"A kormányzati intézkedések örvényként húzzák le az oktatás színvonalát"

Ami biztos: 320 ezer óvodás, 750 ezer általános iskolás, 210 ezer gimnazista, 210 ezer szakgimnazista és 96 ezer szakiskolás számára kezdődik meg ma a tanév. Azt már nehezebb megmondani, hogy mire számíthatnak a diákok és a pedagógusok: a kormány és a szakszervezetek, ellenzéki pártok tanévkezdő értékeléseiben alig akad közös pont.

A kabinet szerint nem egyszerűen­ minden feltétel adott a tanévkezdéshez, hanem jobb a helyzet, mint valaha. Balog Zoltán szakminiszter emelkedő bérekről, a kisdiákok leterheltségének és a családok anyagi terhei­nek csökkenéséről, a tanárok szakmai önállóságának növeléséről számolt be kedden, a „nemzeti tanévnyitón". Igaz, már azt is sikernek tartotta, hogy a heves viták, tüntetések nyomán átfazonírozott Kliknek nincs adóssága.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezete elnöke úgy látja: ez a tanév sem lesz zavartalan. A tanulói munkaterhek csökkentése érdeké­ben látszólag történtek lépések, rugalmas tanmeneteket tettek közzé, csakhogy ennek jogi háttere hiányzik.

Kitért arra is: nincs előrelépés a pedagógusok kötelező óraszámában, az üres álláshelyek feltöltésében, nem tudtak megállapodni a tankönyvi monopólium megszüntetéséről sem, s rendezetlen a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatásának kérdése.

– A kormányzati intézkedések örvényként húzzák le az oktatás színvonalát – mondta az MSZP oktatási kabinetvezetője, Hiller István. Szerinte továbbra is csak a pedagógusok áldozatos munkája miatt működhet a közoktatás, s a kormány gondolkodásának középpontjában a gyermek helyett az állam áll.

Balog Zoltán szerint a helyzet jobb, mint valaha Fotó: mti – Illyés Tibor

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.