulat – az este során először – kezd feszültté válni. Incidens nem történt.

19:20 A tüntetők közül sokan nem hagyták el a Kossuth teret, és azt skandálják: Mocskos Fidesz!; Gyertek ki!

19: 18 A Kossuth téri tüntetés véget ért – legalábbis a hivatalos része. Egyelőre várjuk, hogy vonulnak-e tovább. Eközben Londonban még gyülekeznek a tüntetők.

19:15 A tüntetés zárásaként a szpíker azt üzente a kormánynak: Menjetek a picsába!

19:13 Bréking: felébredt az MTI! A közszolgálati hírügynökség 19:08-kor adta ki tudósítását a 18 órakor kezdődött tüntetésről.

19:12 Nemes Balázs is pódiumra lépett. A fiatalember indulatos beszédet mondott. "Elegünk van a hazugságokból!" – kiáltotta, majd azt: "Nem egy kormányt temetünk, hanem egy rendszert!" A politikai rendszert velejéig korruptként azonosította. Majd nagy tapsot kiváltva azt mondta: "Generációnk számára most jött el a rendszerváltás! (...) Felnőttünk, itt kopogunk! (...) Elég volt! Nem akarunk emigrálni, elég volt! Addig fogunk küzdeni, amíg jó nem lesz itt élni!" Azzal zárta szónoklatát: "Hallja meg az egész világ, ez az ország nem hagyja magát! Nem félünk!" 

19:10 A budapesti Nádor utcában csapatnyi rendőr járőrözik, a helyi kocsmák vendégeit igazoltatják, és az arcukba tolják a rendőrségi kamerát. A Váci úton a Lehel térnél körülbelül 20 fős csoport vonul rendőri kísérettel. (Hír24)

19:08 Esztergomban egyperces néma csenddel emlékeztek a „gyanús körülmények között elhunyt” devizahitelesekre és Váradi Andrásra, majd a főszervező, Kovács Géza szólalt fel. Azt mondta, Magyarország a négymillió rabszolga, az ötmillió koldus és az egymillió gazember országa. „Nem normális, hogy a Fidesz szerint aki nincs velük Esztergomban, az mind kommunista." (HVG Online)

19:05 Vácon a szemerkélő esőben körülbelül 100-120 fő gyűlt össze a főtéren. Egerben pár százan mentek ki az esőben tüntetni. (Hír24)

19:04 Megtöltötték Pécs főterét a tüntetők (Index).

19:03 Körülbelül 500-an vannak már Nyíregyházán, a tüntetés szervezője a Szolidaritás. A felszólalók között kivetítőről ment egy Petőfi-vers is Mácsai Pál előadásában (Dicsőséges nagyurak). Beszélt Helmeczy László, az Összefogás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Felemelkedés Egyesület elnöke, korábbi megyei közgyűlési elnök, aki egykor fideszes országgyűlési képviselő volt, de idén már az Együtt jelöltje volt a választásokon (HVG Online).

19:00 Horváth András a színpadra hívta Karancsi Tibort, az olajbotrány kirobbantóját, s bejelentette: több hasonló sorsú társukkal
korrupcióellenes szövetséget alakítanak. Karancsi fel is szólalt, s azt javasolta a résztvevőknek: harcoljanak az igazukért. A közönség csak ritkán kezdett skandálni, amikor igen, akkor megint az "Orbán, takarodj!", és a "Nem hagyjuk!" volt a sláger.

18:50 Több százan tüntetnek Pécsen, azt skandálva, Páva Zsolt polgármesternek címezve: Repülj, Páva! (Bama.hu)

18:45 Horváth András, az adóhivatal korábbi munkatársa (az áfacsalási botrány kirobbantója) azzal kezdte szereplését, hogy felolvasott a tüntetők tábláiról. Például azt: Nem tudunk annyi adót fizetni, amennyit loptok!; A nép a korrupció ellen, ennyit a kétharmadról. Horváth beszédében kiemelte: a kormány zéró toleranciát hirdetett azokkal szemben, akik küzdenek a korrupció ellen.

18:42 Nagy Emília középiskolai tanár rögtönzött nemzeti konzultációt tartott a tüntetőkkel, s azonnal eredményt is hirdetett: nemet mondanak a kormány oktatáspolitikájára.

18:40 Nyolcszázan tüntetnek Szegeden, a környező településekről – például Kiskunfélegyházáról – is érkeztek. (Forrás: HVG Online)

18:39 A berlini demonstráción 130-an vannak (Index).

18:37 Megkezdődött a tüntetés Nyíregyházán, már mintegy négyszázan vannak a téren (Hír24).

18:35 A Russia Today is küldött stábot a Kossuth térre. A Hír TV-vel ellentétben, ők biztonsági őrök nélkül érkeztek.

18: 34 A "Viktátor!" az új "Takarodj!" A "Mocskos Fidesz!" viszont örök.

18:30 Demszky Gábor, Fodor Gábor és Gréczy Zsolt is felbukkant a tömegben.

M. Schmidt János / Népszabadság

18:25 Csak egy vagyok a sok senki közül, akik együtt alkotják a népet – fogalmaz a következő felszólaló, Kertész Luca. Majd azt tanácsolja a tüntetőknek: Söpörjük el együtt az elmúlt huszonöt évet!

18:18 Krasznahorkai Emma civil mozgalmár slam-előadásában arról beszélt, mi mindenért dühös a hatalomra, majd azzal zárta beszédét a kormánynak címezve: Basszák meg, ideje lenne félni!

18:15 Temetjük a rendszert, s újat építünk – mondta az első felszólaló, Dabóczy Mihály. Arra szólított fel, hogy szerveződjünk és alkossunk közösségeket. "Elegünk van a szemétdombi kakasokból! Mi a világ tisztességesebb feléhez tartozunk, ahol létezik szabadság, tisztelik az emberi jogokat, ahol nem oligarchák uralkodnak" – tette hozzá Dabóczy. Olyan rendszert szeretne, ahol kiszámítható az adórendszer, ahol nem veszik el a földedet, ahol nem hagynak senkit az út szélén.

18:12 Nem csupán a netadó vagy az oktatás miatt vagyunk itt, hanem azért is, mert nem akarunk a rendszerrel együtt elrohadni – kezdte beszédét a tüntetés műsorvezetője.

18:10 Transzparensfeliratok a tömegben: "Már az elemcsere sem segít Viktor!"; "Kapitalista kizsákmányolók, takarodjatok!"; "Magyar Köztársaság 1989-2011 - Feltámadunk!". Az egyik transzparens pedig a közelmúltban tragikusan elhunyt civil aktivistára, Rózsa Milánra emlékezik.

Veres Viktor / Fotó

18:05 Esztergomban 50-60 tüntető gyülekezik a Fidesz-iroda előtt (HVG Online).

18:01 Zúg a Kossuth tér: Orbán, takarodj!

18:00 A Nem adom a hazám! mozgalom 20 képviselője gyülekezik a Kossuth tér sarkán, az FHB Bank fiókja előtt (Origó).

17: 58 Az internetadós tüntetések után a Kossuth térre is biztonsági őrök kíséretében érkezett a Hír TV stábja.

17: 57 Berlinben is megkezdődött a tüntetés, eddig körülbelül százan gyűltek össze a magyar követség előtt (HVG).

17:55 Néhány tucat, árpádsávos lobogókkal felszerelkezett ellendrukker érkezett a térre. A csapat tagjai azt kiabálják: "Ébredjetek, magyarok!". Köztük van az a férfi is, aki Mocskos liberálisok!-at skandált nem sokkal korábban.

17:53 A perec ötszáz, a kis uniós zászló ezer forintba kerül. Nem drágább a magyarnál.

17: 52 A Kossuth tér a villamossínekig lényegében megtelt. Már két villamos parkol a síneken, a BKV-sok próbálják újraindítani a forgalmat.

17: 50 A tüntetést ugyan az adótörvények módosításának szavazására időzítették, de a voksolást a parlament elnapolta, ezért pang az épület.

17:47 Szinte kiürült a Parlament a Kossuth téri tüntetés előtt (Origó).

17: 45  Megjelent a Kossuth téren egy kopasz, kigyúrt férfi, aki azt kezdte kiabálni, hogy "Mocskos liberálisok!". Néhány perc múlva felbukkant egy fiatalember, aki az ellentüntetőnek azt üvöltötte perceken át, hogy "Mocskos kormány!" Ezzel elvoltak egy darabig, aztán mindketten békében elvonultak.

17:40 Néhány ezren vannak a Kossuth téren. A tömegben magyar, norvég, illetve amerikai zászlókat is látni. Volt, aki kalózlobogóval érkezett – mint megtudtuk tőle, egy hadászati szakkiállításon szerezte.

17:30 Gyülekezik a tömeg a Kossuth téren. A Parlament több ablakába uniós zászlót tettek ki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.