galéria megtekintése

A kormány már fontolgatja a vasárnapi újranyitást

A kormány részéről már puhatolóznak kiskereskedelmi láncoknál a vasárnapi nyitva tartás visszaállításának a hatásairól – tájékoztatták piaci források a Népszabadságot. A kormányoldalon ugyanis szinte biztosra veszik, hogy Erdősi Lászlóné zárva tartás melletti kezdeményezése elbukik a Kúrián. Forrásaink szerint a visszakozás kisebb presztízsveszteség lenne a kormánynak, mint egy vesztes népszavazás.

A Népszabadsághoz eljutott hírek szerint a kormányoldalon szinte biztosra veszik, hogy a Kúria nem fogja helybenhagyni a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, amely hitelesítette a herceghalmi polgármester feleségének, Erdősi Lászlónénak a népszavazási kezdeményezését.

Így kérdéséről, amely megerősítené a boltok vasárnapi zárva tartását, minden bizonnyal nem lesz referendum.

Azt viszont forrásaink nem tudták megválaszolni, hogy ha a kopaszok segédkezésével négy másodperces előnyhöz jutott Erdősiné kezdeményezése nem kap zöld jelzést, ezzel automatikusan a botrányos körülmények miatt másodiknak pecsételő Nyakó István zárvatartás-ellenes kezdeményezése lesz érvényes, vagy a Kúria megismételteti az eljárást.

 

A kormányoldalon azonban folyik a gondolkodás a lehetséges forgatókönyvekről, arról is, hogy adott esetben okafogyottá tehetik a „szocia­listák” népszavazását, ha módosítják az üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló törvényt. De sem államtitkári értekezleten, sem kormányülésen nem volt szó a visszakozásról. Piaci forrásokból úgy tudjuk, hogy a Miniszterelnökség az eltelt napokban több kiskereskedelmi láncnál puhatolózott, hogy

mit szólnának egy esetleges vasárnapi újranyitáshoz.

Szintén piaci forrásokból úgy hírlik, hogy egy ideje van olyan hazai áruházlánc, amelyik immáron a vasárnapi nyitva tartás mellett lobbizik, mivel a vasárnapi bezárás súlyos veszteséget okozott számára.

Újra megtelhetnek minden nap a bevásárlóközpontok parkolói. Most ilyen az Árkád szombaton (felül), s vasárnap (alul)
Újra megtelhetnek mindennap a bevásárlóközpontok parkolói. Most ilyen az Árkád szombaton (felül), s vasárnap (alul)
Mohai Balázs / MTI

A nagy multinacionális áruházláncok ugyanis megtalálták a számításukat az új rendszerrel: a megnövelt nyitvatartási idővel, pénteki-szombati csúcsüzemmel lényegében be tudták hozni a korábbi forgalmukat, és mivel kiesett a vasárnapi munkavégzés, nem kellett arra a napra súlyos, 100 százalékos bérpótlékot fizetni. Viszont akad olyan hazai áruházlánc, amelyik alulmaradt a vevőkért folytatott pénteki-szombati versenyben, így nemcsak a korábbi vasárnapi vevői egy részét veszítette el, de törzsvásárlói egy részét is el tudták csábítani az új rendszerben a hipermarketek és a diszkontok.

Kormánypárti politikusok szerint, ha a szocialisták népszavazási kezdeményezését hitelesítenék, és az MSZP elkezdhetné a 200 ezer aláírás gyűjtését,

kisebb veszteség lenne, ha módosítanák a vasárnapi zárva tartásról szóló törvényt, még mielőtt az Országgyűlés elrendelné a referendumot.

A közvélemény-kutatások szerint kisebbségben vannak a vasárnapi zárva tartás mellett állók, és ha a kormánypártok mégis mellette kampányolnak, a népszavazási aktivitást fokoznák, emelnék a részvételi arányt (azaz elősegítenék, hogy érvényes legyen a népszavazás) úgy, hogy minimális esély sincs a győzelemre. Van olyan fideszes vélemény is, hogy egy vasárnapi zárva tartás elleni referendum „nem a 2008-as vizitdíjas-szociális népszavazás”, nem a kormányzati politika sarokpontjai ellen tiltakoznának az ikszet behúzók, „és a demokráciában fel kell dolgozni a presztízsveszteséget”. De az általános alaphang mégis az, hogy szerencsésebb lenne a vasárnapi zárva tartást feloldó törvénymódosítás.

Az NVB kedden Orbán Viktornak megküldött javaslata szerint ügyfélkapun keresztül is be lehet terjeszteni népszavazási kezdeményezéseket, és párhuzamosan azonos témában is lehet aláírásokat gyűjteni, a győztes kezdeményező az lesz, akinek korábban sikerül elérnie a 200 ezer érvényes szignó benyújtását. Kormánypárti politikusok szerint ez nem változtat azon a várható végeredményen, hogy egy referendumon a többség nyilván elutasítja majd a vasárnapi zárva tartást.

Bizonytalan kereskedők

„Csöppet sem biztos, hogy az ugyanolyan üzletmenet lenne, mint amilyen egy évvel ezelőtt volt” – derül ki Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkárának a szavaiból. Vámos szerint ha a parlament hozna egy olyan döntést, hogy újra engedélyezi mindenkinek a vasárnapi nyitva tartást, úgy a vállalkozásoknak mindenekelőtt alaposan meg kellene vizsgálniuk, hogy az új körülmények között számukra milyen módon lenne kifizetődő az újranyitás. Az eltelt egy évben ugyanis a korábbinál is súlyosabbá vált az ágazat munkaerőhiánya, így minden bizonnyal komoly problémát is okozhat esetenként a cégeknek, hogy a többlet-nyitvatartáshoz munkaerőt verbuváljanak. A munkabérek emelkedtek, erősen megdrágult a vasárnapi munkaerő költsége is. Az egész évben vasárnap is nyitva tartó üzlet már jóval nagyobb üzemeltetési költséget jelenthet a kereskedőnek. Vámos György szerint így könnyen elképzelhető, hogy lenne olyan cég, amelyik visszaállítja a régi, rövidebb hétközbeni nyitva tartási időt, illetve vasárnap is korlátozottabb időben tartaná nyitva az üzletét. A megkérdezett, ám az ügy „érzékenysége” miatt név nélkül nyilatkozó kereskedők a munkaerő problémáját említették, ami miatt most már kétszer meggondolnák, hogy kinyissanak-e vasárnap.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.