A kormány örül, hogy a német ügyintézés emberségesebb, mint a magyar

A kormány üdvözli a német döntést, hogy a szír menekültek közül senkit sem toloncolnak vissza Magyarországra - mondta lapunknak Kovács Zoltán. Akkor is, ha az illegális migránsoknak csak egyharmada érkezik Szíriából hozzánk.

Német belügy a döntés, de ahogyan a koszovói migránsok esetén is, a magyar hatóságok számára könnyebbséget jelent. Üdvözöljük a megértést német részről azzal kapcsolatban, hogy Magyarországra milyen súlyos nyomás nehezedik a déli határokon. A városi legendákkal szemben viszont a statisztikák szerint a Magyarországra érkezett 141 ezer migráns közül egyharmad mondta azt, hogy szír - értékelte Kovács Zoltán kormányszóvivő a Népszabadságnak, hogy Németország felfüggeszti a dublini egyezmény alkalmazását a szír menedékkérők esetén, így közülük senkit sem küldenek vissza se Magyarországra, se máshová.

A nürnbergi székhelyű Migrációs és Menekültügyi Szövetségi Hatóság (BAMF) úgy döntött, a szíriai menedékkérők esetében lemond a dublini egyezmény alkalmazásáról, és a polgárháborútól sújtott közel-keleti országból érkezőket nem küldi oda vissza. Az év első hat hónapjában 44 ezer szír menedékkérőt regisztráltak a német hatóságok, közülük július végéig mindössze 131 esetben kezdeményezték a visszaszállítást másik tagországba.

Kovács Zoltán szükségesnek tartotta azt is megjegyezni: a statisztikai adatok makacs dolgok, a rendőrség kimutatása szerint 67 országból jönnek illegális migránsok Magyarországra, Bangladestől Maliig bezáróan. Mielőtt túldimenzionálnánk a német döntést, tegyük gyorsan hozzá, mindenki azt mond, amit akar, hiszen papírok nélkül érkeznek. A kormányszóvivő ismeretei szerint Németországban nyolcvan százalék körüli azok aránya, akik azt mondják, hogy Szíriából jöttek, és meg is kapják a menekült státuszt. Kovács Zoltán hozzátéve: a valóban Szíriából érkezetteket a németek nem fogják "zsilipeken" keresztül visszaküldeni.

Jelenleg háromszáz százalékosan pörög a menekültellátó rendszer, a hatóságok éjt nappallá téve regisztrálják a menekülteket - mondta Kovács Zoltán. Állítása szerint a röszkei eset is mutatja, hogy egyre nagyobb számban érkeznek a menekültek, egyre agresszívabbak, és egyre inkább követelőznek. Kérdésünkre a kormányszóvivő megismételte, hogy az agresszivitás azt jelenti: pontosan tudják, mit kell kérniük, mi jár nekik, viszont nem engedelmeskednek azoknak az eljárásoknak, melyeket a magyar hatóságoknak kötelezően el kell végezni. Ellenállnak a regisztrációnak és nem tartják be azokat a szabályokat sem, amelyek rájuk is vonatkoznak. "Olyan nincs, hogy migránsra nem vonatkoznak a hatályos szabályok" - fogalmazott Kovács Zoltán, aki s azt is elmondta, a statisztikák is azt mutatják, hogy nő az olló az illegális migránsok száma és a menedékjogért folyamodók között.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.