galéria megtekintése

A körzet, amit elbénázott a baloldal

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 18. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

Csak a Fidesz, a Jobbik, a Szociáldemokraták, a Liberálisok és a mobilgát-párti Római Partért Egyesület jelöltjei közül választhat októberben a békásmegyeriek egy része. A körzetet áprilisban megnyerte a baloldal, most viszont jelölt nélkül maradt, miután a DK – négy másik III. kerületi választókerülethez hasonlóan – a szükségesnél kevesebb érvényes ajánlást adott le.

Óbudán bonyolult konstrukcióban indul a baloldal: az MSZP, a DK és az Együtt–PM a 16 körzetből hatban egymással szemben is jelöltet állított, a többit, a nyerhetőnek ítélteket, felosztották, így mindegyikük rendelkezett az önálló listához szükséges kilenc jelölttel. Csakhogy a malőr miatt öt jelöltjét elveszítő DK nem állíthat kompenzációs listát, így a vesztes jelöltjeire leadott szavazatok nem hasznosulnak.

Béres András ajánlást gyűjt
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A hírre főleg a szocialisták reagáltak érzékenyen, Bihary Gábor korábbi MSZP-s polgármesterjelölt azt írta a Facebookon: bár néhány hete még arról volt szó, hogy az óbudai MSZP-sek túl sok körzetben akarták saját jelöltjeiket indítani, mostanra kiderült, hogy a DK az általa követelt indulási lehetőségekhez tartozó feladatoknak csak a töredékét képes ellátni. „Halvány fogalmatok sincs, mit jelent egy kampány megszervezése (…), közben az MSZP-seket próbáljátok kioktatni, akiknek a kisujjában van minden, amit ti nem is sejtetek” – írta. Sok balos szimpatizáns a helyi DK-vezető leváltását sürgette, nem hivatalos stílusban.

 

A DK kitart amellett, hogy nem követtek el hibát, a helyi és a fővárosi választási bizottság elutasító döntése után bírósági jogorvoslatban bíznak. A másik két baloldali pártból viszont azt az információt kaptuk, hogy a bizottság korrektül járt el, sok DK-s ajánlás hiányos volt.

Úgy tudjuk, helyi egyeztetéseken felvetődött, hogy a DK léptesse vissza az esélytelen körzetekben állva maradt jelöltjeit, és koncentráljon arra a kettőre, ahol csak ők indulnak a baloldalról. Mert ha azokat sikerül megnyerni, a többiben pedig nem indul el a Gyurcsány-párt, a békásmegyeri körzetet leszámítva nem veszik el ellenzéki szavazat.

Béres András, az Együtt–PM – a szocialisták és a DK által is támogatott – polgármesterjelöltje azt mondta: céljuk a fideszes kerületvezetés leváltása, Békásmegyeren is erre keresik a megoldást. Béres szerint ha a Liberálisok is így gondolkodnának, visszaléptetnék esélytelen jelöltjeiket, hiszen kompenzációs lista híján a rájuk adott szavazatok elvesznek. Cserébe Békásmegyeren ők mindent megtennének a liberális jelölt győzelméért. Megemlítette: tavasszal a liberális párt még része volt az összefogásnak, Fodor Gábor bejutott a parlamentbe, így a párt évi 80 millió forint állami támogatást kap.

Óbudán a liberális párt a DK-nál is banálisabb okból maradt le a listaállításról: bár megvan a szükséges számú jelöltjük, és le is adták a listabejelentő lapot, az az ügyintézőtől valahogy visszakerült Bősz Anett polgármesterjelölthöz, amit nem vettek időben észre. Mire ráébredtek, lejárt a határidő.

Béres András szerint amúgy az is korrekt megoldás lett volna, ha legalább a billegő körzetekben visszalépnek a liberálisok, cserébe azért, hogy Békásmegyeren a baloldali pártok aktivistái segítik a liberális jelöltet, ám „a kerületben érdemi aktivitást és ismertséget nem mutató Fodor-párt ettől is elzárkózott”.

Szekula István, a Liberálisok sajtófőnöke elmondta: hosszú távú építkezésre készülnek, ezért egyetlen jelöltjüket sem léptetik vissza, céljuk, hogy mindenhol látható legyen, mekkora a támogatottságuk.

Az MSZP, az Együtt–PM és a DK mérlegeli a lehetőségeket. A napokban eldöntik, hogy megkeresik-e a Schmuck Andor-féle Szociáldemokratákat, a Római Partért Egyesületet, vagy – mint Béres András mondja –annak ellenére is a liberális jelölt támogatására szólítják fel békásmegyeri szavazóikat, hogy az MLP más helyeken megnehezíti a baloldali jelöltek dolgát.

Nagy előny a Fidesznél, Tarlós vezet

Az elmúlt egy hónapban a Fidesz valamelyest növelte táborát, a többi politikai erő támogatottsága ugyanakkor jelentős mértékben nem változott – írja legújabb, szeptember 7. és 14. között, ezer ember megkérdezése során rögzített felmérésében az Ipsos.

A Fidesz támogatottsága a népesség egészében 33-ról 35 százalékra bővült. A Jobbiknak és az MSZP-nek maradt a 12-12, az LMP-nek, a DK-nak és az Együtt–PM-nek pedig a három-három százalékos tábora. A kormánypárt a biztos pártválasztók körében 56 százalékon áll. A Jobbik ebben a körben 17, az MSZP 16 százalékos, a Demokratikus Koalíció és az LMP négy-négy, az Együtt–PM három százalékos.

A kutatás szerint az önkormányzati választás iránt egyelőre nem mutatkozik nagy érdeklődés. A szavazásra jogosultak mindössze 43 százaléka ígéri biztosra, hogy elmegy voksolni október 12-én. További 23 százalékuk is valószínűsíti, hogy ott lesz az urnáknál, bár e csoport háromnegyede a parlamenti választáson sem vett részt.

A jelenlegi politikai erőviszonyok alapján az Ipsos szerint biztos, hogy a megyei közgyűlésekben a Fidesz lesz a legerősebb párt, s nagy valószínűséggel a Jobbik és az MSZP követi majd.

Az Ipsos azt mérte, hogy Budapesten a Fidesz jelöltje, Tarlós István lesz a főpolgármester, és annak nagyobb a valószínűsége, hogy a kormánypártnak többsége lesz a Fővárosi Közgyűlésben. (E ponton érdemes megjegyezni, hogy országos fölmérésről van szó, nem budapesti mintáról. – A szerk.) Budapesten jelenleg a választópolgárok egyharmada támogatja a Fideszt, egynegyede a baloldali pártokat – többségében az MSZP-t –, egy-egy tizede pedig a Jobbikot és az LMP-t. (Munkatársunktól)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.