A kormány nekiesett a Helsinki Bizottságnak

Orbán kabinetirodájának államtitkára jogvédőkhöz méltatlan magatartással vádolja a a Magyar Helsinki Bizottságot, amiért a szervezet arra biztat: a kvóta-népszavazáson szavazzunk érvénytelenül.
A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára méltatlannak tartja, hogy egy olyan szervezet, amely "elvileg elkötelezett" az állampolgári jogok iránt, érvénytelen szavazat leadására biztat az október 2-i népszavazáson. Dömötör Csaba ezt arra reagálva közölte az MTI-vel, hogy a Magyar Helsinki Bizottság csütörtökön kiadott közleményében arra buzdítja a választópolgárokat, hogy menjenek el az október 2-i népszavazásra, és szavazzanak érvénytelenül.

Az államtitkár kiemelte: az október 2-i referendum annak garanciája, hogy a magyarok továbbra is saját maguk dönthessenek az életüket meghatározó kérdésekben. Hozzátette: a Magyar Helsinki Bizottság állásfoglalása már csak azért is érthetetlen, mert a népszavazás a demokrácia egyik legfontosabb intézménye. Ennek nyomán - mint fogalmazott - jogvédőkhöz méltatlan magatartás helyett a Magyar Helsinki Bizottságtól azt várják, őszintén mondja el: "támogatja vagy nem támogatja Brüsszel betelepítésre vonatkozó terveit".

Dömötör Csaba úgy véli, a Helsinki Bizottság sem tagadhatja, hogy a bevándorlási válság kezdete óta jelentősen romlott a biztonsági helyzet Európában. "Itt most Magyarország jövőjéről van szó, nem szabad kockáztatnunk" - fogalmazott az államtitkár, hangsúlyozva: ezért kell nemet mondani október 2-án a kényszer-betelepítésre.

Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kötelező betelepítési kvótáról szóló, a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.