A kormányfő területet hódít Simicskától?

„Mozognak a székek...” – így tájékoztatták a Népszabadságot egymástól független kormányközeli források a nagy állami társaságok, tehát a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM), a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) és a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatóira célozva. Ami a várható menesztéseket illeti, az „alaphang” az, hogy a Németh Lászlóné helyére nemzeti fejlesztési miniszternek kinevezett KDNP-s Seszták Miklós úgymond menedzserpiaci szemléletet képvisel, és ez személyi konzekvenciákkal jár.

A miniszter a kiszivárgott hírek szerint az állami társaságoknál is „egységes kommunikációs teret” szeretne, aminek alaptézise: a nemzeti érdek mindenekfelett áll. Mindebből az következik, hogy „semmi garancia nincs arra, hogy Baji Csaba, Dávid Ilona, illetve Márton Péter kitöltené a ciklust, nekik valamikor távozniuk kell”. Forrásunk azt is hozzátette, hogy a fejlesztési tárcához tartozó más társaságok és háttérintézmények élén is lesznek változások a ciklus során.

A személycserék azáltal lettek kódolva, hogy Orbán Viktor menesztette a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt nevével fémjelzett gazdasági-üzleti „klubba” tartozó Németh Lászlónét, és Seszták Miklóst nevezte ki. Seszták egyértelműen a miniszterelnöki akaratot képviseli a százmilliárdos megaprojekteket felügyelő fejlesztési tárca élén. Orbán Viktor a választási győzelem után ugyanis elindította „szabadságharcát” a Fidesz-közeli oligarchákkal szemben is; az MVM elnök-vezérigazgatója, Baji Csaba sok szállal kapcsolódik a Simicska–Nyerges-birodalomhoz (a Közgép energiaipari cégének vezetői posztjáról került át az MVM vezérigazgatói székébe), Dávid Ilonát pedig Németh Lászlóné nevezte ki a MÁV élére.

A vagyonkezelő élén álló Márton Pétert is e körhöz tartozónak könyvelik el. Seszták Miklósról úgy hírlik, hogy jó kapcsolatban van Csányi Sándorral, az OTP elnök-vezérigazgatójával, s szintén KDNP-s energetikai államtitkára, Aradszki András pedig a Mol jogtanácsosa volt. Ez lehet az oka, hogy az új tárcavezetést inkább a Csányi–Hernádi Zsolt-féle vonalhoz sorolják.

Tegnap egy forrásunk azt mondta: elképzelhető, hogy a személycserék „nem azonnal” esedékesek, de már önmagában az a tény, hogy bármikor megtörténhetnek, egyértelmű figyelmeztetés a Simicska–Nyerges tengelynek: senki sem mehet szembe a miniszterelnöki kormányzással.

A reklámadó bevezetésekor a célszemély ugyan nem Simicska Lajos volt, de „minden Orbán Viktor akarata szerint történt”, és már azzal megüzente volt Bibó kollégiumi társának, hogy megkezdődött a térfoglalása a nemzetstratégiai pontokon. Simicska Lajos sem késlekedett a „válasszal”: az érdekkörébe tartozó Magyar Nemzet tegnap címoldalon hozta az állítólag Seszták Miklós által ügyvédként alapított, az Index által közölt fantomcégek ügyét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.