A Kormányváltók és az LMP képviselői vállalják a vitát

A kormányváltó pártok örömmel fogadják az ATV és a Népszabadság kezdeményezését a szakpolitikai, illetve a miniszterelnök-jelölti vitára.

Az öt párt bízik abban, hogy Orbán Viktor, a Fidesz miniszterelnök-jelöltje is vállalja a kihívást, és részt vesz a vitán - derül ki a kormányváltó pártok közös közleményéből.

Mint megírtuk, a Népszabadság és az ATV szerkesztősége közösen hirdet szakpolitikai fórumot: április 1-jére a külpolitikai, 2-ára az oktatáspolitikai, 3-ára az egészségügyi és 4-ére a gazdaságpolitikai elképzelések megvitatására. A két szerkesztőség fölkérte a demokratikus erők miniszterelnök-jelöltjeit, hogy április 5-én, a választás előtti napon vegyenek részt egy vitán.

Az eseményeket a Népszabadság és az ATV egy-egy újságírója moderálja élő adásban, pártatlan feltételeket biztosítva.

Az MSZP, az Együtt, a DK, a PM és az MLP közös közleménye szerint "minden demokratikus döntés alapja a vita, a különböző értékek, érvek, következmények mérlegelése, ütköztetése. Minden demokratikus közösség egyik legfontosabb döntése az a választás, amikor a polgárok a pártok programígéretei alapján arról határoznak, hogy ki vezesse az országukat."

Rámutattak: Magyarországon a polgárok pénzéből működtetett közmédia feladata lenne, hogy teret, nyilvánosságot biztosítson a választást megalapozó vitának, tehát a miniszterelnök-jelöltek, illetve szakértőik, szakpolitikusaik vitájának. Sajnálatos - jegyezték meg -, hogy a Fidesz befolyása alatt működő közmédia nem vállalta ezt a kihívást.

A kormányváltó pártok ezért örömmel fogadják az ATV és a Népszabadság fontos kezdeményezését.

Schiffer András, az LMP társelnöke megkeresésünkre azt közölte: a Lehet Más a Politika, ahogyan korábban is, minden vitahelyzetet kész vállalni és ütköztetni érveit, így a Népszabadság és az ATV felkérését is elfogadják. Schiffer ugyanakkor hozzátette, hogy egy hasonló vitának leginkább akkor van értelme, ha azon a kormánypártok is képviseltetik magukat, ezért követelik, hogy egy érvelő vitában a kormány és a Fidesz is számoljon el az elmúlt négyéves teljesítményével.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.