A kormánypárt besegít a szociáldemokratáknak?

A Fidesz Budapesten segítséget nyújt a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának ahhoz, hogy összegyűljön a főpolgármester-jelöltjük indulásához szükséges ötezer ajánlás – ezt állítja a párt egy neve mellőzését kérő aktivistája.

Informátorunk elmondta: több kerületbe is küldtek üres ajánlóíveket, és – igen szoros határidőt szabva – arra utasították a helyi szervezeteket, hogy azokra saját íveikről másolják át a Fideszt támogató polgárok személyes adatait. Állítólag több száz aláírást várnak a Fürst Izabella nevére kiállított nyomtatványokon, amelyeket nyilvánvalóan csak ő vagy megbízottja vehetett át a választási irodától. Az ívekről több fotót is készítettünk.

Ha ez valóban igaz, súlyos jogsértésről van szó, hiszen szóba kerülhet egyebek mellett a személyes adattal visszaélés, a közokirat-hamisítás és a választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja is. Kérdés az is, hogy valójában mi értelme ennek, hiszen Tarlós István jó esélyekkel indul, s az ellenzék Fürst Izabella nélkül is igen megosztott lesz: mintegy tucatnyian igényeltek aláírásgyűjtő íveket, s a baloldal közös jelöltje mellett a Magyar Liberális Párt, a Modern Magyarország Mozgalom (Mo-Ma), a Munkáspárt, a Zöldek Pártja és a Jobbik is ringbe száll a főpolgármesteri posztért. Lehetnek továbbá függetlenek is, bár közülük az ötezer aláírás összegyűjtésére talán csak Magyar György ügyvédnek van esélye.

Mindazonáltal elképzelhető, hogy egy szoros verseny esetén a szocdemek elvehetnek a baloldaltól egy-két százalékot. Ekkora támogatottságot elemzők szerint a MoMa is elérhet, s valamennyi választót elcsábíthat a Munkáspárt, esetleg a liberálisok is. Magyar Györgynek is van esélye egy százalék körüli eredményre, mert 1994-ben Demszky Gáborral szemben is kapott ennyi voksot. Ez összességében talán öt-hat százalék is lehet, ami kiegyenlítettebb erőviszonyok esetén sorsdöntőnek is bizonyulhat.

Amúgy az ajánlóívek adattartalmának másolása nem új jelenség, hiszen a tavaszi parlamenti választás előtt több kis párt adta-vette a neveket, amelyeket szinte iparszerűen vezettek át a saját ívükre. Igaz, akkor ez sok pénzről szólt, hiszen az a szervezet, amely országos listát tudott állítani, legalább 150 millió forinthoz jutott. Az EP-választáson induló szervezeteknek nem járt állami támogatás, így visszaélésekre alig volt példa. Úgy tűnik, most viszont a politikai érdek is elég ahhoz, hogy a jelöltállítás folyamatát ismét manipulálják. A rendőrség különben választási csalás miatt tavasszal többtucatnyi nyomozást indított.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.