„A következő teszt a szlovén határ”

Az Európai Uniónak nem nagyon van más választása, mint az, hogy gondoskodik külső határai védelméről, és ehhez minden szükséges lépést megkövetel a tagállamaitól - mondta a kormányszóvivő szombat este, az M1 műsorában.
Kovács Zoltán szerint „sohasem mondtuk", hogy a kerítés, a déli biztonsági határzár megoldás, de olyan eszköz a magyar kormány kezében, amely megakadályozza a zöldhatáron való szabad átjárást, és próbálja ellenőrizhetővé tenni a határátkelést.

Valahogyan véget kell vetni annak, ami a nyugat-balkáni útvonalról áramló menekültekkel összefüggésben történik, erre a legjobb esélyünk az, ha az első belépési pontnál, a görög határnál megállítják az illegális migránsok áradatát - mondta, hozzátéve, ehhez közös európai fellépésre van szükség. Kovács butaságnak nevezte a külföldi média azon beszámolóit, amelyek szerint Magyarország megnyitotta volna a horvát határszakaszt a migránsok előtt.

„Kitartunk amellett, hogy biztosítjuk a schengeni határokat, hogy ellenőrizetlen, azonosítatlan emberek mindenféle szervezettség és rend nélkül áramoljanak az unióba, ahol már most is megoldhatatlan problémát jelentenek" - fogalmazott.  A kormányszóvivő megismételte korábbi nyilatkozatát, hogy Horvátország cserbenhagyta Magyarországot és az uniót, Horvátország semmilyen, az uniós tagságából fakadó kötelezettségével nem foglalkozik, szabadon engedi át területén a schengeni határok felé igyekvő bevándorlókat. „A következő teszt a szlovén határ, a Szlovéniában bekövetkező események lesznek" - jegyezte meg.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint szombaton este hat óráig a magyar-horvát határon át 4151 migráns érkezett Magyarországra, ebből Baranya megyébe 1836, Somogyba 1842, Zalába 473.  A bevándorlók azóta is jönnek, Beremenden kilenc, Letenyén nyolc busz érkezését várják, utasaikat buszokkal vasúti átkelőhelyekre szállítják, onnan vonattal utaznak a regisztrációs pontokra - jegyezte meg. A főtanácsadó kitért rá, hogy horvát sajtónyilatkozatokból úgy tudják, mintegy 20 ezer migráns van Horvátországban, és a macedón-szerb területeken is jelentős tömegek" mozognak, így számítani kell rá, hogy ez a nyomás folyamatos terhet jelent Magyarországnak.

Bakondi György a magyar-horvát határszakaszra tervezett műszaki határzárról elmondta: a honvédség erői dolgoznak a kerítés építésén, mindent megtesznek, hogy a legfontosabb részeken mielőbb megszervezhessék a zöldhatár biztonságos őrzését.

A zöldhatár lezárása megakadályozza, hogy jelentős migránstömegek a magyar lakosság biztonságát érintően a legváratlanabb helyeken bukkanjanak fel - közölte. Hozzáfűzte, hogy mindenfajta határőrizeti szigorítás feltétele a műszaki határzár és a jogi oltalom megléte

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.